logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIA CERATO - Samochód gaśnie podczas jazdy powyżej 120km/h

luk3x 11 Sie 2014 00:18 7155 21
REKLAMA
  • #1 13867976
    luk3x
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam otóż od niedawna jestem posiadaczem Ceratki kilka spraw miała do zrobienia i jest jeszcze jedna chyba najważniejsza.
    W mieście i do prędkości jest fajnie silnik wkręca na obroty nieźle się zbiera lecz na 5 biegu mniej wiecej 120km/h i więcej jadąc na mazury i nad morzem zgasł mi podczas jazdy po 2 razy ! niemusze chyba mówić że jest to niebezpiecznie tym bardziej na drogach expresowych i podczas wyprzedzania bo taki manewr robiłem :-|
    Samochód gaśnie , zapala się check, niemogę go odrazu odpalić tylko musze stanąć wyłączyć na minute całkowicie i jedzie dalej.
    Check po 5 odpaleniach gaśnie jakgdyby nigdy nic.
    Troche poczytałem na necie i obstawiałbym EGR zapchany , niechce nawet myśleć że mogą to być jakieś wtryski :-( tymbardziej że samochód gaśnie tylko przy dużych prędkościach więc dla mnie to eletryka.
    Poprzedni właściciel (prywatna osoba) mówił że wszystkie filtry wymienione były 6 tyś. temu ale możliwe że filtr paliwa też wymienie.
    Czy jechać zczytać błąd czy brać się za to EGR ? zlecił bym to mechanikowi ale wiem że sobie za to sporo liczą.
    Patrzyłem na Cerate i chyba zlokowalizowałęm EGR chyba się wezme za przeczyszczeniem go tylko czym ?
    Czy EGR jest u góry nad pokrywą silnika ? z takim plastikiem i cyckiem na górze ? :-P
    Jeśli ktoś to przerabiał w Ceracie to fajnie by było czy to będzie łatwa sprawa odkręcić ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13867985
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2446
    Jaki silnik i rocznik auta?

Z opisu wynika na problem z regulacją ciśnienia paliwa.

Pojedz odczytaj błędy, wtedy będzie o czym dyskutować.
  • #3 13868036
    mariank32
    Poziom 16  
    Ocena: 98
    Poszukaj informacji czy też w tym modelu zastosowano zbiornik z felernym zabezpieczeniem , które się łuszczy. Możesz sprawdzić zaglądając do baku i oceniając wizualnie. Problem ten występował Np w ceedach, sorento itp, czy w tym modelu także to niestety nie wiem. Ale objawy mogą na to także miedzy innymi wskazywać.
  • #4 13868130
    luk3x
    Poziom 9  
    Samochód to dokładnie 2.0 CRDI 2004r.
    Z której strony mogę zajrzeć do baku i to zobaczyć ?.
    Jeszcze dziś jak uda mi się podjechać to odczytam błędy i napisze tutaj jak się sprawa ma.
    Pozdrawiam
  • #5 13868175
    mariank32
    Poziom 16  
    Nie znam tego modelu, ale pewnie pod tylną kanapą będzie miejsce gdzie znajduje się smok, trzeba wyjąć i jeśli sitko będzie zalepione takim syfem a w baku powierzchnia nie będzie jednorodna, pływać będą farfocle to tutaj będzie problem. Przy tym występują błędy związane z ciśnieniem paliwa. Problem uwidacznia się głównie gdy jest paliwa ponizej polowy baku , przy mocniejszym przyspieszaniu itd. Poczytaj o tym na forach ceed i sorento, bo nie jedna osoba zapłaciła już za regenerację wtrysków itd niepotrzebnie. Problem jest znany KIA Motors i zalecają albo czyszczenie baku albo wymianę sitka na większe. Jeżeli i w Twoim modelu zbiornik posiada ta wadę to tylko usunięcie tej warstwy z baku jest skuteczne. Po za tym Twoje objawy są wręcz książkowe dla tego typu wady. Za nim zaczniesz wymieniać coś w układzie wtryskowym zajrzyj tam, jak czysto to dopiero myśl o poważniejszych rzeczach. Błąd bedziesz miał z układu wtryskowego.
  • REKLAMA
  • #6 13868451
    luk3x
    Poziom 9  
    Sorry że tak zapytam konkretnie ale czy tylną kanapę ogólnie musze zdemontować czy się ją przechyla/wysuwa ?, jeśli możesz powiedzieć co to jest smok :D ? zatyczka do baku ?

Edit.
    Poczytałem spróbuje u mnie http://www.klubsorento.pl jest tam opisane jak to odkręcić i sprawdzić ten zbiornik, ale jak wyjąć całość by zobaczyć filtr ? tak jak na obrazku na stronie ? jest pokazane w "usterki"
    Sprawdze jeszcze dziś zobacze co się udało zdziałać.
    Czy układ od tego zabiegu może się zapowietrzyć ?
  • #8 13869531
    luk3x
    Poziom 9  
    Musze przełożyć dziś zabawę z tym, wichury duże.
    Dzwoniłem do poprzedniego właściciela powiedziałem mu o sytuacji.
    Powiedział że kiedyś czyścił sitko od wężyka paliwa nie pamiętam jak to dokładnie nazwał i było całe zawalone syfem, pod maską po prawej stronie.
    Ogólnie samochód powinien się lepiej zbierać i mniej palić w mieście jak dla mnie ostatnio mi wyszło 10l w mieście :| .
    Czy to nie sprowadza się do filtru paliwa ?
    Byłem u majstrów chcą 100zł za odczytanie błędu chyba ich pogieło.
    Kupie może kostke elm 327 obd II na allegro i zczytam na androidzie co wyskoczy.
  • REKLAMA
  • #9 13869737
    mariank32
    Poziom 16  
    Zajrzyj do baku, co Ci da wymiana filtra paliwa jak sitko w baku będzie oblepione (zasyfione). Nie musisz kupować elm, będzie bład regulacji ciśnienia. Czy 100 pln to dużo? Jeśli zobaczysz ile kosztują aktualizacje, ile kosztuje legalny profesjonalny sprzęt to zobaczysz skąd się bierze ta cena. Po za tym zawsze możesz poszukać taniej, ale czy elm Cię uszczęśliwi i powie Ci prawdę to szczerze wątpię. Moim zdaniem szkoda pieniążków.Gdyby elm załatwiał te sprawy to nikt by do warsztatu nie kupował innych diagnoskopów za poważne pieniądze. Jeśli szkoda Ci kasy na diagnostykę to niestety szukasz po omacku. Ja Ci napisałem co sprawdzić bo objawy wręcz książkowe, w tych latach też występował w Kia problem warstwy ochronnej baku. Dostałeś więc gratis już trochę wiedzy. Kupując używanego diesla musisz się liczyć z tym, że może nie być już tanio,tu juz masz CR. Pewnie i przebieg masz książkowy z przedzialu jaki w Polsce jest akceptowalny. Zrobisz jak chcesz, ten syf co poprzedni właściciel znalazł skądś się wziął. Jeśli z baku, to tam trzeba rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #10 13870423
    luk3x
    Poziom 9  
    Zrobię jak mówisz :)
    Najpierw sprawdze ten zbiornik a później podjade na kompa jak tam będzie wszystko wporządku.
  • #13 13871594
    luk3x
    Poziom 9  
    Musiałem stanąć ,niemogłem odrazu odpalić musiałem wyłączyc na minute około i ruszał jakgdyby nic tyle że z zapalonym "check" teraz już zgasło.
  • #14 13872621
    luk3x
    Poziom 9  
    Panowie więc tak odkręciłem właz poodpinałem wężyki i wyjałem całość.
    Sitko czyste , paliwo również.
    W środku jest jeszcze chyba filtr z kabelkami na górze ale zabudowany na jakieś zatrzaski już niechciałęm się z nim siłować.
    Jakieś pomysły co dalej ?
    Zauważyłem że na nalepce 6 tysi temu była wymieniony filtr powietrza i kabiny.
    Może warto filtr paliwa wymienić ? namierzyłem go i chętnie bym się nim zajął wydaje się to nietrudne kilka filmików obejrzałem.
    Pytanie z pierwszego postu jeszcze czy warto przeczyścić EGR ?
    Samochód ma jakby odcięcie przy ponad 110km/h i już tak na obroty się nie wkręca ogólnie słabizna.
    Miałem okazje jechać już tym modelem tydzień wcześniej z takim silnikiem , szedł jak burza ale był w wizualnie gorszym stanie.
    Tak btw. wątpie zeby przez zapchany nawet filtr samochód tak stawał, gdzie dokładnie szukać kabli paliwowych i sprawdzić ich drożność?
    Pozdrawiam
  • #15 13873028
    mariank32
    Poziom 16  
    Jeśli w zbiorniku masz czysto to dobrze, już coś wykluczone zostało. Czy wymiana filtrów pomoże? Na pewno nie zaszkodzi. Teraz z czystym sumieniem możesz zrobić diagnostykę komputerową, czyli odczyt ew. kodów usterek oraz co ważniejsze analizę parametrów bieżących. To teraz kolejny krok.
  • #16 13873165
    luk3x
    Poziom 9  
    Czy jeśli lampka check już zgasła to komputer mimo to wykaże błąd ?
    Analiza parametrów bieżących ? czyli komputer również pokaże czy działa wszystko prawidłowo ? dobrze rozumiem ? .
    Jutro podjade po filtry i na kompa.
  • #18 13888316
    luk3x
    Poziom 9  
    Trochę mnie tu nie było.
    Pojechałem na kompa "check" już nie palił się od kilku dni, i nic nie pokazało żadnego błędu :/
    Mechanikom przedstawiłem problem , jeden z nich wsiadł do samochodu piłował go ostro rozpędzając się do 100km/h na wysokich obrotach i nie zgasł.
    Mówiłem mu że rzecz się dzieje przy ~120km/h ale nie było poprostu tam gdzie tego sprawdzić.
    Za wizytę moją nie wzieli nic ale i problemu nie rozwiązałem.
    Wymieniłem również filtr paliwa ze znajomym ponieważ nic mi nie było wiadomo
    na temat tego że był wymieniany i kiedy.
    Na kartce od oleju był wpisany tylko zmieniony kabinowy,powietrza i oleju.
    Panowie powiedzieli żebym przyjechał jak się zapali "check" bo szkoda ich czasu i mojej kasy w szukaniu problemu.
    Jak sprowokować znów tamte sytuacje ogólnie niejeżdze narazie powyżej 110km/h bo się trochę boję :| że mogę tym razem niemieć gdzie uciec na pobocze.
    Myślałem o hamowni ale Panowie mechanicy powiedzieli że może to nic nie wykazać i nie zgaśnie bo mogły mieć na to wpływ też inne czynniki podczas jazdy.
    Co robić?
    Pozdrawiam
  • #19 13888775
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    luk3x napisał:
    Co robić?

Wsadzić do auta kumatego z komputerem i zdeptać auto na maksa tzn rozpędzać auto z niskich obrotów na wysokich biegach.
  • #20 13908146
    luk3x
    Poziom 9  
    Mam pytanie czy większe "klekotanie" na zimnym to normalna sprawa ? ogólnie to gaśnięcie mnie prowadzi do wtrysku.
    Czy jest sens zrobić próbę przelewową domowym sposobem ? strzykawki itp?.
    Problemów z odpalaniem niema , nie dymi ale trochę muli mam porównanie bo jeździłem inną taką sama sztuką szła jak szatan :/
  • #21 13909655
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2446
    Jak jest problem z układem wtryskowym, będzie klekotać.
  • #22 16295758
    luk3x
    Poziom 9  
    Pomogła wymiana filtra paliwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem KIA Cerato 2.0 CRDI z 2004 roku, który gaśnie podczas jazdy powyżej 120 km/h, co stwarza niebezpieczeństwo na drogach. Po zgaśnięciu zapala się kontrolka "check", a auto nie odpala od razu, co sugeruje problemy z układem paliwowym. Użytkownik podejrzewa zanieczyszczony filtr paliwa lub EGR. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zbiornika paliwa na obecność osadów, co może wpływać na ciśnienie paliwa. Wymiana filtra paliwa została przeprowadzona, a diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów. Użytkownik planuje dalsze działania w celu zdiagnozowania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA