logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt do nagłośnienia restauracji 40 m2 z 5 głośnikami?

maniu7777777 10 Wrz 2014 09:07 2268 11
REKLAMA
  • #1 13948411
    maniu7777777
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam salę restauracyjną o powierzchni ok. 40 m2 w kształcie litery " L". Do tej pory muzyka była odtwarzana z laptopa i podpiętych do niego głośników Logitech 5.1. Niestety padł mi laptop i chcę wymienić ten sprzęt.
    Chciałbym umieścić na sali 5 głośników. ( ewentualnie 4 na sali i 1 na ogródku piwnym na zewnątrz). Jaki będzie mi do tego potrzebny sprzęt. Dodam, że chciałbym odtwarzać muzykę z laptopa, mini wieży lub w miarę możliwości jedno i drugie. Pytałem w sklepie elektronicznym i powiedzieli mi, że potrzebuję to tego albo wzmacniacz, albo amplituner.
    Jak miałby wyglądać taki zestaw, żeby wszystko mi dobrze grało?

1. Wieża/laptop + wzmacniacz + 5 głośników ?
    2. Wieża/laptop + amplituner + 5 głośników ?

Dodam, że to nie musi być głośne. Chodzi tylko o to żeby grało i stwarzało klimat, nastrój do posiedzenia przy kawie, herbacie, czy obiedzie.

Bardzo bym prosił o pomoc i napisanie jaki konkretnie zestaw mógłbym kupić (model, nazwa sprzętu). Ile to wszystko może kosztować? Wyrobie się w 700 złotych? Jestem zielony w tym temacie...
  • REKLAMA
  • #2 13948476
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    A nie prościej i taniej na samych głośnikach? Głośniki mają w sobie wzmacniacze. Jeśli chcesz iść drogą wzmacniacza to musisz się liczyć z tym, żeby zakupić kolumny i to niemałej mocy, żebyś przypadkiem ich nie upalił (wzmacniacze to moc kilkaset watów).
  • REKLAMA
  • #3 13948565
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    TyPeczek o czym ty piszesz? Jakie głośniki mają w sobie wzmacniacz? Komputerowe może tak. Po co moc kilkaset watów jak muzyka ma być do kotleta? Bez sensu.

Żeby zrobić to profesjonalnie to wypadało by zrobić mały radiowęzeł. Jak masz sufit podwieszany to warto schować w niego głośniki, Jak nie to montaż głośników naściennych.
    Modele i ceny przykładowe z niskiej półki:
    DAP AUDIO PR-32T 150zł/szt
    do tego wzmacniacz z odtwarzaczem mp3:
    RH SOUND ST-2120BC 1000zł.
    Albo poszukaj coś na portalu ogłoszeniowym, wzmacniacz 100V o mocy około 100W.

Proponowanie tutaj głośników komputerowych i domowych generalnie pachnie amatorszczyzną i nie pasuje do tego działu.
  • #4 13948589
    maniu7777777
    Poziom 2  
    Wszystko rozumiem. Lecz mam ograniczony budżet mimo wszystko. Chodzi mi o to, że chciałbym aby w lokalu grała mi muzyka z 4-5 głośników. Kupując zwykłą wieżę w sklepie mam do niej 2 głośniki. Co mam zrobić, co kupić aby móc odtworzyć muzykę z wieży lub laptopa na 4-5 głośnikach?
  • REKLAMA
  • #5 13948605
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Takie wzmacniacze domowe najczęściej nie są przystosowane do pracy z 4 głośnikami a już prawie nigdy z większą ilością. Chyba że uda Ci się dostać 16Ω głośniki.
  • #6 13948660
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    adambyw napisał:
    Chyba że uda Ci się dostać 16Ω głośniki.
    4 głośniki można połączyć w układzie szeregowo-równoległym.
    TyPeczek napisał:
    Jeśli chcesz iść drogą wzmacniacza to musisz się liczyć z tym, żeby zakupić kolumny i to niemałej mocy, żebyś przypadkiem ich nie upalił (wzmacniacze to moc kilkaset watów).
    O wzmacniaczach 20W i 50W nigdy nie słyszałeś? :D
  • #7 13948665
    adambyw
    Moderator Akustyka
    vodiczka napisał:
    4 głośniki można połączyć w układzie szeregowo-równoległym.

Połączenie niezalecane, w razie awarii jednego z głośników lub połączenia leci cały system.
    To obiekt komercyjny, trzeba założyć że instalacja audio to inwestycja która się zwraca. Tak samo jak kuchenka czy ekspres do kawy.
  • #8 13948699
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    adambyw napisał:
    Połączenie niezalecane, w razie awarii jednego z głośników lub połączenia leci cały system.
    Przy 4 szt? Nie przesadzajmy. Przy awarii zasilania po stronie ZE leci więcej o ile restauracja nie ma własnego agregatu. Prawdopodobieństwo awarii dobrze zaprojektowanego systemu nagłośnienia jest mniejsze niż prawdopodobieństwo wyłączenia zasilania przez ZE. :D
  • REKLAMA
  • #9 13948707
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    adambyw napisał:
    TyPeczek o czym ty piszesz? Jakie głośniki mają w sobie wzmacniacz? Komputerowe może tak.

I właśnie o takie mi chodziło, przecież autor podłączał to będzie do laptopa. Ja proponuję gościowi tanie rozwiązanie, bo widzę, że gość nie chce na to majątku wydać.
    Jeszcze jedno pytanie do autora: Płacisz tantiemy ZAIKSowi? Bo ja nie to licz się z dodatkowymi kosztami.
  • #10 13948746
    Jarek 311
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam

Głośniki nie mają wzmacniaczy, chyba że chodzi o aktywne. Ale w kwocie jaką autor podaje nie kupi nawet jednej sztuki.

Na takie potrzeby jak autor tematu pisze. Ma tylko grać w tle stwarzać klimat więc nie trzeba mu mocy 1000W. Metraż tej sali spokojnie nagłośni do tego celu zestawem który łącznie da 100W
    Radzę zastanowić się nad systemem nagłaśniającym 100V tylko że to jest znacznie droższe. Może poszukaj coś używanego.

W najgorszym wypadku można pokusić się o kupno lepszego wzmacniacza (czyt. większej mocy) sześciu kolumn tzw. satelitarnych i to odpowiednio połączyć ze sobą tak by było można podłączyć pod wyjścia kolumnowe wzmacniacza.

Jest jeszcze jedna alternatywa. Kupić nowe lub używane kino domowe z kolumnami 5.1 lub 7.1 To też zagra ale może minąć się z Twoimi oczekiwaniami.

Pozdrawiam
  • #11 13948950
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Proponuję amplituner ok.2x60W i głośniki na 100V.Działa,sprawdzone.
    700 wystarczy.
  • #12 13948991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania nagłośnienia dla restauracji o powierzchni 40 m2, planując zainstalować 4-5 głośników. Dotychczas korzystał z laptopa i głośników Logitech 5.1, ale po awarii laptopa chce wymienić sprzęt. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym użycie wzmacniacza lub amplitunera, a także systemu nagłośnienia 100V. Proponowane modele to DAP AUDIO PR-32T oraz RH SOUND ST-2120BC. Użytkownicy podkreślają, że głośniki komputerowe nie są odpowiednie do tego zastosowania, a lepszym rozwiązaniem mogą być głośniki aktywne lub system radiowęzłowy. Wskazano również na konieczność uwzględnienia kosztów związanych z prawami autorskimi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA