logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMT BRAMSTER - Warto kupić czy jest coś sensowniejszego?

bartek_korzeniak 04 Maj 2014 16:27 2055 2
  • #1 13569258
    bartek_korzeniak
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, jako iż sypie się leciwy układ przekaźnikowy sterujący bramą przesówną zacząłem sie zastanawiać nad jakimś sterownikiem. W planach był modul radiowy elmes + jakis mikrokontroler ale zabawy z tym za dużo (choc zrealizowalbym funkcje jaką bym tylko wymyślił).
    Znalazłem w sieci sterowniczek bramster, ktoś ma to założone? Jak sie sprawuje? A może jakiś lepszy układ ktoś zna?

PS. Silnik który jest do wysterowania to silnik od wycieraczek z przekładnią ślimakową. Jaki amperaż przezeń płynie nie wiem, moge zapytać wójka który to konstruował.
  • #2 13570224
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Żeby nie szukać daleko - Elmes ma właśnie sterownik do przesuwki na 12V silniczek:
    STB12VM1 - Sterowniki bramy przesuwnej 12V z funkcją łagodnego zatrzymania
  • #3 13615566
    bartek_korzeniak
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, szkoda ze nie wstrzymalem sie troche bo wieczorem po napisaniu tego postu zamowilem bramstera. Ten sterowniczek Elmesa fajniejszy troche. W szczegolnosci funkcja soft-stopu/startu. (Tak na marginesie to jak to działa skoro silnik zalaczany jest przekaznikami). Oraz inne zalety jak pomiar obciazenia czy sam fakt ze piloty elmesa są bardziej uniwersalne i mozna jeden pilot w kilku lokalizacjach poprogramowac.

Mimo wszystko bramster założony i działa prawidłowo :)

Edit: teraz zauwazylem ze ten sterownik Elmesa sluzy do sterowania silnikami 12 V a moj silnik jest na 24v, malo tego trafo jest troszke przewiniete do podbicia napiecia :)
REKLAMA