Witam.
Dostałem do naprawy uszkodzony sterownik od webasto D1LCC, duża nagrzewnica powietrzna 12V, sterownik spalony totalnie, ciężko dostępny więc.
Postanowiłem zaprojektować sterownik od podstaw. Napisałem program, zaprojektowałem tanią prostą elektronikę, standard na IRF44 bo lubię te tranzystory.
Zamierzenia:
miękki start,
rozbudowane menu - (aby dopasować ewentualnie do innych nagrzewnic),
regulacja czasu pracy pompki w rozpalaniu i pracy,
regulacja wentylatora PWM w rozpalaniu i pracy,
pomiar temperatury webasto, kabiny,
pomiar napięcia akumulatora,
diagnostyka,
przedmuch wstepny,
wygaszanie,
przegrzanie.
Od kilu dni testuję działanie i jestem prawie zadowolony, więc postanowiłem się pochwalić.
Załączam schemat na początek, zobaczymy co dalej w temacie.
Alarm jeszcze nie oprogramowany, czy potrzeba?
Webasto próbuje utrzymać zadaną temperaturę kabiny, niedługo przetestuję w aucie czy i jak udaje się utrzymać w miare stałą temperaturę.
Na schemacie jest LCD 16x2, użyłem lcd 2x8 bo więcej nie potrzeba informacji na LCD, moim zdaniem będzie go można zaadoptować do każdego webasto, dopisując do programu jeszcze pompę wody i ewentualnie jakieś elektrozawory, mały to już problem i bez problemu wykonalny.
Zapomniałem dodać sterownik będzie pracował w Lawecie .
Parametry
Zakres regulacji :
Pompa od 0,25s do 1,5 sek (puls)
pompa 2 zakresy ustawiana rozpalanie i praca
Wentylator od 0 do 100%-2 zakresy ustawiana rozpalanie i praca
temperatura kabiny od 15sC do 25sC
czas grzania świecy od 25 do 60 sek
Temp webasto przegrzanie od 70 do 90 sC
przedmuch wstępny -stały
wygaszanie stały 90 sek.
Zakres utrzymania temperatury:
pompa pełen zakres płynnie od 0,25s do 1,5 sek
wentylator od 100% do 50%
Regulację temp kabiny zrobiłem raczej pod kontem oszczędzania akumulatora, nie robiłem wyłączania po osiągnięciu zadanej temp. gdyż świeca podczas odpalania pobiera dość duży prąd i oszczędności tu by nie było lepiej gdy zmniejsza i zwiększa moc .
Dostałem do naprawy uszkodzony sterownik od webasto D1LCC, duża nagrzewnica powietrzna 12V, sterownik spalony totalnie, ciężko dostępny więc.
Postanowiłem zaprojektować sterownik od podstaw. Napisałem program, zaprojektowałem tanią prostą elektronikę, standard na IRF44 bo lubię te tranzystory.
Zamierzenia:
miękki start,
rozbudowane menu - (aby dopasować ewentualnie do innych nagrzewnic),
regulacja czasu pracy pompki w rozpalaniu i pracy,
regulacja wentylatora PWM w rozpalaniu i pracy,
pomiar temperatury webasto, kabiny,
pomiar napięcia akumulatora,
diagnostyka,
przedmuch wstepny,
wygaszanie,
przegrzanie.
Od kilu dni testuję działanie i jestem prawie zadowolony, więc postanowiłem się pochwalić.
Załączam schemat na początek, zobaczymy co dalej w temacie.
Alarm jeszcze nie oprogramowany, czy potrzeba?
Webasto próbuje utrzymać zadaną temperaturę kabiny, niedługo przetestuję w aucie czy i jak udaje się utrzymać w miare stałą temperaturę.

Na schemacie jest LCD 16x2, użyłem lcd 2x8 bo więcej nie potrzeba informacji na LCD, moim zdaniem będzie go można zaadoptować do każdego webasto, dopisując do programu jeszcze pompę wody i ewentualnie jakieś elektrozawory, mały to już problem i bez problemu wykonalny.
Zapomniałem dodać sterownik będzie pracował w Lawecie .
Parametry
Zakres regulacji :
Pompa od 0,25s do 1,5 sek (puls)
pompa 2 zakresy ustawiana rozpalanie i praca
Wentylator od 0 do 100%-2 zakresy ustawiana rozpalanie i praca
temperatura kabiny od 15sC do 25sC
czas grzania świecy od 25 do 60 sek
Temp webasto przegrzanie od 70 do 90 sC
przedmuch wstępny -stały
wygaszanie stały 90 sek.
Zakres utrzymania temperatury:
pompa pełen zakres płynnie od 0,25s do 1,5 sek
wentylator od 100% do 50%
Regulację temp kabiny zrobiłem raczej pod kontem oszczędzania akumulatora, nie robiłem wyłączania po osiągnięciu zadanej temp. gdyż świeca podczas odpalania pobiera dość duży prąd i oszczędności tu by nie było lepiej gdy zmniejsza i zwiększa moc .