logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pozycjonowanie rolet zewnętrznych / krańcówka binarna

yasio_o7 12 Lis 2014 00:30 2769 2
REKLAMA
  • #1 14123504
    yasio_o7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam 4 rolety zewnętrzne około 4m wys. W dwóch z nich nie działają wyłączniki krańcowe przez co może dojść do obrócenia się rolety podczas zwijania aż do spalenia silnika lub całkowitego rozwinięcia. Potrzebuje zamontować co najmniej dwie krańcówki na max rozwinięcia i zwinięcie. Rolety są sterowane z komputera, więc chciałbym mieć możliwość czytania ich położenia w skali procentowej. wystarczy 5 odczytów co 20%. Szukam rozwiania:
    - krańcówki z wyjściami binarnymi, a nie NO/NC z pozycjonowaniem
    lub
    - krańcówki analogowej która umożliwi mi czytanie stanu położenia klapy. mogę dociągnąć linkę sterowniczą do rolety, ale chciałbym uniknąć układania kabla w szynie prowadzącej oraz montażu tam krańcówek.

Mój POMYSŁ

chciałem zamontować czujnik pojemnościowy w obudowie rolety oraz do poszczególnych płatów rolety wstawić elementy metalowa pytanie czy taki czujnik można podłączyć pod wyjścia binarne z ustawieniem licznika czy należy go podłączyć pod PLC lub AVR
  • REKLAMA
  • #2 14123597
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Cytat:
    W dwóch z nich nie działają wyłączniki krańcowe przez co może dojść do obrócenia się rolety podczas zwijania aż do spalenia silnika lub całkowitego rozwinięcia

Przede wszystkim napraw krańcówki i tak podepnij żeby odcinały bezpośrednio (albo przez przekaźniki) silnik bez pośrednictwa komputera.
    Co rozumiesz pod pojęciem - krańcówki binarne? (przecież wyjście np. NO to jest wyjście binarne - albo zwarte albo rozwarte...)
    Co do odczytu to są możliwe jeszcze trzy rozwiązania (używane w konstrukcjach napędów bramowych i rolet):
    1.Śruba o dużym skoku sprzężona bezpośrednio z osią rolety lub przez przekładnie z osią silnika - wodzik jeżdżący po niej włączałby kolejno switche wskazujące na pozycję rolety. (takie rozwiązanie jest w starszych napędach bram uchylnych - steruje punktami zwalniania i zatrzymywania drzwi - takie 4 krańcówki)
    2. Enkoder (impulsator) także połączony z osią rolety (często stosowany właśnie w roletach i wszelkich typach drzwi i bram - przeważnie spięty z osią silnika i połączony do sterownika ).
    3. Potencjometr wieloobrotowy także sprzęzony z osią rolety spięty z przetwornikiem A/C.
  • #3 14129676
    yasio_o7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Na wstępie dziękuję za odpowiedz.

Masz racje styki NO/NC są binarne, to był skrót myślowy i chodziło mi bardziej o krańcówkę (jak na zdjęciu) która była by zamontowana w środku i wraz z rozwijaniem rolety wskazywała mi kąt wychylenia ramienia a co za tym idzie mógłbym czytać każde położenie rolety. coś na styl silnika krokowego ale z obrotem tylko np o 70st. Poczytam o enkoderach bo to było by idealne rozwiązanie.

pozdrawiam
REKLAMA