logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żarówki halogenowe 50V żarzą się po włączeniu - co może być przyczyną?

monikait 30 Wrz 2014 15:20 1848 8
REKLAMA
  • #1 14003628
    monikait
    Poziom 2  
    Witam!

Z góry przepraszam za tak łopatologiczny język, nie znam się na tematach elektryki, stąd post i prośba o pomoc.
    Ostatnio po włączeniu światła w kuchni, które obejmuje sufit podwieszany - 5 żarówek halogenowych 50V, wszystkie, zgasły co wiązało się również z wybiciem korka, po ponownym jego załączeniu, niestety paliła już tylko jedna. Będąc przekonana o nieużyteczności pozostałych żarówek zakupiłam zestaw nowych. Po ich założeniu i włączeniu włącznika, żarówki się żarzą, tak jak by "zabrakło im prądu" do uzyskania pełnej mocy. Zastanawiam się w czym tkwi problem, czy zakupić żarówki o większej mocy? lub co wywołało takie spięcie że nagle poszły wszystkie halogeny i wybiło korek.

Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14003668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14003679
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 555
    Jak widać, pisze to koleżanka więc może mieć problem z posługiwaniem się oznaczeniami, zapewne chodziło jej o Waty :)
  • #4 14003718
    monikait
    Poziom 2  
    Przepraszam za błędną wartość: Diall 230V

Dodano po 3 [minuty]:

ToJestNick -> dokładnie jak piszesz, pomyliłam oznaczenia :P lecz w odpowiedzi już poprawione :) Powiedz mi proszę czy w takiej sytuacji jestem skazana na Elektryka? Jeżeli tak to ile powinien wziąć bym nie przepłaciła?
  • #5 14003765
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14003962
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Pewnie były 12V, a zostały zakupione 230V. Cała zagadka. Nie wiem jak można z fusów wróżyć "upalone zero". Trzeba wpierw dociec z czego się dokładnie składa ta instalacja halogenowa.
  • REKLAMA
  • #7 14004108
    monikait
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi, gdyby jeszcze któryś z Forumowiczów mógł mi przybliżyć ile w przybliżeniu elektryk może ode mnie wziąć pieniędzy. Nie chciałabym być przez kogoś naciągnięta. Rozumiem też że zależy co tam dokładnie jest ale na podstawie tego co przypuszczacie na ile mozna wycenić naprawę?
  • #8 14004111
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 555
    To zależy tylko i wyłącznie od tego, jak ceni elektryk swoją pracę :) Tutaj nikt Ci nie powie bo co fachowiec to inna cena niestety :/
  • #9 14004636
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    plum1978 napisał:
    Koleżanka nie mogła bez zmiany gniazda założyć żarówek na 230 v ( trzonek GU 10 ) do gniazd GU 4 ( 12V ).

Oby się kolega czasem nie zdziwił.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z halogenowymi żarówkami 50V, które po włączeniu światła w kuchni zgasły, a następnie wybiły bezpiecznik. Po wymianie na nowe żarówki, te zaczęły się jedynie żarzyć, co sugeruje problem z zasilaniem. Forumowicze wskazują na możliwość błędnego oznaczenia żarówek (12V vs 230V) oraz na potencjalne uszkodzenie instalacji elektrycznej, w tym słabe styki. Zalecają konsultację z elektrykiem, aby uniknąć ryzyka pożaru. Użytkownik pyta również o orientacyjne koszty usług elektryka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA