logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klasa wzmacniacza TDA8571J - B czy AB? Wątpliwości co do prądu spoczynkowego

asiorr 28 Kwi 2005 23:10 1098 2
  • #1 1446688
    asiorr
    Poziom 11  
    Mam pytanie jakiej klasy jest ten wzmacniacz oparty na TDA8571J. W nocie katalogowej pisze że klasa B. Ale jak patrze na jego parametry to on ma prąd spoczynkowy czyli jak w klasie A lub AB. Wiec mam pytanie jakiej on jest klasy ???
  • #2 1446851
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Wszystkie wzmacniacze liniowe audio pracuja w clasie AB. Czasem mowi sie skrutowo ze pracuja a clasie B zeby podkreslic ze nie A. Miedzy clasa AB i B jest nie wielka roznica ale na tyle zasadnicza ze wzmacniacz w clasie B nie nadaje sie do odsluchu muzyki. Roznica miedzy clasa AB i A jest bardzo duza a wynika z tego ze clasa A musi miec bardzo duzy prad spoczynkowy. Niestety wielu producentow podwyzsza tylko ten prad piszac ze wzmacniacz pracuje w clasie A kiedy tak naprawde pracuje w AB.
    Wzmacniacz pracujacy W clasie AB ma ta wlasciwosc ze do pewnej mocy pracuje jako clasa A aby potem niejako przejsc do clasy B. Wzmacniacz clasy A nigdy nie przechodzi do clasyB (nie powinien)
    Jest to niestety dosc zagmatwane i tylko dla wtajemniczonych zrozumiele. Zeby bylo trudniej rozruznia sie jeszcze uklad single-ended i push-pull. A o tym moze nastepnym razem :)
  • #3 1446872
    asiorr
    Poziom 11  
    Wiem o co w tym chodzi skończyłem szkołe w tym kierunku poprostu z parametrów wychodzi ,że AB (prad spoczynkowy i zniekształcenia nie liniowe bardzo małe) a katalog swoje ze B .A tak wogóle to jest to wzmacniacz przeciwsobny ,ale dzieki za odpowiedz utwierdzilem sie w moim toku myślenia .
    Pozdro
REKLAMA