logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa prostownika do ładowania akumulatora motocyklowego

cenzor 02 Maj 2005 21:25 4359 10
  • #1 1456113
    cenzor
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    WITAM !!!!
    Mam zamiar zbudować prosotwnik motocyklowy, którym można by było ładować w zależności od potrzeby akumulator 12v lub 6v, fajnie by było jak by sam dobierał wartość prądu ładowania oraz sam się wyłanczał po naładowaniu akumulaotra i ponowne włączenie po wyładowaniu go. Jak ktoś wie który schemacik wybrać to niech pisze - troche tych schematów jest na elektrodzie... (Akumulator kwasowy)

Dodano po 39 [minuty]:

Tutaj mam zdjęcia takiego jednego prostownika - ma automatyczny prąd ładowania aku ale nie ma automatycznego wyłącania. Powiedzcie mi co tutaj reguluje ten prąd przeciez tu nic nie ma prócz diod.
    Załączniki:
    • Budowa prostownika do ładowania akumulatora motocyklowego 0000001-2.jpg (43.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Budowa prostownika do ładowania akumulatora motocyklowego 0000001.jpg (80.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 1456230
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Tu się prąd sam reguluje. Im bardziej naładowany aku, tym prad mniejszy. Co możesz odczytać na amperomierzu. Wot tiechnika!
    A schematy prostowników były. Użyj szukaja.
  • #3 1456270
    cenzor
    Poziom 11  
    A nie powinny tutaj być żadne kondensatory do wygładzania tętnień? Przecież jak ładuje się aku to temperatura elektrolitu rośnie, a ze wzrostem rezystancja wewnętrza tej chemii spada czyli prąd łądowania powinien się zwiększać, a Ty mi piszesz że jest na odwrót. Jak z tym jest?
  • Pomocny post
    #4 1456282
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Jeśli dobrze widzę na fotografii to uzwojenie pierwotne jest zasilane poprzez szeregowy kondensator, a taki układ ma pewne własności stabilizacji prądu wyjściowego. Był kiedyś publikowany wiele lat wstecz schemat takiego prostownika przez Amaterskie Radio, ale nie pamiętem numeru.
  • #5 1456286
    cenzor
    Poziom 11  
    To niebieskie przy trafku to jest kondensator??? Po co tam siedzi? Jego oznaczenia m03 80 05
  • Pomocny post
    #6 1456293
    Błażej
    Ja mam prostownik 6/12 V też bez żadnej elektroniki i ładuje rewelacyjnie. Kondensatorów tam żadnych niet. Wydaje mi się, ze takie tętnienia nawet lepiej ładują aku. W aku prąd ogranicza się sam. Spada w miarę naładowania akumulatora.

Dodano po 26 [minuty]:

To niebieskie to warystor lub bezpiecznik termiczny. Zabezpiecza trafo przed przegrzaniem. Dlatego jest doklejony do uzwojenia.
  • Pomocny post
    #7 1456697
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    cenzor napisał:
    a nie powinny tutaj być żadne kondziki do wygładzania tętnienia?????? Przecież jak ładuje się aku to temperatura elektrolitu rośnie a ze wzrostem rezystnacja wewnętrza tej chemii spada czyli prąd łądowania powinien sięzwiększać a Ty mi piszesz że jest na odwrut jak z tym jest ??????

Z tym prądem to wszystko zależy od akumulatora a nie od jego temperatury. Nagrzewanie akumulatora podczas ładowania jest uzależnione przede wszystkim od jego sprawności. Nie zawsze teoria jest spójna z praktyką. Temperatura elektrolitu odgrywa niewielką rolę w prądzie ładowania.

Pozdrawiam.
  • #8 1458406
    cenzor
    Poziom 11  
    W wyże jwymienionych zdjęciach widzimy trafo któe z 220 robi 12 V (2 białe kabelki), 24 V(2 czarne kabelki) a niebieski to wyprowadzenie ich środków. pomiędzy kablem niebieskim a białym jest 6v a miezy niebieskim a czarnym 12v tak więc nie lepiej bybyło zastosotwać mostek prostoqwniczy zamiasr dówch diód i zastyosować tańszy transformator ??
  • #9 1474545
    cenzor
    Poziom 11  
    Jak to jest z tymi prostownikami do motocykli które ładują małej poj. akumulatory, bo przy prostownikach podane są zakresy dla któryh nadaje się ten prostownik np. od 30 do 70 Ah. Czym różnią się te prostowniki do motocykli ??? Ograniczają prąd ładowania jak tak to w jaki sposób????????
  • Pomocny post
    #10 1474623
    Błażej
    Ograniczenie prądowe jest tu wykonane skomplikowaną metodą użycia transformatora o odpowiedniej (małej) mocy. Zobacze jakiej ten traforek jest marnej wielkości. Nie da prądu większego od kilku A. A maksymalny prąd ładowania akumulatora wynosi 1/10 jego pojemności.
  • #11 1476983
    cenzor
    Poziom 11  
    Ma ktoś może jakieś schematy do prostownika akumulatorów motocyklowych ?????????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostownika do ładowania akumulatorów motocyklowych 6V i 12V z automatycznym doborem prądu ładowania oraz samoczynnym wyłączaniem po naładowaniu. W przedstawionym schemacie prostownika prąd ładowania reguluje się samoczynnie – maleje wraz ze wzrostem naładowania akumulatora, co można obserwować na amperomierzu. W układzie zastosowano transformator z uzwojeniem pierwotnym zasilanym przez szeregowy kondensator, który stabilizuje prąd wyjściowy. Niebieski element przy transformatorze to najprawdopodobniej warystor lub bezpiecznik termiczny chroniący przed przegrzaniem. W prostownikach do małych akumulatorów motocyklowych ograniczenie prądu ładowania realizowane jest przez dobór transformatora o niskiej mocy, co zapobiega przekroczeniu bezpiecznego natężenia (około 1/10 pojemności akumulatora). Dyskutowano także o różnicach między prostownikiem z dwoma diodami a mostkiem prostowniczym oraz o wpływie tętnień prądu na efektywność ładowania. Temperatura elektrolitu ma niewielki wpływ na prąd ładowania, a prąd ogranicza się głównie przez właściwości samego akumulatora i zastosowany układ prostownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA