logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deck Technics RS-TR265 - czyszczenie,naprawa autoreverse,zakładanie kieszeni

7dy7 08 Sie 2014 07:03 7239 11
REKLAMA
  • #1 13860520
    7dy7
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    1. Chciałem wyczyścić cały tor przesuwu taśmy w tym modelu ale nie wiem jak się do tego zabrać? Jak nie ma kasety to nie da się włączyć odtwarzania by wyczyścić te rolki gumowe. Głowice jakoś tam mi się udało i są już czyste. Czy trzeba w ogóle zdejmować kieszenie lub całą obudowę i rozkręcać wszystko aby ten docisk wymyć czy i bez tego się obejdzie ? (dodam, że nawet przy otwartej kieszeni jest dość mało miejsca żeby się tam "poruszyć"). A może by wymyć (dosłownie) te rolki gumowe to trzeba je wyjąć zupełnie ? (ale jak?)

W starszym modelu Technicsa nie miałem problemu z czyszczeniem gdyż była większa szczelina przy otwartej kieszeni no i można było włączyć odtwarzanie nawet bez kasety.

Próbowałem czyścić oczywiście jakąś tam kasetą czyszczącą z płynem firmy THOMSON ale płyn się szybko skończył a sam efekt jest do niczego - ta kaseta prawie w ogóle nic nie czyści. Do czyszczenia magnetofonów wolę używać spirytusu i patyczków higienicznych i robić to samemu - sprawdza się.

2. W decku nie działa autoreverse. Przewija w obie strony a odtwarza tylko w tył (REV), do przodu odtwarza tylko kilka sekund przy czym wciąga trochę taśmy i się zatrzymuje i przeskakuje ponownie do REV. Sytuacja jest taka sama przy obu kieszeniach - nie mam pojęcia co może być nie tak. W środku wydaje się być wszystko w porządku, żadne paski nie spadły ani się nie przerwały - wszystko chodzi.
    Co trzeba zrobić?

3. Jak założyć lewą kieszeń ?
    Deck Technics RS-TR265 - czyszczenie,naprawa autoreverse,zakładanie kieszeni Deck Technics RS-TR265 - czyszczenie,naprawa autoreverse,zakładanie kieszeni Deck Technics RS-TR265 - czyszczenie,naprawa autoreverse,zakładanie kieszeni Deck Technics RS-TR265 - czyszczenie,naprawa autoreverse,zakładanie kieszeni
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13860616
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    Odszukaj czujnik obecności kasety w kieszeni i zablokuj go, np. taśmą klejącą, w takiej pozycji, jaką przyjmuje po włożeniu kasety i zamknięciu kieszeni. To pozwoli na uruchomienie odtwarzania przy otwartej kieszeni kasety.

GM
  • #3 13860629
    7dy7
    Poziom 7  
    A tak w ogóle cały tor przesuwu taśmy czyści się w deckach bez wyjmowania kieszeni i rozkręcania wszystkiego ?
  • REKLAMA
  • #5 13861035
    7dy7
    Poziom 7  
    1 i 3 problem rozwiązany. Kieszeń założyłem poprzez odkręcenie całego mechanizmu kasety - dzięki temu również wyczyściłem z łatwością gumowe rolki dociskowe i słupki. Tak samo postąpiłem przy drugiej kieszeni.
    Pozostał tylko problem niedziałającego rewersu. Ciągle nie działa odtwarzanie do przodu. Czekam na jakieś sugestie w tej sprawie.

Aha i przydałaby mi się jeszcze instrukcja obsługi (jakakolwiek!) do tego cudeńka lub mała podpowiedź do czego służą przyciski "x1 speed" i "x2 speed" ? Bo gdy je naciskam to nic się nie dzieje poza zapalonymi napisami "x1" i "x2" na wyświetlaczu.
    Nie wiem do czego też służy przycisk "synchro start"

I czy w tym modelu można przegrywać z jednej kasety na drugą ? Bo próbowałem ale też bez powodzenia...
  • Pomocny post
    #6 13889973
    LYSY81222
    Poziom 12  
    Witam 7dy7
    Z tego co pamiętam to Synchro Start służy do równoczesnego załączenia obu kaset w trakcie przegrywania z kasety na kasetę, z deck 2 (prawa strona) na deck 1 (lewa strona). A x1 i x2 może służyć do prędkości przegrywania tychże kaset.
    Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi, bo kaseciaki to już naprawde żadkość i można co nieco zapomnieć :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13894644
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Tu występuje mechanika AR300 czyli przy braku odtwarzania w jednym kierunku jest albo rozsunięte sprzęgło którejś z rolek dowijania (pęka panewka od spodu mechanizmu - do zregenerowania).
    Albo zużyty :
    Deck Technics RS-TR265 - czyszczenie,naprawa autoreverse,zakładanie kieszeni
  • #8 13895293
    7dy7
    Poziom 7  
    Wydaje mi się że bardziej zużyta jest ta część ze zdjęcia. Bo rolki dociskają taśmę.
  • #9 13897099
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Rolka dowijania a nie rolka dociskowa. Jak pamiętam w rolce dowijania jest zamontowane sprzęgło i w przypadku pęknięcia jednej z jego części ma duży opór i nie kręci się w trybie odtwarzania nie zbierając taśmy co powoduje wciąganie . Trzeba zdemontować mechanizm ,podnieść zespół głowic i zobaczyć czy rolki dowijania obracają się swobodnie.
  • REKLAMA
  • #10 13897479
    7dy7
    Poziom 7  
    A czym się różni rolka dowijania od rolki dociskowej?
  • #11 13899942
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Rolka dociskowa oczywiście dociska taśmę do capstana natomiast rolka dowijania zbiera taśmę tuż za nim . Rolka (koło) dowijania bywa czasem jednym blokiem ze sprzęgłem i nazywane jest zespołem sprzęgła dowijania :)
    Warto poczytać z czego składa się mechanizm nim samemu zabierze się za naprawę ;)
  • #12 13900361
    7dy7
    Poziom 7  
    Dlatego właśnie zostawiłem to urządzenie w spokoju i odtwarzam tak jak się da.
    A do naprawy się też nie biorę i narazie tylko pytam, pytam i jeszcze raz pytam. A gdzie mogę przeczytać o działaniu tego mechanizmu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na czyszczenie toru przesuwu taśmy w decku Technics RS-TR265, napotykając trudności z dostępem do gumowych rolek dociskowych. Otrzymał porady dotyczące zablokowania czujnika obecności kasety, co umożliwia uruchomienie odtwarzania przy otwartej kieszeni. Wskazano, że czyszczenie toru przesuwu można przeprowadzić bez demontażu kieszeni, a w razie potrzeby można zdjąć osłonę kieszeni. Użytkownik z powodzeniem wyczyścił rolki dociskowe po odkręceniu mechanizmu kasety, jednak nadal borykał się z problemem niedziałającego rewersu i odtwarzania do przodu. Wskazano na możliwe uszkodzenia mechanizmu, takie jak pęknięcie sprzęgła rolki dowijania. Użytkownik zadał również pytania dotyczące funkcji przycisków "x1 speed", "x2 speed" oraz "synchro start", a także możliwości przegrywania kaset.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA