logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lotus III - brak dźwięku i problem z klawiaturą na Win95, działa pod DOS-em

Esiaczek 30 Kwi 2005 12:20 1574 19
REKLAMA
  • #1 1450165
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam. Mam problem z tą oto starą gierą. Mianowicie pod DOS-em działa normalnie ale bez głosu bo nie zainstalowałem steroowników, zaś pod Win95 też bez głosu chociaż na innych grach mam dzwięk, dodatkowo gdy pojawia sie logo producenta przestaje działać klawiatura, co nie dzieje sie pod dosem. Same problemy z tą grą, może ktoś ma jakieś lekarstwo, byłbym wdzięczny. Komp to P166, 8Mb Ram - oczywiście ten stary :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1451783
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Zajzajer gra mi się podobała a wrcając do problemu to ona chyba działała na spikerze. Możliwe że twoja karta dzwiękowa jest za dobra dla niej a drugie to zmień system przynajmniej na 98se i od nowa zainstaluj stery do dzwieku.
  • REKLAMA
  • #3 1451790
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Mozesz mi przeslac instalke na priva?ALbo podaj skad mozna ja sciagnac :)
    Z gory dzieki :)
    Pozdrawiam MałyLesiu
  • #4 1452040
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Też miałem kiedys pod Windowsem problemy z dźwiękiem i zawsze grałem w dosie. W dosie chodziło mi na spikerze a po zainstalowaniu karty w dosie chodziło mi na karcie muzycznej :)
    Jednak to byly stare czasy... bo grałęm w to na 486.
    Może mi ktoś poradzić dlaczego ta gra nie chodzi na nowszych kompach?? Wyskakuje komunikat o przepełnienie stosu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1452855
    jrobs
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Chodzi nie o nowe komputery a nowe systemy.Na nowym kompie z WIN95 te| ruszy.
  • REKLAMA
  • #6 1452872
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    jrobs napisał:
    Chodzi nie o nowe komputery a nowe systemy.Na nowym kompie z WIN95 też ruszy.

Czy jesteś pewien swojej tezy? Gotów jestem wskazać Ci wiele starych programów, których nie uruchomisz pod żadnym systemem na komputerze z procesorem Celeron 400 (na przykład). Czy dla poparcia swojej wypowiedzi możesz powiedzieć, że uruchomiłeś tę grę na przykład na Duronie 600 pod kontrolą jakiegokolwiek systemu?
  • #7 1453073
    jrobs
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Swoją teze opieram na tym co przeczytałem na innym forum(miałem XP a zachciało mi się zagrać w LOTUSA).Z tego co tam pisało wynikało że zalezy to od systemu,nie pamiętam dlaczego(może ktoś wie ?).W odpowiedzi nie odpalałem jej na duronie bo niestety nie mam.Ale na celeronie 300,400 i 700 pod dosem chodziła bez problemu.Tak że proponuje spróbować odpalić z dyskietki startowej.
  • #8 1453297
    jareks91
    Poziom 21  
    jrobs napisał:
    Witam.
    Chodzi nie o nowe komputery a nowe systemy.Na nowym kompie z WIN95 te| ruszy.

Spróbuj odpalić to na AMD 2000 MHZ :) i jeśli sie uda to wtedy twoja teza sie sprawdzi!!
    Ja odpalalem na AMD 233 AMD 2000 Penitiumie 133 i nie chodzilo cokolwiek zainstalowałem obojetnie jaki system nawet pod MS-DOS 5.0 nie chodzilo.
    Chodziło mi natomiast na 486.
    Pozdrawiam
  • #9 1453725
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Ja nie mam problemow z odpalaniem starych gier. Robi sie to tak:
    Instalujemy program VDMSound i po zainstalowaniu klikamy prawym przyciskiem myszy na programie dosowym ktory chcemy uruchomic i wybieramy opcje Run with VDMSound. W 90% przypadkow gra ruszy nawet z dzwiekiem.
    Inna metoda to program DOSBox. Jest to emulator komputera 286/386. Trzeba jednak do niego miec szybki komputer ale do grania w stare i niewymagajace gry w zupelnosci sie nadaje.
    Gdyby ktos mial problemy z odpalaniem starych gier to sluze pomoca.
  • #10 1501386
    jareks91
    Poziom 21  
    Witam,
    DosBox ściągnąłem ale nie moge go uruchomić na ful screan jak to zrobic??
    Pozdrawiam
  • #11 1503102
    MiL999
    Poziom 26  
    Wciskasz Alt + Enter.
  • #12 1503125
    jareks91
    Poziom 21  
    MiL999 napisał:
    Wciskasz Alt + Enter.

Po naciśnięciu alt+enter wychodzi mi z emulatora. Jaką masz wersje że ci chodzi??
    Pozdrawiam
  • #13 1503581
    MiL999
    Poziom 26  
    Nie mam pojecia dlaczego ci to nie dziala. Ja normalnie wciskam Alt + Enter i mam pelny ekran. Jak wszedzie.
    Mam DOSBoxa jednego z nowszych. Chyba 0.63 (chociaz nie wiem jaka jest ta najnowsza wersja).
    Sprobuj moze pogrzebac w pliku konfiguracyjnym. Tam jest wszystko opisane co do czego sluzy. Nie mam teraz dostepu do DOSBoxa to nie moge narazie powiedziec niczego wiecej.
  • #15 1504236
    jareks91
    Poziom 21  
    tzok napisał:
    Polecam frontend do DOSBoxa o nazwie D-Fend.

Gdzie tam się ustawia że mogę uruchomić gre w pełnym oknie?
    Pozdrawiam
  • #16 1504486
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    W Profile Properties, zakładka General i opcja Start Fullscreen.
  • #17 1504728
    jareks91
    Poziom 21  
    tzok napisał:
    W Profile Properties, zakładka General i opcja Start Fullscreen.

Wyskakuje mi z gry nie moge odpalić gry.
  • #18 1505181
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Nie masz problemów z DirectX'em? Korzystałeś z kreatora do stworzenia profilu dla gry czy tworzyłeś go ręcznie? Dobrze podmontowałeś katalog z grą do DOSBox'a? DOSBox wymaga karty wspierającej DirectX... jakiś Virge by się przydał co najmniej.
  • #19 1505525
    jareks91
    Poziom 21  
    Gra dziala dobrze ale w małym oknie a jak sie ją powiększa na cały ekran to wywala z emulatora nie z gry, a skoro wywala z emulatora to z gry tak samo.
    Mam wersje emulatora:
    2.0.62.42
    Pozdrawiam
  • #20 1506048
    MiL999
    Poziom 26  
    Wyglada na to ze masz problemy ze sterownikiem ekranu. Jaka masz karte graficzna? Sprobuj zainstalowac nowe sterowniki i przeinstalowac DirectX.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchomienia gry Lotus III na komputerze Pentium 166 z 8 MB RAM pod systemem Windows 95, gdzie występuje brak dźwięku oraz zawieszanie się klawiatury przy logo producenta. Gra działa poprawnie pod DOS-em, lecz bez dźwięku z powodu braku sterowników. Dyskusja wskazuje, że starsze gry DOS-owe mogą mieć problemy z kompatybilnością na nowszych systemach i procesorach, zwłaszcza pod Windows 95 i wyżej. Zalecane jest użycie systemu Windows 98 SE lub uruchomienie gry z dyskietki startowej DOS. Proponowane rozwiązania obejmują instalację sterowników dźwięku odpowiednich dla starszych kart dźwiękowych, użycie emulatorów DOSBox lub VDMSound, które umożliwiają uruchamianie starych gier DOS-owych z dźwiękiem na nowoczesnych systemach. Problemy z pełnoekranowym trybem w DOSBoxie można rozwiązać skrótem Alt+Enter lub konfiguracją profilu w frontendzie D-Fend. Wskazano również na możliwe problemy ze sterownikami karty graficznej i DirectX, które mogą powodować wyłączanie emulatora przy próbie powiększenia okna gry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA