logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czesc potrzebuje jakiegos pomysłu na LICZNIK ROWEROWY!!!!

Polluks 17 Mar 2003 21:45 7609 19
REKLAMA
  • #1 136412
    Polluks
    Poziom 12  
    LICZNIK ROWEROWY LICZNIK ROWEROWY LICZNIK ROWEROWY

Czesc potrzebuje jakiegos pomysłu na LICZNIK ROWEROWY!!!!

mile widzialny bylby profesjonalny pomysl

Kto mi pomoże ten piwko ma murowane u mnie :) :) :)
    :sm18:
    Prosze o pomysły jak zrobic a nie skad wziasc!!!!
  • REKLAMA
  • #2 136458
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    skocz sobie do sklepu rowerowego i kup , będzie taniej :)

chyba że chcesz dokonac korekcji licznka w aucie ROVER :) , jeszcze takiego nie robiłem ... :(
  • REKLAMA
  • #4 136501
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    a ja gdzies widzialem schemat do takiego czegos :P co najsmieszniejsze uzywano do tego ... KALKULATORA ... z tego co pamietam to podlanczalo sie jakos do = ale pewny nie jestem, jezeli Ci bardzo zalezy to moge poszukac ale najwczesniej w weekend ...
  • REKLAMA
  • #6 136693
    Polluks
    Poziom 12  
    ToScie mi chłopaki pomogli! Profesjonalne pomysly ze hoho!

Jezeli by to ode mnie zalezalo to bym se kupil takich 10 a nie sam robil, ale potrzebuje schematu! Bo taki mam projekt na uczelnie!

I nad nim mysle i chcialem sie z kims pokonsultowac, ale widze ze szanse marne, bo mi kazdy doradza kupno!

Chlopaki idiotą nie jestem jak bym mogl to bym sobie kupil! Ja prosze o POMYSŁY!!! Lub koncepcje jakies!!!

Musze zrobic licznik od podstaw!!!
    Od układow scalonych!!! WSIO!!!

Czy znajdzie sie ktos na tyle profesjonalnuy aby podjac sie takiego pomysłu!!!!!!
    :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
  • #7 136738
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jakbym chciał zbudować licznik to chyba bym zaczął od mierzenia kilometrów. Poprostu co impuls (np na przerwaniu) dodajesz do jakieś zmiennej wartość obwodu koła. Później czas na jakieś dodatki w stylu pomiaru prędkości (analogicznie tylko mierzyć czas między impulsami). Jak już to zrobisz to dodanie dodatków np licznika kasowalnego, czy wskaźnika prędkości maksymalnej to formalność. Schemat jest banalny bo tylko procek,lcd , kwarc, kilka rezystorków podciągających, kilka przycisków i kontrakton, to żadna filozofia. Cała inteligencja byłaby ukryta w programie procesora.
  • #8 136778
    Polluks
    Poziom 12  
    Dzieks Elektryk!

Pomysle nad tym jutro dam odpowiedz!!!!

Jak ktos cos wymysli jeszcze to walcie jak w dym!
  • #9 136839
    picador
    Poziom 33  
    [quote="Polluks"]ToScie mi chłopaki pomogli! Profesjonalne pomysly ze hoho!

jak zauważyłeś , jakie zapytanie , takie odpowiedzi , ale widzę że poprawiłeś ...

tak jak napisał ekektryk w grę wchodzi tylko procek
  • #10 136855
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Polluks - zawsze twierdziłem, że najbardziej pomocne jest na tym forum precyzyjne zadanie pytania. Gdybyś napisał odrazu, że potrzebujesz projekt na uczelnie, uczestnicy tego forum zasypaliby Cie pomysłami i poradami (tacy już są) i nikt nie sugerowałby zakupu takowego w najbliższym sklepie rowerowym.
    A teraz w temacie - nie wiem jak wygladasz z pisaniem programów na procesorki, ale jest taki programik (na PC) dla "niewtajemniczonych" i nazywa sie REALIZER. Niektóre jego wersje wystepują jako freeware (2.0, 2.1, 2.2). Program słuzy do graficznego projektowania programów dla procków serii ST. Bierzesz ST6201 np. i w pięć minut "narysujesz" stosowne oprogramowanie dla procesora, przetestujesz na symulatorze i wygenerujesz postać wynikową do wpisania w procesor. Jeśli nie masz tego progsa, a przyda Ci się - daj znać na PW to Ci go wyśle na maila (tylko 4 dyskietki).
    A w kwestii koncepcji: można dodać też sekwencje programującą zakres zliczania impulsów dla różnych, najpopularniejszych średnic kół rowerowych.
  • #11 137088
    elektryk
    Poziom 42  
    Niezauważyłem wogóle tego że ma być na scalakach. Na cyfrakach to chyba gra nie jest warta świeczki, zastanawiam się ale w GAL/PAL to ma za małe możliwości, w PGA (czy jak się to nazywa) pewnie by się udało. To trzebaby przejść na elektronike analogową. Rozumiem że wtedy wchodzi w gre tylko pomiar prędkości. Więc trzeba zrobić przetwornik czestotliwość<->napięcie a następnie mierzyć to napięcie jakimś miernikiem (może być nawet wychyłowy)
  • #12 137536
    Polluks
    Poziom 12  
    No wiec tak chodzi tylko o pomiar predkosci!!!

To raczej nie powinno byc trudne zadanie, ale jak na mnie dupnie poczatkujacego elektronika to jest narazie czarna magia!

Prosilem o profesjonalne pomysly i dzieki!

Musze zrobic licznik liczacy predkosc roweru!

A wiec impulsy zliczane z czujnika na kole podawane na licznik! W ktorym czestotliwosc zliczania zalezna jest od wielkosci kola!

co dalej??

Wszystko ma byc na CMOSach,bo duzo mocy do dyspozycji nie mam.
    co dalej po tym liczniku?

wyjscia maja isc na dekoder i potem na wyswietlacz i jaki proponujecie licznik?? :?: :?: :?: :?:
    :?: :?: :?:
  • #13 137579
    elektryk
    Poziom 42  
    O małym poborze mocy to zapomnij. Poszukaj w sieci albo na elektrodzie miernika częstotliwości w wyświetlaczami LED. Przeliczenie jedynie wymagałaby częstotliwość bramkowania miernika ale to już tylko proste matematyczne obliczenia. Za wyświetlacze LCD lepiej się nie zabieraj bo widze że nie masz niewielkie pojęcie o elektronice. Wyświetlacze LCD ze sterownikami (np HD44780) wymają żeby je wysterować z jakiegoś automatu stanowego a takie proste wyświetlacze np 3.5 cyfry w miernikach wymagają "kluczowania" wszystkich segmentów z dodatkowego generatora. Pisze o nich żebyś wiedział że nie jest możliwe zastosowanie obu typów, ale jest bardzo kłopotliwe.
  • REKLAMA
  • #14 137583
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Jak ma być tylko prędkość a nie kilometraż, to najprościej będzie zatrudnić jakiś silniczek prądu stałego, stykający się z oponą lub obręczą koła => dalej odpowiednio dobrany dzielnik napięcia (napięcie wyjściowe z takiego silniczka - prądniczki jest proporcjonalne do obrotów) => dalej prosty miernik napiecia (np. na ICL-u) i wyświetlacz LCD przystosowany do ICL-a.... już.
  • #15 143396
    Polluks
    Poziom 12  
    :idea: VK 4002- czy bylby to odpowiedni wyswietlacz do tego licznika :?:
  • #16 192687
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ja do mierzenia prędkości używałem dynama - może to śmieszne ale napięcie się zmieniało wraz ze wzrostem jazdy, miernikiem był metex. Teraz by to trzeba było jakoś przetworzyć na impulsy i dodawać ( własciwie całkować ) droga jest całką prędkości. Ale to nie jest zbytnio liniowe. lepszy bedize pomysł z magnetycznym czujnikiem obliczeniem obwodu i zliczaniu kilometra :) Pomysł z kalkulatorem nie jest zły. Wpisujemy obwód koła w km i dajemy "+" a następnie do guzika "=" podłączamy do czujnika np 0.002 "+" standardowy kalkulator w rejestrze pierwszym i drugim bedize miał 0.002 i bedize sobie spokojnie dodawał tyle razy ile sobie obrócumy kółkiem
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 192771
    picador
    Poziom 33  
    nieźle , to masz pomysł na największy błąd w pomiarze :wink:
  • #18 194030
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam
    Ceweczka nawinięta na magnesie i zbieranie impulsów ze sprych. Prosty tranzystorowy wzmacniacz tych impulsów ,następnie także prosta tranzystorowa reszta ( np. zaadaptowany starszy schemacik obrotomierza na wskaźniku analogowym) można zrobić i linijkę na ledach ale napewno nie będzie to pobierało mało prądu. Miałem kiedyś taki sprzęt w swoim rowerku, to był bayer
  • #19 194043
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja to bym to zrobił tak jak w fabrycznych. Magnesik na koło czujnik na widelec do tego kabel do AVR. Do procka oczywiście wyświetlacz i koniec. Oblicz obwód koła i co impuls procek dodaje i podstawia do wzoru na prędkość. Proste finał. A kombinowanie z silniczkami dynamo czy inne badziewia - sporo roboty i taki sam błąd pomiaru!!
  • #20 194179
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    "można dodać też sekwencje programującą zakres zliczania impulsów dla różnych (.)średnic kół rowerowych."

Nie! Opony są różne nawet dla tej samej obreczy! Jako stary kolarz polecam bazowac na pomierzonym obwodzie opony.

Ceweczka nawinięta na magnesie i zbieranie impulsów ze sprych. Prosty tranzystorowy wzmacniacz tych impulsów ,następnie także prosta tranzystorowa reszta.

Nie bo nie kazda szpryhca ma w skladzie stal. Manges(y) na szptychach i kontaktron na widelcu - impuls = zwarcie styków.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu licznika rowerowego realizowanego od podstaw na układach scalonych, z pomiarem prędkości roweru. Propozycje obejmują wykorzystanie impulsów generowanych przez czujnik magnetyczny na kole (magnes na szprychach i kontaktron na widelcu) do zliczania obrotów i obliczania prędkości na podstawie obwodu koła. Sugerowano zastosowanie mikrokontrolera (procesora) z wyświetlaczem LCD lub LED, kwarcem, rezystorami i przyciskami do obsługi funkcji takich jak licznik kasowalny czy wskaźnik prędkości maksymalnej. Wskazano, że inteligencja urządzenia powinna być realizowana programowo w procesorze. Alternatywnie rozważano pomiar napięcia z małego silniczka prądu stałego (dynamo) jako proporcjonalnego do prędkości, z przetwornikiem napięcie-impuls i wyświetlaczem. Poruszono kwestie niskiego poboru mocy, trudności sterowania wyświetlaczami LCD (np. HD44780) oraz możliwości zastosowania programów graficznych do tworzenia oprogramowania mikrokontrolerów serii ST (np. ST6201) z wykorzystaniem narzędzia REALIZER. Podkreślono konieczność dokładnego pomiaru obwodu opony zamiast bazowania na standardowych średnicach kół. Wskazano, że układy cyfrowe (GAL/PAL) mogą mieć ograniczenia, a pomiar prędkości można realizować także przez przetwornik częstotliwość-napięcie i analogowy miernik. Projekt ma charakter edukacyjny na uczelnię, stąd wymóg samodzielnej konstrukcji i programowania urządzenia od podstaw, bez kupowania gotowego licznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA