logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różne napięcia pracy świetlówek - jak to działa?

wonsky 01 Maj 2005 14:55 3378 12
REKLAMA
  • #1 1452705
    wonsky
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Ostatnio spotkałem się z różnymi typami świetlówek i zauważyłem że mają one ozne napięcia -nie wiem o co biega - bo zawsze myślałem że jest jedno napięcie zapłonu ,zasilania ,pracy ?? i sa to napięcia od 29V do 230V
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1460848
    pawelboch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    wonsky napisał:
    Witam wszystkich
    Ostatnio spotkałem się z różnymi typami świetlówek i zauważyłem że mają one ozne napięcia -nie wiem o co biega - bo zawsze myślałem że jest jedno napięcie zapłonu ,zasilania ,pracy ?? i sa to napięcia od 29V do 230V
    Z góry dzięki

A jakie było pytanie? :)
    Tak pytam, bo może będę znał odpowiedź.
    pzdr., PB
  • #3 1467438
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Napięcie pracy zależy przede wszystkim od długości świetlówki.
  • #4 1470882
    pawelboch
    Poziom 12  
    cikol napisał:
    Napięcie pracy zależy przede wszystkim od długości świetlówki.

Hmmm....
    Że jak?
    Mógłbyś rozwinąć temat???
    pzdr., PB
  • REKLAMA
  • #6 1483327
    pawelboch
    Poziom 12  
    Witam

im dlozsza tym wieksze napiecie zaplonu .... krotka= niskie napiecie

To w końcu "napięcie pracy" czy "napięcie zapłonu"?
    Napięcie pracy świetlówek jest takie same dla rury 30 cm czy 60 cm i o ile pamiętam wynosi ok. 90 V.
    Napięcie zapłonu - nie wiem. Ale raczej też takie same, na pewno kilka kV.
    Natomiast tak jak piszesz jest w rurach neonowych - im dłuższa rura tym większe jest potrzebne napięcie do jej prawidłowej pracy.
    pzdr., PB
  • #7 1483526
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    nie piszcie bzdur napiecie zaplonu to okolo 690V a pracy koło setki i na tych napieciach pojdzie kazda swietlowka
  • REKLAMA
  • #8 1512620
    sSmall
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    No to co zmienić w niej żeby działała na 12v czy ta cewka która tam jest odpowiedzialna za zapłon ??
  • #9 1512718
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Ta cewka to dławik sluzy do podbicia napiecia w czasie zaplonu a zeby poszlo z 12V to jakas przetwornice elektroniczna trzeba dac i po sprawie tak zeby z 12 podbic do napiecia zaplonu czyli ok. 700V
  • #10 1512842
    sSmall
    Poziom 21  
    a czt takie trafo moze być do przetwornicy 12v i 6v nie wiem ile A to jest od jakiegoś starego prostownika
    Załączniki:
    • Różne napięcia pracy świetlówek - jak to działa? DSC01746.JPG (148.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1514730
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    A jakiej mocy to ma byc swietlowka? Bo im wieksza tym mocniejszej przetwornicy potrzebuje.
  • REKLAMA
  • #12 1514960
    sSmall
    Poziom 21  
    na stateczniku jest napisane ze 20/30 w ale raczej 20 nie mam pewniści to jest ta krutka lampa nie wiem ile moze mieć z 30 cm nie mam pojęcia
  • #13 1516007
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    no napiecie pracy kolo setki zeby dostawala rura odpowiednia moc stosuje sie dlawiki na kazdy go okreslonego typu rury dlawik rownierz spelania inne zadanie gromadzi ladunek na zaplon daje ok 1kV dodtkowo sa startery ktore powoduje krotkie podgrzanie spiral ulatwiajace zaplon glownie to podgrzenie wplywa na trwalosc swietlówki jak sie jedna czy obie przepala to nie zatrybi tojest zaplon goracy. W przetwornicach jest troszke inaczej nie ma dlawika i startera przetwornice daja nawet kilka kV bez obciazenia (niezapalona swietlówka) i dzieki temu jest zaplon po zaplonie napiecie spada (obiazenie swietlówka zapalona) do wartosci takiej jak cza (prosto mowiac) pracuja na czest kilku kHz dlatego nie dajaj efektu stroboskopowego a jak sa kiepskie to piszcza (a te zwykle bucza) .
    Jest jeszcze opcja zaplonu zimnego wysokonapieciowego z napiecia sieciowego dzieki temu trwalosc wydluza sie z 8-10tys godzina do nawet 100 tys godzin moga pracowac w takim ukladzie mozna zapalac nawet "spalone" swietlówki tj majace uszkodzone zarniki bylo to opracoane w latach 70tych jak byly problemy z kupieniem wszystkiego dawno nie slyszalem zeby ktos takie cos robił

Podsumowanie tematu

✨ Napięcie pracy świetlówek wynosi około 90-100 V i jest stosunkowo stałe niezależnie od długości rury. Natomiast napięcie zapłonu jest znacznie wyższe, rzędu kilkuset do około 700 V, i zależy od długości świetlówki – im dłuższa rura, tym wyższe napięcie zapłonu. Dławik (cewka) pełni rolę podbijania napięcia podczas zapłonu, generując około 1 kV, a startery podgrzewają spirale, co ułatwia zapłon i wpływa na trwałość świetlówki. W układach z przetwornicami elektronicznymi dławik i starter są zastąpione przez wysokoczęstotliwościowe generatory napięcia zapłonowego, które mogą wytwarzać kilka kV bez obciążenia, a po zapłonie napięcie spada do wartości pracy. Przetwornice pracują na częstotliwościach kilku kHz, eliminując efekt stroboskopowy. Istnieje także metoda zimnego zapłonu wysokiego napięcia z sieci, która znacząco wydłuża żywotność świetlówek do nawet 100 tys. godzin. Aby zasilić świetlówkę z niskiego napięcia (np. 12 V), konieczne jest zastosowanie przetwornicy podbijającej napięcie do wartości zapłonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA