logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7294 - rozjazd napięć, brak mocy, zniekształcenia, uszkodzona kostka?

przemkomac 31 Sie 2014 01:11 1677 9
REKLAMA
  • #1 13921771
    przemkomac
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam.
    zbudowałem wzmacniacz na kostce tda7294, jednak nie pracuje on prawidłowo. Zasiliłem go tymczasowo transformatora 50w, który po wyprostowaniu i odfiltrowaniu daje ok +/- 22v. Po podłączeniu wzmacniacza mam ok.+17v -24v i ta różnica rośnie aż do +8v -37v. i wtedy dźwięk staje się zniekształcony i słabnie. Gdy nie podam sygnału napięcia zachowują się tak samo, a układ jest praktycznie zimny. Podczas pracy też się bardzo nie grzeje. Dodatkowo zworki standby i mute też nie działają prawidłowo. jak zewrę zworkę (impuls) standby układ się wzbudza, a zwierając mute nie mogę go wyciszyć. Czym to może być spowodowane? Czy kostka jest walnięta? dodam, że raz zasilałem układ zasilaczem NDN df1730sb3a, który jak się okazało podawał napięci (nie)symetryczne +30v -0,5v. Czy to mogło spowodować uszkodzenie kostki? Ja nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
    wzmacniacz wykonałem wg projektu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221914.html
    Jedyne modyfikacje to takie, że c1 zastąpiłem elektrolitem i c2 dałem ceramiczny
    W zasilaczu kondensatory o pojemności 4700+800uF na stronę.
    Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13921899
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    "Po pierwsze primo" sprawdź montaż i elementy. Jak 100% dobrze to:
    "drugie primo" wymień kość :D
  • REKLAMA
  • #3 14154306
    brujo9
    Poziom 10  
    imo za niska moc transformatora, i/lub mala pojemnosc zasilacza(kondensatory)
  • #4 14197298
    przemkomac
    Poziom 12  
    Transformator ma moc około 49VA (obliczone z przekroju rdzenia) Kondensatory 5500?F. Napięcie po odfiltrowaniu jałowo ok. +/- 24V z kostką ok. 22,5V.
    Zbudowałem już układ na nowej kości i działa on poprawnie. :)
    Z tej kości spróbuję zrobić pająka i zobaczę czy jest ona walnięta, czy miałem jakiś błąd w montażu.
    Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
  • #5 14197710
    brujo9
    Poziom 10  
    Za mało, jak pamiętam podawali min. 110-120W, żeby dobrze grało, ja mam 150W i 20000?F +/- 40 V. Działa wyśmienicie.
    ;)
  • REKLAMA
  • #6 14197775
    przemkomac
    Poziom 12  
    Tak, wiem, że dla pełnej mocy potrzeba większe trafo. ;)
    Jednak tutaj miałem niższe napięcie i moc maksymalną.
    Do tego nowy wzmacniacz uruchamiałem na tym samym transformatorze i pracuje prawidłowo. Wydaje mi się, że kość mogła paść przez podanie niesymetrycznego napięcia zasilania, ale mogę się mylić. ;)
  • #7 14203609
    brujo9
    Poziom 10  
    tak czy owak, najprosciej sprawdzic na mocniejszym zasilaniu; imo jakbys mial uszkodzenie spowodowane brakiem jednej galezi zasilania to by ci sie inaczej zachowywalo; spadki napiecia masz zaduze; sprawdz dokaldnie opis i popatrz na zasilanie mute/standby(zdaje sie dida zenera 18v tam jest); moc zasilania bylaby ok, ale przy wyzszym napieciu do wzmacniacza;
    tak -imo- na logike, bym sprobowal ta wspomniana zenerke zmienic na jakas nizsza(15v ?)

sfajczylem pare razy kostke przez brak symetrii zasilania, to glosnik wciska w kolumnie, wiec z twojego opisu raczej nie wynika ten problem
  • #8 14204577
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Zasiliłem go tymczasowo transformatora 50w, który po wyprostowaniu i odfiltrowaniu daje ok +/- 22v. Po podłączeniu wzmacniacza mam ok.+17v -24v i ta różnica rośnie aż do +8v -37v. i wtedy dźwięk staje się zniekształcony i słabnie
    Wg mnie to brak połaczenia środkowego odczepu trafa z masą kondensatorów +/- w zasilaczu, na przykładowym schemacie poniżej tj. brak połączenia między punktami A-B.
    TDA7294 - rozjazd napięć, brak mocy, zniekształcenia, uszkodzona kostka?
  • REKLAMA
  • #9 14210099
    przemkomac
    Poziom 12  
    Właściwie to nie były spadki, tylko "przepływały" napięcia z jednej gałęzi na drugą. Przy st-by i mute nie ma żadnych diod. Do +Vcc zworka przez rezystor 22K i Kondensator 10?f do masy.
    Masa wydaje mi się, że powinna być. Jak ewentualnie rozpoznać jej brak?

Pozdrawiam.
  • #10 14210910
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    przemkomac napisał:
    Masa wydaje mi się, że powinna być. Jak ewentualnie rozpoznać jej brak?
    Zmierzyć omomierzem między punktami A - B, ma być 0Ω lub przy włączonym i "pływającym" napięciu zmierzyć napięcie między pkt A -B, ma być 0V.
    Możliwa wypalona ścieżka mas przy przypadkowym zwarciem.
    Jak napięcie przepływa z jednej gałęzi na drugą to na pewno z powodu braku połączenia masy zasilacza z środkowym odczepem transformatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wzmacniacz na kostce TDA7294, który nie działa prawidłowo, wykazując zniekształcenia dźwięku oraz niestabilne napięcia zasilania. Zasilany jest transformatorem 50W, który po prostowaniu daje napięcia +/- 22V, jednak po podłączeniu wzmacniacza napięcia te zmieniają się do wartości +8V -37V. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z uszkodzenia kostki, zwłaszcza po wcześniejszym zasilaniu zasilaczem NDN df1730sb3a, który dostarczał niesymetryczne napięcia. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie montażu, wymianę kostki, a także zwiększenie mocy transformatora oraz pojemności kondensatorów. Użytkownik zbudował nowy układ na nowej kostce, który działa poprawnie, co sugeruje, że pierwotna kostka mogła być uszkodzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA