Witam, dzisiaj podpisałem umowę z CP na internet LTE w najwyższej opcji z ruterem Huawei B953s-22. Szczerze powiem, średnio jestem zadowolony... średnie prędkości to DL: 10-16 mb/s, UL: 20-35mb/s, pingi: 40-70... Skusiłem się na LTE, ponieważ stabilne Neo wyciąga u mnie 3.5 mb/s, natomiast mam internet mobilny od Orange 5GB też w LTE i na modemie Huawei E3276 wyciągam ok. DL: 35 mb/s UL 25-30 mb/s z pingami max 21. Taka Prędkość by mnie satysfakcjonowała. Niestety nie umiem po CID i LAC'u wyciągnąć, z którego BTS'a korzystam, gdyż nie zgadzają się one z tymi na btsearch...
1: Z jakich btsów korzysta CP? Najbliższy do mnie jest 750m Mobylandu. Czy ewentualnie ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu BTS'a?
2: Czy antena zewnętrzna jest w stanie poprawić moje prędkości i pingi?
3: Jeśli tak to jaką ewentualnie wybrać dedykowaną do rutera oraz CP?
4: Czy nie ma różnicy między operatorem CP i Plusem? Posiadają takie same oferty. Pytam bo LTE, LTE nie równe.
5: Czy prędkość może zależeć od bardzo obciążonych BTS'ów?
Na CP z Rutera:
RSSI: -57
RSRP (dBm): -85
RSRQ (dB): -9
Na Orange'u z rutera:
RSSI: -67
RSRP (dBm): -90
RSRQ (dB): -6
Aktualnie siedze w innym pokoju z podłączonym modem CP, w Mobile Partner pokazuje RSSI: -61, -59 i prędkość ze speedtest.pl to DL: 11-22mb/s pingi 40.
Proszę o pomoc i pozdrawiam, Maciek
1: Z jakich btsów korzysta CP? Najbliższy do mnie jest 750m Mobylandu. Czy ewentualnie ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu BTS'a?
2: Czy antena zewnętrzna jest w stanie poprawić moje prędkości i pingi?
3: Jeśli tak to jaką ewentualnie wybrać dedykowaną do rutera oraz CP?
4: Czy nie ma różnicy między operatorem CP i Plusem? Posiadają takie same oferty. Pytam bo LTE, LTE nie równe.
5: Czy prędkość może zależeć od bardzo obciążonych BTS'ów?
Na CP z Rutera:
RSSI: -57
RSRP (dBm): -85
RSRQ (dB): -9
Na Orange'u z rutera:
RSSI: -67
RSRP (dBm): -90
RSRQ (dB): -6
Aktualnie siedze w innym pokoju z podłączonym modem CP, w Mobile Partner pokazuje RSSI: -61, -59 i prędkość ze speedtest.pl to DL: 11-22mb/s pingi 40.
Proszę o pomoc i pozdrawiam, Maciek