logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Normstahl Ultra Excellent - Wymiana sterownika w napędzie Ultra Excellent

pablooo-exe 24 Paź 2014 17:59 9024 29
REKLAMA
  • #1 14069698
    pablooo-exe
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Możecie mi podpowiedzieć na jaki sterownik zamienić (w starym padła kość pamięci) aby był jak najbardziej zbliżony do oryginału - w montażu, programowaniu i działaniu. Dodam, że centralka obsługiwała dwa piloty + włącznik ścienny.
  • REKLAMA
  • #2 14071373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14071890
    pablooo-exe
    Poziom 9  
    Zdecydowałem się na centralkę Bramstera z uwagi na zasilanie silnika 24v oraz centralki 24v zastanawia mnie tylko te przewody wyprowadzone z silnika, czy to jest krańcówka a może jakiś wbudowany czujnik prędkości obrotowej?, bo nie zauważyłem wyłączników krańcowych.
    niżej zdjęcie
  • #4 14072092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14075376
    pablooo-exe
    Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedzi:)
    Jednak dołożę trochę okablowania i podepnę krańcówki.
    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie silnika i tych wyprowadzonych przewodów z enkodera - rozumiem że mam zostawić te 4 przewody nie podłączone i nie będzie to wpływało na pracę silnika.
  • #6 14075436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 14084422
    marg_pl
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Napisz jak sobie poradziles.

Jesli ci to nie wyjdzie to jesli dobrze pamietam oryginały:
    -centrala ok. 500,- netto
    -silnik ok.300,- netto
    Silnik ma enkoder - to te przewody dodatkowe... ;)
  • REKLAMA
  • #8 14125456
    pablooo-exe
    Poziom 9  
    Witam ponownie :(
    Zdecydowałem się na sterownik AMT BRAMSTER - Centrala sterująca uniwersalna
    I mam problem bo mam podłączone prawie wszystko (oprócz krańcówek i foto) tak jak w schemacie - odnośnie instalacji 24v, otóż po naciśniecie pilota przekaźnik słychać że się przełącza, natomiast silnik wykonuje 2-3mm ruch, kolejne naciśniecie przekaźnik słychać i silnik wykonuje ruch w odwrotną stronę też ok 2-3mm i cisza. Ktoś na forum opisywał już taki przypadek, proponowano aby oddalił sterownik od silnika - u mnie jest to odległość ok. 2.3m tak więc to odpada.
    Czy macie jakieś rady? może dołożyć kondensator przed silnikiem... ?Bo mi już pomysły się wyczerpały.
  • REKLAMA
  • #10 14131874
    pablooo-exe
    Poziom 9  
    Ustawiłem czasy, niestety nic to nie daje.
    Natomiast zauważyłem że kiedy odepnę przewód com1 lub com2 i podłączę pod gnd silnik rusza i da się go zatrzymać/uruchomić z pilota lub ręcznie, oczywiście w jedną stronę - działa na obu przekaźnikach.
    Jutro jeszcze sprawdzę napięcie wychodzące z przekaźników.
    Ale skoro działają pojedynczo to dlaczego jest problem po podłączeniu razem com1 i com2 do silnika?
  • #11 14136302
    pablooo-exe
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany - problemem było za niskie napięcie wychodzące do napędu silnika, teraz jeszcze tylko podpiąć krańcówki, podłączyć lampę i mam nadzieję że gotowe...
  • #12 18618935
    _Darp_
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Trochę czasu upłyneło, ale mam pytanie czy ostatecznie uporałeś się z tą nową centralką?
    Mam też problem z Ultra excellent, po spięciu w sieci nie trzyma ustawień...
    DP
  • #13 18619023
    pablooo-exe
    Poziom 9  
    Wszystko działa od tamtego czasu niezawodnie. Tak wiec polecam.!
  • #15 19863885
    meereck
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Może ktoś doradzić jaki aktualnie model sterownika nadawałby się najbardziej do wymiany za uszkodzony

Ultra Excellent B 10274 11976

Poniżej filmik z mrugającymi diodami, pewnie ten sam problem z kośćmi pamięci

https://youtu.be/NMOrUxy-I5w
  • #16 19865231
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3615
    Każdy akcesoryjny do dzrzwi garażowych obsługuący silnik 24V, np. Elmes STB24VM1 (b. korzystny cenowo), Eldrim eLB7 itp.
    Jednak do w/w (i większości innych) musisz podłaczyć krancówki elektryczne (kontaktronowe lub mechaniczne).

Dla eleganckiej podmianki - wykorzystującej wbudowane w silnik impulsatory, trzeba się trochę naelektronizować (i sporo rozkminić - poniższe przykłady to niesprawdzone propozycje - nie miałem "pacjenta" jako obiektu testowego)
    Jedna z opcji - użycie centrali Eldrim eLB2 - jest to dokładny zamiennik centrali do Normstahl Magic 600 - ale czy impulsatory silnika w napędzie Magic i Ultra są chociaż podobne - nie wiem (kolorki kabli się zgadzją ale....)
    Druga - użyć centralki START S7LT (dostepna w niektórych dużych sklepach internetowych, np Ster-Tronic). Ma ona wejście na enkoder i jest samoadaptująca - tzn. może współpracować z różnymi typami enkoderów, ale znowuż trzeba rozkminić kabelkologię enkodera w twoim Ultra.

Sam byłem blisko zastosowania drugiej opcji, ale pacjent ożył i temat na razie jest w zawieszeniu

PS Impulsator w Ultra jest podwójny - produkuje 2 sygnały po 7 ms przesunięte w fazie. Do Starta mozna wykorzystać jeden z nich.
  • #18 19894092
    klopklopklop
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam jak można naprawić ? Proszę o podpowiedź .Mój napęd normstahl excellent ultra po 10 minutach nie pamięta ustawień. Proszę Was o pomoc.

Dodano po 15 [minuty]:

@mikus1982 proszę o pomoc
  • #20 19895664
    klopklopklop
    Poziom 2  
    Witam a jak mogę naprawić bo pan pisze że można
  • #22 19936085
    klopklopklop
    Poziom 2  
    Ile ma pan tych sterownikow
  • #23 20779077
    maciejroszkowski
    Poziom 1  
    @mikus1982

Czy można kupic taki sterownik e3500 v47 do Normstahl Excellence Ultra?
  • #24 20918464
    198181robert
    Poziom 2  

Witam, czy udało się panu dokupić sterownik? Jeśli tak, to proszę o podpowiedź gdzie? Mam ten sam problem. Dziękuję i pozdrawiam.
  • #26 20922553
    198181robert
    Poziom 2  
    Jaka cena? Czy jest możliwość naprawienia starej centrali?
  • #28 21463195
    Gumijagoda89
    Poziom 2  
    @mikus1982 Witam, mam sprawę do Pana :) Konkrety w wiadomości prywatnej.
  • #29 21567591
    NaYReL
    Poziom 1  
    >>20919704
    Proszę o kontakt w sprawie centralki.
    Pisałem na priv.
    Pozdrawiam
  • #30 21568569
    Gumijagoda89
    Poziom 2  
    Jakby udało ci się zdobyć taką centralkę, to daj mi znać, proszę, na maila radoslaw.szymczyk89(małpa)onet.pl, bo ja już się poddałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany uszkodzonego sterownika w napędzie Normstahl Ultra Excellent, gdzie oryginalna centrala miała awarię kości pamięci. Użytkownik zdecydował się na uniwersalny sterownik AMT Bramster 24V, który wymagał dostosowania podłączeń, zwłaszcza w zakresie obsługi enkodera silnika i krańcówek. Enkoder generuje sygnały z czterech przewodów, które w Bramsterze można pozostawić niepodłączone, stosując krańcówki mechaniczne lub kontaktronowe jako zabezpieczenie. Problem z krótkim ruchem silnika rozwiązano poprzez ustawienie odpowiedniego czasu podtrzymania przekaźnika w sterowniku oraz zapewnienie właściwego napięcia zasilania. Wymiana sterownika oryginalnego jest kosztowna (około 500-670 zł netto), dlatego rozważano alternatywne modele, takie jak Elmes STB24VM1, Eldrim eLB7, Eldrim eLB2 (zamiennik do Normstahl Magic 600) oraz START S7LT z obsługą enkodera. Wymiana wymaga jednak dopasowania okablowania i programowania. W późniejszych wpisach pojawiły się pytania o dostępność i zakup oryginalnych sterowników, w tym modelu e3500 v47 do Normstahl Excellence Ultra, z informacją, że jest możliwość ich nabycia, choć ceny i naprawa starej centrali pozostają kwestią otwartą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA