Tak dla rysu historycznego. Była jeszcze ELBA 6V z prostowaniem i ograniczaniem ładowania przez tyrystor. Bez mostka prostowniczego i zewnętrznej diody - bo niepotrzebne. Cewka na umowne (!!!) 6V . "Masowa".
Spotkałem też układ z aku 12V identyczny jak dla starodawnych 6V z dławikami i pojedynczą diodą. Jednak mogła to byc jakaś "nieuprawniona"modyfikacja. Brak mi pewności. Tym bardzie że było to dawno temu.
nosio2 napisał: czy nie występowały simsony 12V bez elby tylko z mostkiem graeza. bo w sprzedaży są mostki na 12V i na 6V.
Nie sadzę. Wtedy grozi przeładowanie aku bo nie ma żadnych elementów go ograniczających.
Nie sądzę aby były jakieś różnice miedzy mostkami. Gdzie widziałeś mostki do 6V ???
To wg. mnie jakiś "wynalazek" handlowców.
nosio2 napisał: Moja nie ma żadnego przewodu miedzianego przylutowanego do masy.
Czasami koniec uzwojenia był nie lutowany ale zgrzany do blachy rdzenia cewki.
Czy tak trudno sprawdzić ew. połączenie z masą samej cewki?
Z cewkami, tak jak z większościa nieoryginalnych części są problemy. Są niewłasciwe a na dodatek sprzedawcy wymyslają jakieś bzdury aby sprzedać ten badziew.
Ostatnio potykałem się z linkami. Nie trzymały wymiarów (za długa linka w stosunku do pancerza) co sie okazało dopiero po "odfoliowaniu" woreczka, który wspaniale uniemożliwiał pomiary.