logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat Honda 5,5kW trójfazowy - niestabilne napięcie, urządzenia nie działają

milmet 25 Wrz 2014 19:39 9657 13
REKLAMA
  • #1 13990647
    milmet
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Kupiłem agregat Honda 5,5kW trój fazowy. Myślę że jest to podróbka.Podłączyłem silnik od pompy trójfazowej 1,5kW w agregacie wyskoczyło zabezpieczenie Podłączyłem mniejszy silnik również nie działał. Pracują urządzenia szczotkowe szlifierka kątowa 2000W Podłączyłem spawarkę i nie daje rady spawać. Czy trzeba stabilizować ten prąd dokupić jakieś urządzenie. Nie wiem od czego zacząć Dodam że pomiędzy wszystkimi trzema fazami jest 380V i 220V faza zero
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13990680
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Należy zacząć od tego, że niestabilność jest cechą tych generatorów, a nie wadą.
    Druga sprawa - podłączanie do takiego generatora elektroniki, to przybliżanie jej w ekspresowym tempie do śmierci.
    Silnik pompy ma pewnie zbyt duży prąd rozruchowy jak na możliwości tej maszyny.
    Ogólnie nie jest zabawka do takich zastosowań.
  • Pomocny post
    #3 13991607
    KMY
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    milmet napisał:
    agregat Honda 5,5kW
    to wydatek ponad 9000 zł, rozumiem, że świadomie kupiłeś podróbę płacąc mniej?

milmet napisał:
    Czy trzeba stabilizować ten prąd

Agregaty do zasilania elektroniki powinny być wyposażone w AVR czyli elektroniczną regulację napięcia. Wówczas zmiany napięcia nie przekraczają 2%. Agregaty bez tej regulacji to się nadają w zasadzie do zasilania elektronarzedzi i oświetlenia na budowie.

Kolejna sprawa to obciążenie poszczególnych faz w agregacie trójfazowym. Bez AVR to w zasadzie max do 10% różnicy na poszczególnych fazach, z AVR widziałem agregaty, które poprawnie pracowały do 30% różnicy w obciążeniu faz. W praktyce obciążenie 2000W jednej fazy spowoduje z pewnością wzrost napięcia na fazach nie obciążonych, co może doprowadzić do uszkodzenia podpiętych odbiorników.

A na koniec, podpięcie agregatu do instalacji domowej jeśli jest także doprowadzona sieć wymaga uzgodnienia tego z miejscowym dostawcą energii elektrycznej. Nie robią problemów, nic to nie kosztuje, ale maja wiedzieć. Podłączenie musi wykonać elektryk z uprawnieniami. Lektura tego forum pokazuje, że i elektrycy bez doświadczenia w agregatach popełniają mnóstwo błędów.
    Wpisz w wyszukiwarkę "agregat prądotwórczy" na tym forum i poczytaj.

Tu masz 2 przykłady:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2712249.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2688339-0.html
  • #4 13991746
    milmet
    Poziom 12  
    Czy można kupić AVR i zainstalować w agregacie ?Zależy mi żeby działała pompa do wody 1,5kW trójfazowa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13991760
    KMY
    Poziom 20  
    Silnik pompy będzie działał i bez AVR, tu akurat to nie problem stabilizacji napięcia a wydajności prądowej samej prądnicy. Skora działa zabezpieczenie prądnicy, to znaczy że prąd rozruchu pompy jest większy. I z tym to raczej nic nie zrobisz.

Napisz jaki jest typ silnika w tym agregacie i jaki typ prądnicy. Na każdym urządzeniu powinna być tabliczka znamionowa. Może chociaż po prądnicy dowiemy się jaka jest rzeczywista moc tego generatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13991827
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Kiedyś wpadł mi taki agregat jak opisujesz silnik ma napis 6,5 HP i moc sumaryczną jaką uzyskasz z niego to ok 2200 W.Napis na nim 5,5 kw to ściema. Tylko nie podłączaj do jednej fazy takiego obciążenia bo będą fajerwerki z uzwojenia. Ja osobiście przezwoiłem go na jednofazowy grubszym drutem ponieważ został w ten sposób uszkodzony przez nieświadomych pracowników. Uzwojenie w nim było aluminiowe które udawało miedź jak w chińczykach, i posiada AVR .
    Testowałem po przezwojeniu obciążenie i maksymalną moc jaką dawał radę uciągnąć silnik to ok 2200 W, przy ok 2500 W silnik się dusił.
  • #7 13993361
    milmet
    Poziom 12  
    Na prądnicy nie ma tabliczki. Na obudowie Power 5,5kW 380V, 4kW 230V. Nazwa agregatu Honda EM5500CX. Silnik benzyna GX390 Honda 8.0.

Agregat Honda 5,5kW trójfazowy - niestabilne napięcie, urządzenia nie działają Agregat Honda 5,5kW trójfazowy - niestabilne napięcie, urządzenia nie działają
  • Pomocny post
    #8 13993711
    KMY
    Poziom 20  
    milmet jak nie wiadomo co to jest, to nic nie wymyślisz, a może chociaż jest oznaczenie zabezpieczenia prądnicy, przy jakim natężeniu prądu się rozłącza?
    Nie mniej jednak, jak generator nie daje rady uruchomić pompy, to go sprzedaj i kup odpowiedni, tylko oryginał, np. FOGO, są tańsze niż Hondy i równie dobre.

Polecam lekturę:
    http://www.agregatyfogo.com.pl/poradnik/

Dla silników uruchamianych pod obciążeniem (tu pompa wody) moc agregatu powinna być większa od 6 do 9 razy, czyli 1,7kWX6=10,2kW, jeśli nawet Twój agregat ma te 5,5kW to i tak jest co najmniej o połowę za mały.

Można ewentualnie wyposażyć silnik w falownik, wtedy agregat musi mieć 1,5 razy większą moc od silnika. Tu by wystarczyło mocy, tylko nie wiem, jaki falownik w tym układzie by Ci wystarczył, nie mam doświadczeń w falownikach.
  • Pomocny post
    #9 13996287
    wodzu12240
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Niestety tutaj maksymalna moc tego agregatu to jest ok 2200 W na 3 fazach w krótkich impulsach . Ciągła moc to ok 550 W na fazę . Uzwojenia wykonane z aluminium wirnik i stojan , malowane na kolor miedzi . Do tego dochodzi kiepski regulator AVR wykonany na styk .
  • REKLAMA
  • #10 13997140
    milmet
    Poziom 12  
    Myślę że rzeczywiście za mała moc prądnicy. Wczoraj podłączyłem silnik jedno fazowy 0,8kW z kondensatorem .Dopiero jak poruszyłem ręką wirnik silnika to wszedł w obroty. Dziękuje za podpowiedzi .
  • #12 14037225
    milmet
    Poziom 12  
    Agregat to podróbka hondy.Jak koledzy pisali ma niskie parametry.Musze pomyśleć o kupnie sprawdzonego sprzętu .Dziękuje za podpowiedzi.
  • #13 14037878
    KMY
    Poziom 20  
    Polecam Fogo, polski producent, tańszy od Hondy, na dobrych podzespołach, gwarancja i serwis, wsparcie techniczne.
  • #14 14277575
    milmet
    Poziom 12  
    Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi.Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił agregat Honda 5,5 kW trójfazowy, który wykazuje niestabilne napięcie, co prowadzi do problemów z działaniem podłączonych urządzeń, takich jak pompa trójfazowa 1,5 kW i spawarka. W dyskusji podkreślono, że niestabilność napięcia jest typowa dla tego typu generatorów, a ich zastosowanie do zasilania elektroniki może prowadzić do uszkodzeń. Zwrócono uwagę na konieczność posiadania elektronicznej regulacji napięcia (AVR) dla stabilizacji, a także na ograniczenia mocy agregatu, który w rzeczywistości może mieć moc ciągłą znacznie niższą niż deklarowana. Użytkownik rozważa zakup AVR, ale eksperci sugerują, że problem leży w wydajności prądowej prądnicy. Wskazano również na możliwość zakupu lepszego sprzętu, takiego jak agregaty FOGO, które są tańsze i oferują lepsze parametry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA