logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym.

melirium 21 Wrz 2014 13:05 3045 13
REKLAMA
  • #1 13978003
    melirium
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam taki problem. Po sformatowaniu dysku zainstalowaniu sterowników komputer uruchamia się tylko w opcji awaryjnej. Metodą instalowania każdego sterownik doszedłem do wniosków, że cały problem pojawia się w chwili zainstalowania sterownika od grafiki. Aktualizowanie sterowników do najnowszej wersji też nie pomaga. Każda instalacja ww. sterownika kończy się uruchomieniem Windows w trybie awaryjnym. W załączonych zdjęciach wszystkie informacje o komputerze.

MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13978091
    skrzypaa
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Spróbuj starsze nowsze sterowniki - może zła wersja nie pod ten system np.:)

Grunt, że w Awaryjnym działa. :)
  • REKLAMA
  • #3 13978237
    melirium
    Poziom 9  
    Próbowałem już wszystkiego - kilkukrotny format dysku, wgrywanie sterownika z różnych źródeł i nic. Podejrzewam, że płyta walnięta, lecz jak to udowodnić?
  • Pomocny post
    #4 13978415
    skrzypaa
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ale na screenach masz standardowa karta VGA czyli tak jak pokazuje ją Windows, jakby uniwersalna (bez sterowników) - tak ci pokazuje zanim wgrasz czy po wgraniu tak samo zostaje?
  • #5 13980790
    melirium
    Poziom 9  
    Po włączeniu najprostszej gry - w moim przypadku pasjansa - pokazuje się taki obrazek. Jednocześnie pojawia się komunikat by wprowadzić aktualizację. Gdy to zrobię wszystko działa cacy, ale po wyłączeniu kompa i ponownym załączeniu nie startuje. Wtedy odpalam w Trybie Awaryjnym i robię przywracanie systemu. I tak w kółko.
  • Pomocny post
    #6 13980837
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Kolega poczyta i wykona po kolei to, co tam jest zamieszczone.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869870.html

Pkt 1 i 2 możesz na ta chwilę ominąć, chyba, że sprawdzisz, czy wszystko jest tak, jak powinno być - chodzi głównie o połączenia.
    Co prawda temat dotyczy uruchomienia samej karty graficznej, ale tok postępowania powinien być poprawny.

melirium napisał:
    Po sformatowaniu dysku zainstalowaniu sterowników komputer uruchamia się tylko w opcji awaryjnej.

Sterowniki do chipsetu instalowałeś?
  • #7 13982114
    melirium
    Poziom 9  
    Po kolei: jakieś dwa tygodnie temu system się posypał, nie można było włączyć komputera. Uznałem, że najlepsze będzie formatowanie. Wgrałem legalny Windows7. Komputer jest nowy, ma rok. Do komputera była dołączona płytka ze sterownikami zatytułowana "MSI Drivers & Utilities. Są tam sterowniki karty sieciowej, graficznej i dźwiękowej i parę innych programów, m.in.Google Chrome.

Po wgraniu wszystkiego było dobrze do momentu wyłączenia i ponownego startu. Zrobiłem następny, już całkowity format, razem z partycjami i zacząłem selektywnie wgrywać sterowniki. Najpierw sieciówka - O.K. działa, dalej, potem graficzna i klapa.

Zrobiłem przywracanie systemu i ponieważ grafika i fonia działają, to na razie się wstrzymałem. Próbowałem jeszcze ściągnąć sterowniki z internetu, ale jest tak samo jak z płyty -system przestaje startować. Podejrzewałem twardy dysk, ale teraz bardziej skłaniałbym się w kierunku płyty głównej.

Mogę ściągać i odtwarzać filmiki, nawet dosyć dobrej jakości, jedynie przy pasjansie pojawia się komunikat "przyspieszenie sprzętowe jest wyłączone lub nie obsługiwane przez sterowniki karty".

Dodano:

Wszystko, co udało mi się wyciągnąć na temat kompa:
    MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym.

Dodano:

I jeszcze to:
    MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym. MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym.

Moderowany przez swiercm:

Posty scaliłem i poprawiłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 13986681
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Zastanawiam się raczej, czy to karta graficzna nie jest "trafiona". Próbowałeś ją podłączyć do innego komputera? Miałem taki sam problem z x1950. "Działała" tylko w trybie awaryjnym. Niestety - w trybie awaryjnym to CPU (o ile pamiętam) wykonuje operacje graficzne. Karta graficzna ma tylko przekazać to co przeliczy procesor.
    Pozdrawiam!
  • #9 13987226
    melirium
    Poziom 9  
    Karta graficzna zintegrowana, czyli ewentualne wymontowanie jej z płyty niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Komputer jeszcze na gwarancji, ale cwaniaki z serwisu w czasie rozmowy telefonicznej wymyślili tyle obwarowań, że głowa mała. Poza tym na naprawę mają czas 21 dni roboczych, czyli praktycznie miesiąc. Co zrobię bez kompa? Musiałbym iść na odwyk. Wszystkim dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 13987341
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Czyli jak rozumiem, że korzystasz ze zintegrowanej karty graficznej, która jest razem z procesorem. Spróbuj zainstalować sterowniki z tego miejsca:
    https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=&ProductID=3523&ProdId=3523
    Ponadto, wejdź w BIOS i poszukaj takiej opcji jak "init display first". Może coś się poprzestawiało i komputer usilnie próbuje znaleźć / uruchomić kartę graficzną przez port PCI-Express. Jeśli to możliwe, to załączyłbyś zrzuty ekranu każdego okienka BIOSu u Ciebie.
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 13987378
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Można także pożyczyć jakąś grafikę albo kupić za 30zł i sprawdzić czy działa.
    Do sprawdzenia jest jeszcze pamięć programem memtest.
    Skoro jest na gwarancji to przyczyny powinien szukać serwis tylko to oczekiwanie na naprawę :(
  • #12 13988065
    melirium
    Poziom 9  
    Sterowniki już instalowałem, ale efekt ten sam - komp nie startuje po wyłączeniu. O karcie już myślałem, ale mam problem z wyborem: nie gram, więc nie potrzebuję jakiejś extra, poza tym zasilacz 450W, no i system-Windows 7 praktycznie "nie widzi" żadnej starszej karty. Może doradzicie mi coś z kartą?
  • #13 13988345
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    rafal131313 napisał:
    no i system - Windows 7 praktycznie "nie widzi" żadnej starszej karty.

Jak najbardziej będą działać starsze karty do których są dostępne sterowniki pod Win7.

Grafiką którą można się zainteresować są od serii Radeon HD 4650 wzwyż i Geforce od 9500 wzwyż.
  • #14 15558968
    melirium
    Poziom 9  
    Okazało się, że uszkodzony jest HDD. Wysłałem komputer - był na gwarancji - wymienili i po kłopocie.
    MSI H61M - Po instalacji karty graficznej Win7 działa tylko w Trybie Awaryjnym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po zainstalowaniu karty graficznej uruchamia się tylko w trybie awaryjnym. Po formacie dysku i instalacji sterowników, system Windows 7 nie startuje poprawnie po dodaniu sterownika graficznego. Użytkownik próbował różnych wersji sterowników, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń, instalację sterowników chipsetu oraz testowanie karty graficznej w innym komputerze. Ostatecznie użytkownik odkrywa, że problemem był uszkodzony dysk twardy, który został wymieniony w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA