logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei B953s-22 - Niska prędkość LTE od CP, jak poprawić?

Chojak14 28 Wrz 2014 00:29 2616 2
REKLAMA
  • #1 13996921
    Chojak14
    Poziom 10  
    Witam, dzisiaj podpisałem umowę z CP na internet LTE w najwyższej opcji z ruterem Huawei B953s-22. Szczerze powiem, średnio jestem zadowolony... średnie prędkości to DL: 10-16 mb/s, UL: 20-35mb/s, pingi: 40-70... Skusiłem się na LTE, ponieważ stabilne Neo wyciąga u mnie 3.5 mb/s, natomiast mam internet mobilny od Orange 5GB też w LTE i na modemie Huawei E3276 wyciągam ok. DL: 35 mb/s UL 25-30 mb/s z pingami max 21. Taka Prędkość by mnie satysfakcjonowała. Niestety nie umiem po CID i LAC'u wyciągnąć, z którego BTS'a korzystam, gdyż nie zgadzają się one z tymi na btsearch...

1: Z jakich btsów korzysta CP? Najbliższy do mnie jest 750m Mobylandu. Czy ewentualnie ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu BTS'a?
    2: Czy antena zewnętrzna jest w stanie poprawić moje prędkości i pingi?
    3: Jeśli tak to jaką ewentualnie wybrać dedykowaną do rutera oraz CP?
    4: Czy nie ma różnicy między operatorem CP i Plusem? Posiadają takie same oferty. Pytam bo LTE, LTE nie równe.
    5: Czy prędkość może zależeć od bardzo obciążonych BTS'ów?

Na CP z Rutera:

RSSI: -57
    RSRP (dBm): -85
    RSRQ (dB): -9

Na Orange'u z rutera:

RSSI: -67
    RSRP (dBm): -90
    RSRQ (dB): -6

Aktualnie siedze w innym pokoju z podłączonym modem CP, w Mobile Partner pokazuje RSSI: -61, -59 i prędkość ze speedtest.pl to DL: 11-22mb/s pingi 40.

Proszę o pomoc i pozdrawiam, Maciek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13997277
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5790
    W CP/Plusie korzystasz z sieci LTE1800Mobylandu. Ten BTS obok ciebie prawdopodobnie działa, świadczy o tym poziom sygnału. Ogólnie jest wysoki, gorzej z jego jakością i RSRQ( im bliżej 0 tym lepiej). Co do poprawy to można zastosować antenę zew. DUAL LTE na 1800MHz ale o mniejszym zysku http://www.cybertech.com.pl/p111,antena-lte-4g-10dbi-mimo-do-huawei-b593.html Kabel max. 10 m i skierować w stronę tego BTS-a. Trudno powiedzieć to przełoży się na prędkości. Zależą one nie tylko od poziomu sygnału ale i dosyłu do BTS-a i Głównie od jego obciążenia. W CP/Plusie rośnie ono ostatnio wraz z wprowadzeniem Power LTE i pewnie odczuwasz to u siebie. W Orange osiągasz praktycznie max. na ich LTE dzielonym z T-Mobile. Antena kierunkowa pozwala wymusić połączenie z BTS-em leżącym na innym kierunku, czasami te dalej położone pozwalają uzyskać lepsze wyniki( są mniej obciążone). Zainteresuj się ofertą internetu bez limitu w Play i zrób testy. CP/Plus to pod względem technicznym to samo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 13999561
    Chojak14
    Poziom 10  
    Właśnie kupiłem zwykły starter Play'a, bez porównania lepiej chodzi. Zainteresuje się ofertą abonamentową. W ruterze Dl: średnio koło 32 mb/s ping nie wyższe niż 22. Genialnie. I to wszystko bez anten, które dojdą nie długo, dzięki za pomoc, CP wraca jutro do punktu :) Pozdrawiam
REKLAMA