logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte P68A-D3H-B3 - Przepalenie pod gniazdami DDR, czy wpłynie na działanie?

Arwic 11 Lis 2014 09:30 825 7
REKLAMA
  • #1 14120520
    Arwic
    Poziom 10  
    Witam.
    Kupiłem płytę główną, używaną, model Gigabyte P68A D3H B3, taką lak w linku http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3856#ov
    Niestety, jak to teraz często bywa. płyta przyjechała z daleka i przed zakupem nie mogłem ocenić w pełni jej stanu. Zakup w ciemno.

Jestem bardzo zaniepokojony przepaleniem w części płyty pod gniazdami DDR. Proszę o pomoc, co to może być i czy wpłynie, na użytkowanie? Niestety na chwilę obecną nie jestem wstanie sprawdzić płyty przez najbliższe ok 2 tygodnie, ale przy jednogłośnym werdykcie, że uszkodzenie jest ewidentne, będę domagał się zwrotu od sprzedawcy. Lepiej zaraz niż po 2 tygodniach.

Gigabyte P68A-D3H-B3 - Przepalenie pod gniazdami DDR, czy wpłynie na działanie?

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 14120626
    nowicjusz3213
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ja bym od razu oddał.
  • REKLAMA
  • #3 14120796
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Nic nie napisałeś o warunkach kupna. Czy płytę sprzedano jako używaną/nietestowaną (czyt. niesprawną)? Czy w opisie było coś na temat tego uszkodzenia? Skąd my to mamy wiedzieć? Jeżeli masz gwarancję to oddaj.
  • #4 14120923
    Arwic
    Poziom 10  
    Kupiona jako używana. W opisie nie było nic na temat uszkodzenia, w przeciwnym razie bym nie kupił, a i zdjęcia były wykonane w sposób nie budzący żadnych wątpliwości.

Czy próba uruchomienia tej płyty, w takim stanie, może spowodować uszkodzenie RAMów lub procesora?
  • REKLAMA
  • #5 14120934
    nowicjusz3213
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Uszkodzenie może spowodować, ale wątpie. Jeżeli jest widoczne uszkodzenie płytę oddajemy do sprzedawcy lub na gwarancje
  • #6 14121033
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Arwic napisał:
    Czy próba uruchomienia tej płyty, w takim stanie, może spowodować uszkodzenie RAMów lub procesora?

Nikt nie zagwarantuje. Ścieżki nie przepalają się bez przyczyny. Jeżeli sprzedawca nie wspomniał o tak widocznym uszkodzeniu, to mam wątpliwości co do jego uczciwości.
  • #7 14121069
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Wygląda na ścieżkę od dodatkowego wentylatora,miernik ciągłości do nadpalenia i pinu złącza aby zweryfikować.Można zalutować przepalenie cyną zeskrobując 2mm. emalii.Jeśli było że niesprawdzona to nici z gwarancji.
  • REKLAMA
  • #8 14121093
    Arwic
    Poziom 10  
    Rozmawiałem ze sprzedającym, twierdzi że o uszkodzeniu nie wiedział, pieniądze zwróci. Płyty nie chce i można ją wyrzucić do kosza.
    Dla mnie nauczka na przyszłość, na moje szczęście, ta lekcja była za darmo.

Dziękuje za opinie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną płytę główną Gigabyte P68A D3H B3, która przyjechała z widocznym uszkodzeniem pod gniazdami DDR. Zaniepokojony stanem płyty, pyta, czy uszkodzenie wpłynie na działanie oraz czy powinien domagać się zwrotu. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie może być poważne, a sprzedawca powinien być odpowiedzialny za niewłaściwe przedstawienie stanu płyty. Użytkownik skontaktował się ze sprzedawcą, który zgodził się na zwrot pieniędzy, co użytkownik uznał za nauczkę na przyszłość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA