Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MINI ONE 2006 - Niedziałający kluczyk do MINI ONE 2006r.

cenzo 09 Oct 2014 14:51 24699 16
Renex
    cenzo
    Level 9  
    Witam,

Nie działa kluczyk do MINI ONE 2006. Nr. kluczyka wg. BMW: 66126931748. Prawdopodobnie uszkodziłem płytkę podczas próby otwarcia w celu wymiany baterii. Cena w BMW 650 zł + obowiązkowe kodowanie 350zł.

Pytanie:
    1) gdzie można kupić taki kluczyk taniej?
    2) czy jeśli zakupie używany kluczyk i przełożę płytkę to czy będę mógł go sam zaprogramować?

MINI ONE 2006 - Niedziałający kluczyk do MINI ONE 2006r. MINI ONE 2006 - Niedziałający kluczyk do MINI ONE 2006r. MINI ONE 2006 - Niedziałający kluczyk do MINI ONE 2006r. MINI ONE 2006 - Niedziałający kluczyk do MINI ONE 2006r. MINI ONE 2006 - Niedziałający kluczyk do MINI ONE 2006r.
  • Renex
    pietia86
    Level 26  
    cenzo wrote:
    [...] Prawdopodobnie uszkodziłem płytkę podczas próby otwarcia w celu wymiany baterii.[...]

Skąd przypuszczenie że go uszkodziłeś? Po wymianie baterii nadal nie działa?
    Futuree
    Level 11  
    Ad2 Nie ma możliwości przekodowania używanego kluczyka

Ad1 Niestety dużo się nie zaoszczędzi. Myślę, że kompletna usługa poza ASO wyniesie około 700zł. Ogłoszeń szukać na znanych portalach.

Btw. Napisz co nie działa centralny czy brak reakcji przy próbie uruchomienia samochodu

Pozdrawiam
    cenzo
    Level 9  
    otworzyłem kluczyk tylko po to by sprawdzić jaki to model baterii, po czym go zamknąłem i od tej pory nie działa centralny zamek.

Dodano po 2 [minuty]:

1) W jaki sposób sprawdzić czy kluczyk wysyła sygnał?
    2) Poleceni fachowcy z okolicy Wrocławia?
  • Renex
    Futuree
    Level 11  
    W tym modelu nie masz zwykłej baterii a akumulatorek który ładuje się po włożeniu kluczyka do stacyjki. Jeżeli przestał działać wcześniej tzn, że już padł. Po wymianie musisz zakodować pilot centralnego. Jeżeli pilot nie działa po Twojej ingerencji to sprawdź czy przypadkiem nie przerwałeś połączeń pomiędzy akumulatorkiem a płytką.

Co do sprawdzenia spróbuj przeprowadzić procedurę synchronizacji pilota centralnego zamka

Wsiądź do auta zamknij drzwi
    Włącz i wyłącz zapłon
    Wciśnij i trzymaj przycisk otwierania auta
    Trzymając przycisk otwierania w przeciągu 10 sekund naciśnij trzy razy przycisk zamykania drzwi (oczywiście na pilocie)
    Po tej czynności samochód powinien automatycznie się zamknąć i otworzyć.
    Jeżeli wszystko jest ok z pilotem bez problemu powinieneś przejść tą procedurę

Pozdrawiam
    cenzo
    Level 9  
    Zlokalizowałem zimny lut po ostatniej wymianie akumulatora. mam nadzieję, że to jest główną przyczyną niedziałającego pilota. dam znać w przyszłym tygodniu. pozdrawiam i dzięki za wsparcie MINI ONE 2006 - Niedziałający kluczyk do MINI ONE 2006r.
    tzok
    Moderator of Cars
    To nie tylko zimny lut ale i uszkodzona termicznie izolacja... akumulator prawdopodobnie ma zwarcie. To jest montaż THT, lutowanie powinno się odbywać po przeciwnej stronie płytki. Te blaszki są tak powyginane, żeby nie przegrzać akumulatora podczas lutowania, ale widać że osoba która to lutowała nie ma wprawy w posługiwaniu się lutownicą i/lub nie dysponowała dobrą lutownicą.
    Futuree
    Level 11  
    tzok wrote:
    To jest montaż THT

Dokładnie ciekawi mnie tylko po co ktoś pchał lutownicę właśnie w tym miejscu skoro akumulatorek ma blaszki przygotowane do montażu i przylutowania od drugiej strony
    cenzo
    Level 9  
    Czy ktoś z Was wie gdzie mogę kupić dokładnie taki sam nowy akumulatorek?
    Panasonic VL2020

Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Szczyt lenistwa, na znanym portalu aukcyjnym pełno tego. Ciężko wpisać nazwę w wyszukiwarkę?
    cenzo
    Level 9  
    a umiesz czytać? pytałem o dokładnie taki sam akumulator jak na zdjęciu. Wszystkie VL2020 które znajduję mają płytki w innych miejscach.
    Pawel wawa
    Mistrzu, a Ty wiesz w ogóle co piszesz? Zaręczam Ci, że będą dobre. Używam takich. Więc chyba wiem lepiej.
    cenzo
    Level 9  
    Będą dobre po dosztukowaniu druta. a ja wolałbym wykluczyć sztukowanie i kupić oryginalną.
    Pawel wawa
    Bez sztukowania, tylko dobrze popatrz, masz dwa rodzaje blaszek. Jedne pasują bez żadnego druta.
    cenzo
    Level 9  
    Masz na myśli Panasonić VL2020-1VCE ?
    Pawel wawa
    :) Tak, po dogięciu będzie pasować. Ja akurat używam nieco innego wykonania tych akumulatorków ale pasuje. Tylko ostrożnie doginaj, te blaszki dają się dogiąć tylko raz.
    cenzo
    Level 9  
    Dzięki za wskazówkę!

Dodano po 27 [minuty]:

Zmierzyłem napięcie i wskazuje 3,137 V. Jakie wartości są optymalne?