logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyrównać powierzchnię IHS procesora bez utraty gwarancji?

wiq97 04 Sie 2014 19:25 2307 8
REKLAMA
  • #1 13851127
    wiq97
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jest problem taki jak widać na zdjęciach :/

Po zdemontowaniu radiatora i wyczyszczeniu:

Po wyrównaniu (papier wodny 2500):

Po ponownym zamontowaniu i pokręceniu trochę:

Co teraz zrobić? Czy da się to zrobić bez utraty gwarancji? Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #3 13851215
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Jak duży jest to błąd, łatwo nie ocenisz, do tego żeby ślad był nierówny wystarczy kilka µm. Mógł byś porównać patrząc pod światło przykładając linię o odpowiednio dokładnie wykonanej krawędzi, ale skąd miał byś taką wziąść?

Takie rzeczy nie są zbyt dokładnie wykonywane, producent oszczędza, obróbka dokładna jest droższa, a szczelinę ma wypełnić pasta, teoretycznie da sie to wyszlifować nawet w domowych warunkach, ale jak nie wiesz, jak to nawet nie próbuj, trzeba mieć trochę doświadczenia, a gwarancję i tak byś stracił.

Jeśli temperatura procesora pod czas pracy nie jest zbyt wysoka to sie tym nie przejmuj jeśli jest oddaj na gwarancji (jeśli przyjmą), lub do fachowca który to wyszlifuje na szlifierce do płaszczyzn.
  • REKLAMA
  • #4 13851317
    wiq97
    Poziom 12  
    Na początku była pasta, po starciu jej dopiero to zobaczyłem, wyszlifowałem i wtedy bez pasty żeby sprawdzić to. No i efekty są jakie są. Temperatury są dobre ale pewnie mogły by być lepsze (pasta 5 W/(m·K)) a miedź ok 400 W/(m·K) (nie wiem nawet ile W/(m·K) ma miedź).

DriverMSG Utraty gwarancji na CPU.

jarek_lnx Raczej wiem papier wodny 800-2500 (jak ktoś ma to więcej) i może pastą na koniec. Wszystko na czymś płaskim u mnie szkło jest na pewno płaskie :P i ruchy w jedną stronę, nie przyciskać boków, równomierne obciążenie, nie za mocno... papier oczywiście zmoczyć. ... Chyba dobrze wyszlifowałem radiator? Był na nim fabryczny trochę słaby szlif.

Czyli zostawiam jak jest, może później coś z tym zrobię.
  • #5 13851375
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    jarek_lnx Raczej wiem papier wodny 800-2500 (jak ktoś ma to więcej) i może pastą na koniec. Wszystko na czymś płaskim u mnie szkło jest na pewno płaskie Razz i ruchy w jedną stronę, nie przyciskać boków, równomierne obciążenie, nie za mocno... papier oczywiście zmoczyć. ... Chyba dobrze wyszlifowałem radiator? Był na nim fabryczny trochę słaby szlif.
    Więc jednak wiesz, a takie lamerskie pytania zadajesz ;) skoro tak to możesz szlifować (ja bym uzył skrobaka) tam gdzie zostawia są ślady, dopasujesz sie do krzywizny powierzchni twojego procesora, żeby było lepiej widać gdzie dolega można pomalować markerem.

Dziwię sie o co ci chodzi z tą gwarancją, myślałem że na radiator, chyba że to box i obawiasz sie że jak zobaczą ślady szlifowania na radiatore, to procesora nie wymienia na gwarancji.

Swój też szlifowałem, aż przykro patrzeć jakie to produkty z fabryk wypuszczają :)
  • REKLAMA
  • #6 13853041
    wiq97
    Poziom 12  
    Nie zrozumiałem. Co szlifowałeś u siebie? Mam zeskrobać/zeszlifować radiator żeby pasował do krzywego procesora?
  • #7 13853320
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Co szlifowałeś u siebie?
    Po fabrycznej obróbce były dosyć głębokie ślady narzędzia, trochę zmniejszałem chropowatość.

Cytat:
    Mam zeskrobać/zeszlifować radiator żeby pasował do krzywego procesora?
    Usuwasz trochę materiału w punkcie styku, po wielu próbach powierchnie bedą do siebie lepiej pasować, z tym zastrzeżeniem że procesor też ma jakieś odchyłki płaskości, jak dopasujesz do swojego, do innego będzie trchę gorzej pasować, pewnie ta "krzywizna" procesora jest bardzo mała, ale jakaś jest.
  • REKLAMA
  • #8 13853664
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4850
    Te krzywizny powinna zniwelować pasta termo-przewodząca. Poza tym, jak chcesz uzyskać idealnie dopasowany styk, to musiałbyś szlifować IHS, co i tak nie wiele zmieni, gdyż pod nim też jest pasta termo na samym rdzeniu.
  • #9 13856590
    wiq97
    Poziom 12  
    Wiem nic z tym nie robię. Niech będzie jak jest, może później wszystkie pasty wymienię (jak bd miał trochę procesorów i poćwiczę na paru).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wyrównania powierzchni IHS procesora po demontażu radiatora, obawiając się utraty gwarancji. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące szlifowania IHS oraz radiatora, wskazując, że idealne dopasowanie wymaga precyzyjnego podejścia i doświadczenia. Zauważono, że pasta termo-przewodząca powinna zniwelować drobne krzywizny, a w przypadku wysokich temperatur procesora, nie ma potrzeby ingerencji. Użytkownicy sugerowali, aby nie podejmować działań, które mogłyby skutkować utratą gwarancji, oraz rozważenie oddania sprzętu do specjalisty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA