logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz sygnału z RJ45 - ta sama podsieć co AP

Falundir 13 Paź 2014 12:45 1473 5
REKLAMA
  • #1 14037715
    Falundir
    Poziom 2  
    Witam,

Poszukuje urządzenia, które pozwoli mi zrealizować scenariusz jak na załączonym rysunku (to pogrubione "COŚ"), ale tak aby urządzenia A i B były w tej samej podsieci (widziały się po broadcaście).

Wzmacniacz sygnału z RJ45 - ta sama podsieć co AP

Czyli:
    - mam AccessPoint udostępniający Internet po WiFi i kablu
    - mam urządzenie A, które łączy się do AccessPointa
    - mam urządzenie B, które ma tylko wejście RJ45 i jest zbyt daleko od AccessPointa, żeby ciągnąć między nimi kabel
    - chcę czegoś, co pozwoli mi podłączyć urządzenie B do mojej sieci lokalnej, tak aby urządzenia A i B miały adresy z tej samej podsieci

Z tego co rozumiem, urządzenia typu TL-WA750RE udostępniają sieć po kablu, ale w oddzielnej podsieci (mają wbudowane DHCP), co uniemożliwia to co chcę osiągnąć.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14037812
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Potrzebujesz router z funkcją AP Client. W tym trybie router łączy się z twoim AP po WiFi i dalej rozsya tylko po LAN( Rj45). Na AP Cliencie DHCP wyłączone. Polecane WR-743 lub 8level WRT-150, WRT-300.Warunkiem działania AP Clienta jest poziom sygnału z głównego AP na poziomie -70dBm. Konfiguracja AP Client na wymienionych routerach jest prosta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14038701
    Falundir
    Poziom 2  
    Mam teraz coś podobnego jak na rysunku, z dwoma routerami TL-WR543G:
    - router 1 przez Ethernet WAN bierze sieć od ISP i udostępnia ją po WiFi i Ethernet LAN (sieć 192.168.1.0/24)
    - router 2 jest ustawiony w trybie "AP Client Router - WISP Client Router" i łączy się z routerem 1 po WiFi (czyli WiFi przejmuje rolę WAN) i udostępnia sieć dalej po Ethernet LAN (sieć 10.10.1.0/24)

Niestety nie mogę/nie wiem jak ustawić router 2, aby urządzenia podłączone do niego po LAN dostawały adres IP z sieci 192.168.1.0/24 i widziały się z urządzeniami podłączonymi do router 1 w sieci lokalnej. Jak na routerze 2 wyłączę DHCP, a na podłaczonym do niego kompie ustawię jakiś wolny adres z podsieci 192.168.1.0/24 to na kompie nie mam do niczego dostępu. Jak dodatkowo na routerze 2 chcę w konfigruacji LAN zmienić adres routera z 10.10.1.1 na np. 192.168.1.200, to mi się pluje, że "WAN IP address and LAN IP address cannot exist at a same subnet."

Podsumowując, nie wystarczy (a przynajmniej nie na tym routerze) ustawić AP w tryb "AP Client". Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #4 14038747
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    A czy ja pisałem o WR-543? Ten router nie posiada trybu AP Client tylko AP Client Router(WISP). Dlatego w tym trybie tworzy własną sieć bez dostępu do pierwszej. To zupełnie inny tryb od czystego AP Clienta, który uzyskasz na wcześniej wymienionych routerach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 14038763
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    Falundir napisał:
    Niestety nie mogę/nie wiem jak ustawić router 2, aby urządzenia podłączone do niego po LAN dostawały adres IP z sieci 192.168.1.0/24 i widziały się z urządzeniami podłączonymi do router 1 w sieci lokalnej.

Tryb WISP wprowadza NAT i obecnie komputery nie będą się widzieć w sieci .
    Ustaw sobie na nich tryb Enable Bridges i obecne komputery będziesz widział w sieci Lan .
  • #6 14039118
    Falundir
    Poziom 2  
    Faktycznie tryb AP Client (nie AP Client Router) jest tym trybem, którego szukam. Potwierdzam też, że zmostkowanie tych dwóch TL-WR543G dało ten sam efekt praktyczny. Ten pierwszy tryb zastosuję u znajomego (ma router WiFi od ISP), a zmostkowanie zastosowałem u siebie (bonus posiadania dwóch takich samych AP).

Dziękuję Wam obu.
REKLAMA