Witam, posiadam autko polo classic 1.4 8V rok prod. 1999, kod silnika APQ. Mam problem z manualną klimatyzacją, a precyzując z obwodem sprężarki klimatyzacji. Po wciśnięciu przycisku AC i po włączeniu nawiewu nic sie nie dzieje, tzn sprężarka się nie włącza ani wentylatory chłodnicy. Przeczytałem na forum że może być to przyczyna niskiego ciśnienia czynnika chłodzącego, więc aby oszukać czujnik odpiąłem od niego wtyczkę (wtyczka ma 4 piny) i zmostkowałem piny 1 i 2. Po tej czynności wystartowały wentylatory chłodnicy ale dalej nie ma napięcia na sprężarke. Sprawdziłem przewód który idzie od sprężarki do sterownika wentylatorów i jest w porządku, bezpieczniki sprawne, sprzęgło również sprawne (sprawdzane "na krótko".)
Podejrzewam że może to być problem z przekaźnikiem lub sterownikiem wentylatorów. Poniżej wklejam zdjęcie bezpieczników i przekaźników. Prosił bym o wskazanie który przekaźnik jest od klimatyzacji (o ile taki występuje). Przekaźnik klimatyzacji ma załączać sie na wyłączonym silniku ?
Proszę o pomoc i propozycje co można z tym zrobić aby wystartowała sprężarka. Pozdrawiam
Podejrzewam że może to być problem z przekaźnikiem lub sterownikiem wentylatorów. Poniżej wklejam zdjęcie bezpieczników i przekaźników. Prosił bym o wskazanie który przekaźnik jest od klimatyzacji (o ile taki występuje). Przekaźnik klimatyzacji ma załączać sie na wyłączonym silniku ?
Proszę o pomoc i propozycje co można z tym zrobić aby wystartowała sprężarka. Pozdrawiam