logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przecinarka Plazmowa - Doradźcie jak dobrać poprawnie zamienny palnik do plazmy

Adik C 12 Sie 2014 14:23 7161 11
REKLAMA
  • #1 13871511
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    Panowie, proszę o pomoc o wskazanie konkretnego modelu palnika który podejdzie do przecinarki plazmowej którą posiadam, plazmę nabyłem bez palnika , z uszkodzonym prostownikiem, zespół prądowy mam sprawny teraz przyszła pora na zakup palnika , i mam problem bo gdzie bym nie zadzwonił to mają wszyscy palniki z zajarzaniem łuku z HR czy HV, a moja przecinarka ma konstrukcję która podaje na palnik poprzez dławik napięcie 290VDC o natężeniu około 10A , i po podaniu powietrza powinno nastąpić rozwarcie jakiegoś elementu w palniku , co wytwarza wstępny łuk , po wytworzeniu którego po 1s , zostaje uruchomiony główny obwód prądowy, do pracy podczas wypalania materiału, jeśli wam niejasno to wytłumaczyłem ,to przepraszam. Proszę o podanie konkretnego modelu palnika, może ktoś z was właśnie posiada taki typ przecinarki o tej samej zasadzie działania, to może mi podać swój typ palnika, pozdrawiam .

Dodano po 19 [minuty]:

Dodano po 53 [sekundy]:

• REKLAMA
  • #2 13871883
    spawalnik
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Wejdź na stronę http://www.trafistel.pl otwórz katalog palników plazmowych i z sprawdź który z palników bardziej by pasował do Twojej maszyny (ciśnienie i przepływ gazu). Ja typowałbym S35K lub S45.
  • REKLAMA
  • #3 13872019
    Adik C
    Poziom 25  
    Witam , dziękuje za odzew i to jeszcze kogoś co ma z tym doczynienia na codzień, szukałem na tej stronie , nawet do nich dzwoniłem, nie potrafili za bardzo mi pomóc, ten s45 wyglada na ten typ co mi podejdzie do tej mojej przecinarki, zadzwonię jeszcze raz do trafimetu , i pogadam z nimi czy ten palnik ma zajarzenie bez hr, bo nie wiem czy zauważyłeś , oni podają dla tych modeli o mi podałeś S35K i S45, raz z HR , a raz sami w opisie o tym nie wspominają , dziękuje i liczę na dalsze podpowiedzi , nie wie kolega jak wachowo nazwać ten rodzaj zajarzenia łuku?? poprzez inicjacje łuku przez rozłączenie obwodu w palniku po podaniu ciśnienia? pozdrawiam.

Dodano po 20 [minuty]:

Wstawię uproszczony rysunek jak mniej więcej zbudowane jest to źródło prądowe:

Dodano po 31 [sekundy]:

• Pomocny post
    #4 13872545
    spawalnik
    Poziom 17  
    Zawsze "S"-y były bez HR(HF). Zgodnie ze schematem, który załączyłeś bezpośrednie wyjście z prostownika powinno być połączone z elektrodą, dławik 1 z ograniczeniem prądu - z dyszą tnącą, a dławik 2 - z masą. Próby musisz prowadzić ze zdemontowaną dyszą, bo bez odpowiedniego ciśnienia powietrza jest ona zwarta z elektrodą.
  • REKLAMA
  • #5 13872855
    Adik C
    Poziom 25  
    spawalnik napisał:
    bo bez odpowiedniego ciśnienia powietrza jest ona zwarta z elektrodą.

i o to właśnie chodzi :D czyli ten s45 powinien pasować? dziękuje za odpowiedź.
    pytam fachowców , bo te palniki oscylują w cenach 600-700zł , a nie chciał bym niepotrzebnie , robić sprzedawcy z zwrotem problemów z którym i tak będzie kłopot, pozdrawiam.
  • #6 13874649
    Adik C
    Poziom 25  
    Witam , zamówiłem palnik s45 , jak przyjdzie i podłącze , dam znać jak sie zakończyła sprawa, pozdrawiam.
  • #7 14050855
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 199
    Witam, wg mnie zakup tego Trafimeta S-45 to zły wybór. Powinieneś zakupić jakiś zamiennik palnika stosowanego w Twojej przecinarce a więc palnika posiadającego dodatkową elektrodę podłączaną do dławika 1 a S-45 tego nie posiada.
    Nie komplikowałbym sobie życia i osobiście zakupiłbym palnik z typoszeregu jak w załączonej broszurze z inicjacją plazmy w samym uchwycie poprzez przemieszczenie dyszy (rozwarcie) po podaniu powietrza - jak zresztą sam zapisałeś w #3 poście. Jest to uchwyt bez HF z ruchomą dyszą. Taki uchwyt podłączasz bezpośrednio do głównego obwodu i sprawa załatwiona.
    Jako łatwo dostępny zamiennik tego co w załączonej broszurze możesz zastosować np. uchwyt PSB 31 KKS -wpisz w wyszukiwarkę i po kłopocie.
    Możesz też pokusić się o wykonanie układu zajarzania łuku plazmy typu HF - wysokiej częstotliwości lub HV - wysokiego napięcia opisywane na elektrodzie. Po zastosowaniu układu HF lub HV na pewno wykorzystasz zakupiony palnik typu S-45 (bo to nie zawsze Trafimetu)
    Załączniki:
    • 100_100_26058_.pdf (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14127182
    Adik C
    Poziom 25  
    Witam , dzięki za zainteresowanie , na razie szukam odpowiednika palnika dla mojej plazmy , jest jeden sklep co zaoferował pasujący w 100% palnik za kwote 1200zł :) , więc się wstrzymałem , jeśli nie znajdę tańszego odpowiednika z zajarzaniem łuku za pomocą ruchomej iglicy podnoszonej sprężonym powietrzem , przerobie ją na najtańszy palnik z zajarzaniem stykowym z materiałem , i taki będzie finał tej naprawy, palnik s-45 nie pasował, pozdrawiam.
  • #10 14128279
    spawalnik
    Poziom 17  
    Dlaczego S-45 nie pasował?
  • REKLAMA
  • #11 14129241
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 199
    Ponownie wklejam rysunki do treści zamieszczonej przeze mnie w poście #8 (nieopatrznie zamieściłem nieczytelne miniaturki)
    Przecinarka Plazmowa - Doradźcie jak dobrać poprawnie zamienny palnik do plazmy Przecinarka Plazmowa - Doradźcie jak dobrać poprawnie zamienny palnik do plazmy Przecinarka Plazmowa - Doradźcie jak dobrać poprawnie zamienny palnik do plazmy Przecinarka Plazmowa - Doradźcie jak dobrać poprawnie zamienny palnik do plazmy
    Należy dodać, że przedstawiony przeze mnie wcześniej w poście #7 uchwyt ma tę samą zasadę działania to znaczy posiada ruchomą dyszę, z tym że w uchwycie KKS sprężyna znajduje się między osłoną a elektrodą a w palniku s45 sprężyna znajduje się w górnej części uchwytu.
    Dla palnika s45 ciśnienie pracy wynosi 0,5 bar a ciśnienie przełączania to jest rozwarcia dysz wynosi 0,35 bar. Przewód czerwony jest przewodem do którego podłączony jest prąd łuku pilotującego o natężeniu nie wyższym niż 18 A a po około 0,5 s na czarnym przewodzie głównym pojawia się prąd cięcia ustawiony w przecinarce.
    W Twoim przypadku wg mnie te przewody powinny być podłączone odpowiednio - czarny do dławika dającego główny prąd cięcia a czerwony do dławika 2 ograniczającego prąd cięcia.

Dodano po 5 [minuty]:

Palnik S45 może pracować także z zajarzaniem HF.

PLASMA - CUTTING TORCH
    High cutting power and economic operation with or without HF ignition are the characteristics of our air- and water - cooled from plasma cutting torches. Some of the highlights from our plasma range are presented below.

The Ergocut series
    The range of air-cooled plasma cutting torches with arc ignition without high frequency offers several advantages:
    •low electromagnetic interference
    •low electrical load on the torch
    •low risk of blockage during the mechanical-pneumatic motion for arc formation
    •longer life of wear parts
    •simple, effortless operation
    •mechanical protection when operating the switch

Technical data of the S45:
    •Volt Class: M
    •Length: 6 meters
    •Air consumption: 115 l/min
    •Air pressure: 5 bar
    •Duty Cycle 60%: 40A
    •Air pressure switch: 3.5 bar
  • #12 15040933
    Adik C
    Poziom 25  
    Witam , temat zamykam , dziękuje za odpowiedzi w moim temacie niestety musiałem przerobić tę plazmę , zwykły palnik z hV , powiem szczerze że zakupiłem wtedy 2 te paniki , miały pasować na 100% do tej plazmy i niestety nie pasowały :idea: , między innymi wyżej wspomniany s45 który leży mi do dziś na warsztacie (nówka) gdyby ktoś był z okolic Rybnika chętnie tanio od sprzedam :D pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennego palnika do przecinarki plazmowej, którą nabył bez palnika i z uszkodzonym prostownikiem. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące modeli palników, takich jak S35K i S45, jednak użytkownik miał wątpliwości co do ich kompatybilności z jego urządzeniem, które wymaga palnika z inicjacją łuku poprzez rozwarcie dyszy po podaniu ciśnienia powietrza. Po kilku próbach i konsultacjach, użytkownik zdecydował się na zakup palnika S45, ale ostatecznie okazało się, że nie pasuje on do jego przecinarki. W rezultacie użytkownik przerobił urządzenie na zwykły palnik z HV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA