logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie małej pompy do prądu - jak prawidłowo podłączyć L, N, uziemienie?

piwniczne 10 Wrz 2014 18:53 46203 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak prawidłowo podłączyć jednofazową pompę cyrkulacyjną do 230 V, jeśli w gniazdku faza wypada po prawej stronie i czy można zamienić L z N?

Tę pompę podłącz: żółto-zielony do PE, a brązowy i niebieski do L i N zgodnie z oznaczeniami, przy czym w tym konkretnym przypadku zamiana L/N nie powinna zmienić działania, ale przewód ochronny musi być podłączony prawidłowo [#13950353][#13951376] Nie opieraj się na tym, że faza ma być „po lewej” ani na próbówce, bo w gniazdku położenie fazy może być różne, także w gnieździe podwójnym [#13949870][#13949917] Ponieważ to urządzenie w pierwszej klasie ochronności, powinno być zasilane z gniazda ze sprawnym stykiem ochronnym; wyłamany bolec, przejściówka bez PE albo podłączenie bez ochrony są niedopuszczalne [#13952006][#13951651] Jeśli instalacja ma zmostkowane N i PE, to może działać, ale warto ją sprawdzić, a przy braku pewności najlepiej wezwać elektryka [#13951889][#13949870]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 13949847
    piwniczne
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Hej,

robię właśnie pompę do mojego ogrzewania domowego. (oczywiście dzięki waszym poprzednim tematom o tym ;) )
    wszystko ze strony hydrauliki zrobiłem, pozostaje podłączenie prądu do pompy.

W pompie mam 3 wejścia na kable:
    L, N, Uziemienie (taki znaczek śmieszny :P)
    więc tak, z tego co pamiętam :
    L- faza (na studiach coś o tym mówili :D) kabel brązowy.
    N - Kabel Niebieski, tak zwane zero.
    Uziemienie- kabel żółto-zielony.

Chcę to podłączać, jednak z tego co wiem w gniazdku powinno być L po lewej stronie (bolec w górze) a N po prawej. Problem w tym, że gdy włączam próbówkę to świeci ona na prawej dziurce a na lewej nie świeci.

Pytanie- czy to normalne? Wydaje mi się, że powinno być na odwrót.
    Być może ktoś pomylił podłączenie złodziejówki w piwnicy i stąd to wynika?

Jeżeli tak, to rozumiem, że daję wtyczkę do tej złodziejówki, ale z niej podłaczam w pompie na odwrót-> to znaczy Niebieski kabel do L, brązowy do P, a żółtozielony do uziemienia.

btw prostownik na tej złodziejówca działa poprawnie.
  • #2 13949870
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Kolego,
    Wezwij elektryka...
    W gniazdku faza wcale nie musi być po lewej stronie.
    Przewód PE, ten żółto-zielony, to przewód ochronny.
    N to przewód neutralny. "tak zwane zero" jest zdefiniowane w specyficznym typie instalacji (a raczej układu sieciowego).
    Kolory żył wcale nie muszą odzwierciedlać tego, czym powinny być.
    Próbówka nie stanowi żadnego wiarygodnego źródła informacji o napięciu lub jego obecności.
    Wprowadzasz niepewność, niepewność powoduje błędy, błędy powodują tragedie.
  • #3 13949878
    piwniczne
    Poziom 9  
    Kozi966 dzięki za odpowiedź.
    Chciałbym to jednak dzisiaj skończyć od początku do konca sam.
    Rozumiem, że profesjonalny elektryk wie najlepiej co i jak,
    czy jednak jest on konieczny do podłączenia zwykłej pompki w której sprawa nie wydaje się nadto skomplikowana?
  • #4 13949891
    kozi966
    Ja rozumiem, że chcesz coś podłączyć. Nie byłoby w tym nic strasznego, gdybyś miał pewność.
    Skomplikowane też zapewne nie jest.
    Jednak jak nie masz pewności, to należy zweryfikować co i jak...
  • #5 13949902
    piwniczne
    Poziom 9  
    Weryfikuje i zaraz wracam do Piwnicy. Najpewniej jest to gniazdko podwójne, a w niech z tego co czytam pierwsze wejście jest poprawne, a drugie które jest "do góry nogami" ma zamienione L i N i to by wiele wyjasniało. W takim przypadku wszystko będzie się zgadzać i podłączę to do pierwszego gniazdka które nie budzi obaw.

Ps.
    studiuje elektronikę, chciałbym jak najwięcej się nauczyć a jak najmniej korzystać z usług fachowca bo rodzice mnie wywalą z mieszkania niedługo, że studia na nic idą :P
  • #6 13949917
    kozi966
    "Uspokój konie".
    Jakie gniazdo podwójne? jakie zamienione L i N?
    W typowych (większości dostępnych) gniazdach podwójnych (odbitych względem siebie symetrycznie) przewody fazowe znajdują się jeden nad drugim. Po twojemu: dziurka nad dziurką.
    Co do twojego opisu "złodziejki" nie wiem jak lub co to ma się wspólnego z gniazdkiem?
    Dla napięcia przemiennego nie ma znaczenia czy jest L i N czy N i L w gniazdku. Urządzenia powinny działać na dowolnym podłączeniu (z wyjątkiem dedykowanych, posiadających filtr na wejściu).
  • #7 13949936
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 355
    Kolego piwniczne radzę nie lekceważyć tego co jest w gniazdku elektrycznym, wszak w wyniku działania potencjału o wartości 230V statystycznie jest najwięcej zejść ŚMIERTELNYCH, kłania się również wiedza elementarna no i praktyka. Wezwij elektryka.
  • #8 13949937
    piwniczne
    Poziom 9  
    Już "uspokajam konie".
    Proszę wybaczyć, błędnie nazwałem gniazdo podwójne złodziejką.
    Chodzi o gwiazdo podwójne.
    Pierwsze gniazdko od strony kabla ma poprawnie L po lewej (fazę, świeci próbówka) i na N (po prawej) nie świeci.
    Jednak te pierwsze gniazdko ma wyłamany bolec dlatego odruchowo sprawdzałem na drugim, a ten zgodnie z tym co Pan Pisze ma przewody fazowe jeden nad drugim w stosunku do pierwszego ( czy tam dziurka nad dziurką ;) więc wychodzi faza na
    "prawej dziurce" przy założeniu, ze bolec jest skierowany do góry.
  • #9 13949951
    dzg4
    Poziom 31  
    Niezależnie od tego czy pompa ma regulację obrotów lub włącznik faza musi być podłączona zgodnie z dokumentacją do niej dołączoną.
  • #10 13949952
    kozi966
    Kolego,
    Nie zrozumiałeś. Pompy nie powinno to uszkodzić ale pracować może niepoprawnie.
    Całym problemem nie jest podłączenie pompy do zasilania.
    Problemem jest podłączenie przewodu ochronnego!
    Wpierw chronimy, potem zasilamy.
  • #11 13949973
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1547
    piwniczne napisał:
    Jednak te pierwsze gniazdko ma wyłamany bolec dlatego odruchowo sprawdzałem na drugim

Kolego zacznij od wymiany tego gniazdka bo ty włożysz do prawidłowego gniazdka z bolcem a inny ktoś włoży do bez bolca i wtedy śmierć w oczach . A o nie użytkowaniu takiej instalacji nie wspomnę bo chyba miłe ci życie twoich bliskich .
  • #12 13949977
    dzg4
    Poziom 31  
    Kolego w momencie uszkodzenia pompy, mówię o uszkodzeniu elektrycznym i termicznym faza zostaje odcięta praktycznie na wejściu, czy dasz gwarancję bezpieczeństwa jak będzie podłączona źle czyli L na N i odwrotnie.
    Niech idzie po elektryka i koniec.
  • #13 13949995
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    Należy także wziąć pod uwagę, że skoro pompa nie posiada własnej wtyczki ( i nie jest jej podłączenie przewidziane w instrukcji), wtedy powinna być podłączona na stałe, właśnie po to aby uniemożliwić komukolwiek przypadkowego podłączenia.
  • #14 13950012
    dziku66
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    Jak masz tą pompę na wtyczce a gniazdo ma bolec i w tym że gniazdku faza jest po lewej to po prostu wepnij wtyczkę i gotowe. Górne gniazdo ( w gnieździe podwójnym) ma fazę po drugiej stronie bo bolec jest u dołu a nie u góry. Ważne jest to aby bolec był w rzeczywistości podłączony do przewodu ochronnego bo urządzenie pracuje w szczególnych warunkach. Jeżeli ta pompa nie ma wtyczki to podepnij przewód na stałe zgodnie z sztuką, będziesz miał 100% pewność że urządzenie jest prawidłowo podłączone i bezpieczne dla otoczenia.
  • #15 13950017
    piwniczne
    Poziom 9  
    O gniazdo się tak nie martwiłem ponieważ ja go używam, oraz ojciec który go nie używa i poza nikt bliski, a samo zaklejenie go (eliminacja z użytku nie stanowi problemu) - ale faktycznie zamiana także nie stanowi problemu.

Z tego do czego jednak dochodzimy jasno wiem gdzie jest L i gdzie jest N (problemem był fakt, ze nie wiedziałem, iż w gniazdkach podwójnych faza jest prowadzona jedna nad drugą, a nie dochodzi do zamiany, dzieki której zawsze będzie ona po lewej stronie w stosunku do bolca u góry).

----------
    | (L) (P) |
    |.....*....|
    |.....*....|
    | (L) (P) |
    ________
    kabel

tak to wygląda, gdzie gwiazdka to bolec.
    Korzystając z gniazda górnego, dając do niego standardową wtyczkę dochodzi do zamiany L i N, czyli na kablu niebieskim mam fazę, na kablu brązowym mam zero, a żółtozielony pozostaje bez zmian. Nie powinno być więc problemów z odpowiednim podłączeniem tych kabli do pompy. Dla bezpieczeństwa bliskich gniazdo podwójne mogę zamienić na listwę i wtedy kolory kabli będą odpowiadały standardowi.

Pompa nie ma kabla- ma 3 podpisane miejsca do których należy włożyć odpowiednie kable (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, wkładam kabel, puszczam zapadnie i się trzyma). W instrukcji nie ma rozdziału poświęconemu podłączeniu elektryki, dlatego upewniam się tutaj. btw instrukcja ma jakoś 6 stron i porusza właściwie tylko temat ustawienia pompy oraz mówi o jej odpowietrzeniu.

dzięki za odpowiedzi!
  • #16 13950033
    kozi966
    Chyba ja źle rozumuje... ale...
    Czy ty chcesz podłączyć pompę, przewidzianą do instalacji na stałe, pod gniazdo?
    Lub inaczej.
    Posiadasz dedykowany obwód do zasilenia tej pompy, czy "wyciągasz" sobie zasilanie z gniazda?
  • #17 13950049
    piwniczne
    Poziom 9  
    Chcę z tej pompy poprowadzić kabel ze standardową wtyczką, a ten podpiąć najnormalniej do listwy (opcjonalnie gniazda podwójnego). Normalnie używałem tego gniazda do podłączania prostownika, teraz mam dla niego nowe zastosowanie. Dzięki takiemu rozwiązaniu mógłbym włączać i wyłączać pompę kiedy bym chciał. Oczywiście mogę po drodze zrobić przełącznik by to ominąć.

posiłkowałem się tym tematem i byłem dość spokojnej myśli o ile w pomyłkę wchodzą jedynie faza i neutral: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12416-elektryczne-podlaczenie-pompy-co/
  • #18 13950067
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1547
    piwniczne napisał:
    Pompa nie ma kabla- ma 3 podpisane miejsca do których należy włożyć odpowiednie kable (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, wkładam kabel, puszczam zapadnie i się trzyma). W instrukcji nie ma rozdziału poświęconemu podłączeniu elektryki, dlatego upewniam się tutaj. btw instrukcja ma jakoś 6 stron i porusza właściwie tylko temat ustawienia pompy oraz mówi o jej odpowietrzeniu.

Kolega zrobi zdjęcie tabliczki zaciskowej tej pompy i napisze co to za typ pompy /może jakaś instrukcja wtedy wiele się wyjaśni.
  • #19 13950120
    piwniczne
    Poziom 9  
    Wrzucam zdjęcia:

wrzucam także przy okazji wspomniane gniazdo podwójne dla jasności:

jest to pompa cyrkulacyjna, jednofazowa. Zrobiłem obejście w którym wyjście z pieca (gorąca woda) zawiera zawór różnicowy a równolegle idzie ta oto pompka.

informacje o pompie
  • #20 13950218
    dziku66
    Poziom 12  
    Sprawa jest prosta, brązowy fazowy wpinasz pod L, niebieski (zero) wpinasz pod N a żółtozielony pod uziemienie. Jeśli chcesz to na wtyczce zrobić to przedzwoń sobie wtyczkę aby mieć pewność że brązowy to faza po lewej na wtyczce i wepnij do gniazda. Nawet jak się pomylisz to będzie działać ale dbamy o to aby było prawidłowo podpięte.
  • #21 13950353
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    piwniczne. Komplikujesz prostą sprawę. Najważniejsze jest bezpieczeństwo! Czyli to aby gniazdo miało PODŁĄCZONY prawidłowo bolec. Wtyczka miała gniazdo na ten bolec i aby do tego gniazdka we wtyczce był podłączony przewód(żyła kabla) żółto-zielony kabla trój-żyłowego. Przy pompie przewód żółtozielony do żółto-zielonego. Pozostałe przewody L, N dowolnie!
    To zwykła pompa z silnikiem indukcyjnym jednofazowym z kondensatorem. Oznaczenia L, N są tylko formalne. Pompa będzie działać niezależnie od podpięcia L i N. Bezpieczeństwo zapewnia przewód żółtozielony i bolec. Zakładam że gniazdo jest podłączone prawidłowo.
  • #22 13950357
    dzg4
    Poziom 31  
    Sprawa nie jest prosta, takie porady to tylko do 12V prądu stałego i uwaga bo można wzrok stracić.
    Bierzecie się za potencjały o których nic nie wiecie wyżej parę postów napisałem, niech idzie po elektryka !!!!!.
    POMPA MOŻE I DZIAŁAĆ BĘDZIE TYLKO DLA KOGO, ???.
    Facet nie ma pojęcia co do czego, PO ELEKTRYKA !.
    Czy aby na pewno ten żółto-zielony daje bezpieczeństwo w jego wykonaniu ?
    WY piszecie Ja zbieram i odpinam, bez komentarzy.
    Kolego piwniczne ambicja czy życie, nauczyłeś się prowadzić samochód z książki ?.
    Pozdrawiam.
  • #23 13950629
    kozi966
    Ja Wam napiszę. Niektóre urządzenia posiadają zabezpieczenie montowane przez producenta.
    Owe zabezpieczenie jest "na wejściu", możliwe najbliżej zacisku L (przeważnie bezpiecznik topikowy). I to w dodatku, przed mostkiem Gretza.
    Co się stanie jak zasilicie na odwrót?
    Powiem wam, będziecie mieli potencjał na obwodzie urządzenia.
    Ta sama zasada obowiązuje przy włączniku światła: Instalujecie go na przewodzie fazowm czy neutralnym?
    Gdyby producent pozwalał na dowolność. Nie oznaczał by zacisków L i N.
    Zbaczacie z tematu!
  • #24 13950678
    dziku66
    Poziom 12  
    Ludzie o czym wy gadacie, koleś ma L na pompie to wpina tam fazie, N to neutralny i koniec dyskusji. Nie istotne czy tam jest bezpiecznik czy nie, tak każe podłączyć producent, ma na to atesty więc tak trzeba podłączyć.
  • #25 13950693
    kozi966
    Czy ja coś pisałem o ochronie przeciwporażeniowej?
    Przewód neutralny (jak sama nazwa wskazuje) ma mieć niebezpieczny potencjał względem ziemi? Jaka to literatura tak mówi?
    dziku66 napisał:
    tak każe podłączyć producent, ma na to atesty więc tak trzeba podłączyć.

Oczywiście.
  • #27 13950713
    lesławek
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Przewód neutralny nie ma mieć niebezpiecznego potencjału względem ziemi, on MOŻE mieć niebezpieczny potencjał w sytuacji awaryjnej, a o takiej sytuacji mówimy. To oczywiste, że jak mamy oznaczenia L i N to tak łączymy, ale założenie że N jest bezpieczniejszy, bo nie ma na nim napięcia jest błędne. Nie ma ale czasami (w sytuacji awaryjnej) może być
  • #29 13950743
    lesławek
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    No przecież na takim założeniu opiera się ta dyskusja, gdyby chodziło o różnicę pomiędzy L1 a L2 to nie byłoby o czym rozmawiać, a moim zdaniem sytuacja pod względem bezpieczeństwa eksploatacji jest dokładnie taka sama...
  • #30 13950757
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    kozi966 napisał:
    Wystarczy jeden obrazek:

Do czego ma wystarczyć?
    kozi966 napisał:
    I pytanie: po co to zabezpieczenie tam jest?
    A jaki to ma związek z odwróceniem L i N ?
    Pokaż nam na tym schemacie możliwy niebezpieczny obwód po odwróceniu L i N.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o prawidłowe podłączenie małej pompy do instalacji elektrycznej, wskazując na oznaczenia L (faza), N (zero) i uziemienie. W trakcie dyskusji pojawiają się wątpliwości dotyczące poprawności podłączenia wtyczki do gniazdka, w którym L i N mogą być zamienione. Uczestnicy forum podkreślają znaczenie bezpieczeństwa, zalecając wezwanie elektryka oraz przestrzeganie oznaczeń producenta. Wskazują, że pompa powinna być podłączona zgodnie z dokumentacją, a przewód ochronny (żółto-zielony) jest kluczowy dla bezpieczeństwa. Dyskusja dotyczy również problemów z instalacją elektryczną w budynku, w tym braku uziemienia w gniazdkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA