logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC win 7 pro - Problem z uruchomieniem komputera, restarty, błędy

kobylik 12 Lis 2014 18:00 1455 15
REKLAMA
  • #1 14125045
    kobylik
    Poziom 9  
    Witam, mam u siebie komputer od znajomego, restartuje się przy uruchamianiu windowsa, czasami nawet nie pojawi się kursor, czasami się pojawi i można nim ruszać, lecz nic się nie załaduje, czasami uruchomi się pulpit i nie można nic zrobić i się restartuje, często później jest błąd DISK BOOT FAILURE.
    Mini windows xp się uruchomił i przez godzinę się nie wyłączył, tryb awaryjny teraz też się włączył, lecz znajomy mówił, że też się restartował w trybie awaryjnym. Czasami też po uruchomieniu komputer wstał a dysk nie.

Czy ktoś może doradzić czy to wina dysku, czy zasilania dysku (czytałem, że zasilacz nadaje się na sylwestrowe fajerwerki)? A może całkiem coś innego? Niestety jeszcze nie mam drugiego zasilacza a w tym jest tylko jedno wyjscie zasilania do dysku.

Intel Celeron E3300 2,5 GHz
    Windows 7 pro x86,
    Dysk Seagate Barracuda 500gb,
    zasilacz tracer 4life/400
  • REKLAMA
  • #2 14125058
    nowicjusz3213
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Zasilacz to rupieć, wymiana zalecana.
    Dysk zalecam sprawdzić. Zrób bootowalnego pendrive z MHDD i daj smart na forum.instrukcja jest w necie.

Możesz sprawdzić napięcie zasilania (normy w necie) i przewód łączący dysk z płytą główną.
  • #3 14125084
    daniello1704
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    nowicjusz3213 napisał:

Konieczny pomiar napięć w stresie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Na już możesz wrzucić screen z okna programu hw monitor oraz pełnego okna cristal disk dla twojego dysku.
  • #4 14125094
    nowicjusz3213
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    daniello1704 napisał:
    nowicjusz3213 napisał:

Konieczny pomiar napięć w stresie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Na już możesz wrzucić screen z okna programu hw monitor oraz pełnego okna cristal disk dla twojego dysku.

Jak już to HWMonitor. Zdecydowanie nie polecam programów tego typu. Ich dokładność pozostawia wiele do życzenia. Jedyne co można z niego odczytać to temperatury podzespołów. Oczywiście screen wrzuć.
  • REKLAMA
  • #5 14125171
    daniello1704
    Poziom 21  
    nowicjusz3213 napisał:
    Ich dokładność pozostawia wiele do życzenia. Jedyne co można z niego odczytać to temperatury podzespołów.
    ??? . Naucz się kwestionować czyjeś zdanie czytając ze zrozumieniem. Poprosiłem o manualny pomiar napięć i o screen z HWmonitora więc wiadomym jest że nie interesują mnie napięcia programowe.
  • #6 14128910
    kobylik
    Poziom 9  
    HW monitor pokazal tylko temp 35 stopni i nic wiecej, załączam zdjęcia z cristaldiskinfo i hdtune(do 3/4 bylo reszta czerwonych kratek),

Zasilacz tak jak mówiliście, spalił się dziś po południu, podłączyłem drugi (PROCOMP KY-400W), sprawdziłem napięcie miernikiem, jest w normie.

Teraz normalnie uruchamiam komputer i przy pokazaniu kursora się restartuje a potem jest disk boot failure. Inny kabel od płyty głównej sprawdzałem.

Czyli 99% dysk, chyba, że ktoś wie więcej? :)
    Załączniki:
    • PC win 7 pro - Problem z uruchomieniem komputera, restarty, błędy DSC_0052.JPG (2.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PC win 7 pro - Problem z uruchomieniem komputera, restarty, błędy DSC_0053.JPG (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PC win 7 pro - Problem z uruchomieniem komputera, restarty, błędy DSC_0054.JPG (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14128975
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Dysk do wymiany. Zasilacz tez.
  • REKLAMA
  • #8 14129398
    daniello1704
    Poziom 21  
    kobylik napisał:
    Czyli 99% dysk, chyba, że ktoś wie więcej? :)

Dysk na 100% do utylizacji. Jeśli masz tam dane to kopia po-sektorowa dysku/partycji i odzysk z kopii. Zasilacz wymień na markowy. Lektura o zasilaczach:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Wrzuć screen z hw monitora.
  • #9 14129730
    kobylik
    Poziom 9  
    W trybie awaryjnym mam teraz normalny dostep do tego dysku i danych, wiec dziwna sytuacja.
  • #10 14129756
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 387
    Dysk do utylizacji, to że masz dostęp nie znaczy że pliki są całe, mogą być uszkodzone. Zasilacz to wyrób typu "cykająca cicha bomba" czyli to samo co tracer :) Nadaje się do wymiany. Markowy zasilacz można dostać już za 50zł.
  • #11 14129794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 14129881
    kobylik
    Poziom 9  
    HWMonitor, stan 2 godziny po uruchomieniu (po kopiowaniu danych).
    Załączniki:
    • PC win 7 pro - Problem z uruchomieniem komputera, restarty, błędy DSC_0059.JPG (1.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 14143638
    kobylik
    Poziom 9  
    Witam, kupiłem zasilacz oraz nowy dysk, lecz teraz gdy wkładam płytę z windowsem to wywala mi disk boot failure. Co z tym zrobić? Przestawiałem bootowanie, sprawdzałem bootowalnego pendrive'a.

Dysk w biosie i hiren'sie jest widoczny.
  • #14 14143718
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Sprawdz czy dobrze podłączyłeś. Odłącz i podłącz jeszcze raz.
    Może napisz co kupiłeś.
  • #15 14146148
    kobylik
    Poziom 9  
    Dysk: WD3200AVJS

Zasilacz: DELTA DPS-400WB,

W FDISK czy podobnym narzędziu z hirensa stworzyłem partycję i ustawiłem na aktywną, teraz przy bootowaniu z cd czeka i wywala "missing operating system".

a płyty z windowsem nie chce zbootować, Hiren's boot działa prawidłowo.

Po zresetowaniu biosa i bootowaniu windowsa z pendrive'a wywaliło Start booting from USB device...

i w tym miejscu staje.
  • #16 14146459
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Nie wiem czy dobrze pamiętam ale dysk chyba z tych gorszych serii.
    A czy kolwiek jak nowy powinien działać.
    Może tutaj tak że znajdziesz wskazówkę :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2330633.html

Co do Start booting from USB device mogłeś zrobić zle zbootowanego pendriva.
    Tak że miałem nie co problemu ze zrobieniem instalki na Penie.
    Znajdz odpowiedni program do swojego systemu.

W temacie wyżej skoro resetowałeś Bios jest tam opisane co może powodować problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem działającym na systemie Windows 7 Pro, który restartuje się podczas uruchamiania, często wyświetlając błąd DISK BOOT FAILURE. Po przeprowadzeniu diagnostyki, w tym uruchomieniu Mini Windows XP i trybu awaryjnego, zidentyfikowano potencjalne problemy z zasilaczem (Tracer 4Life/400) oraz dyskiem twardym (Seagate Barracuda 500GB). Użytkownik wymienił zasilacz na PROCOMP KY-400W, ale nadal występowały problemy z bootowaniem. Po zakupie nowego dysku (WD3200AVJS) i zasilacza (DELTA DPS-400WB), użytkownik napotkał trudności z instalacją systemu, w tym błędy "missing operating system" oraz problemy z bootowaniem z pendrive'a. Użytkownicy forum sugerowali wymianę dysku oraz zasilacza na markowe modele, a także sprawdzenie poprawności podłączeń i ustawień BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA