logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja czujnika temperatury grzania świec żarowych w Passat B3 1.9D

jopper 06 Maj 2005 12:22 16539 17
REKLAMA
  • #1 1466232
    jopper
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Gdzie znajduje się czujnik temperatury albo jakiś inny odpowiedzialny za czas grzania świec żarowych w Passacie 1.9D. Nie ważne czy ciepły, czy zimny świece grzeją jednakowo długo. Z paleniem nie ma żadnego problemu w każdym z tych dwóch przypadków. A jeśli jes ciepły to nawet nie czekam aż zgasną i tak pali od tyka. Może właśnie jakiś czujnik jest nie tak lub układ który steruje świecami. A tak wogóle to jak on wygląda i gdzie się dokładnie znajduje (może ktoś schemat posiada).
  • REKLAMA
  • #2 1466749
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Co prawda jeżdzę benzyniakiem, ale robiłem kiedyś z golfem II TDI. U niego jest przekażnik sterujący świecami koło skrzynki z bezpiecznikami w środku samochodu. Nie ważne czy silnik ciepły czy zimny układ zawsze włącza świece na taki sam okres czasu.
    Ciepły silnik zawsze ma lepiej zapalić, bo optymalna temperatura pracy to około 90°C.
  • REKLAMA
  • #3 1485288
    sebasian
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Niezgodzę sie z kolegą thomas, ponieważ czas grzania świec żarowych, zalezy od temperatury silnika. Posiadam VW polo 1.3 diesel. czujnik do świec umieszczony jest pod kolektorem ssącym, przy zimnym silniku czas grzania wynosi od 10 do 15s. przy ciepłym jakieś 5 sek. natomiast przy gorącym świece nie włączają sie wcale. Świece zarowe mają za zadanie tylko podgrzać powietrze w komorze silnika. W przeciwieństwie do najnowszych silników diesla z systemem comon realy , świece zapalają sie na 1 sekundkę. ponieważ silnik ma wysokie spręzenie czy jakoś tak ... :)
  • REKLAMA
  • #4 1485772
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 380
    Witam

jopper napisał:
    Gdzie znajduje się czujnik temperatury albo jakiś inny odpowiedzialny za czas grzania świec żarowych w Passacie 1.9D. Nie ważne czy ciepły, czy zimny świece grzeją jednakowo długo. Z paleniem nie ma żadnego problemu w każdym z tych dwóch przypadków. A jeśli jes ciepły to nawet nie czekam aż zgasną i tak pali od tyka. Może właśnie jakiś czujnik jest nie tak lub układ który steruje świecami. A tak wogóle to jak on wygląda i gdzie się dokładnie znajduje (może ktoś schemat posiada).

Czujnik jest zamontowany w króćcu przy głowicy; przewody - niebieskobiały i brązowobiały. Jeżeli zdejmiesz wtyczkę z czujnika i włączysz zapłon kontrolka powinna się swiecić 30-50 sek., jeżeli zewrzesz te przewody kontrolka powinna świecić bardzo krótko lub wcale. Przy takich wynikach wymień czujnik temp., w przeciwnym przypadku mogą być uszkodzone przewody (trzeba szukać przedewszystkim w komorze silnika) lub przekaźnik.
    Pozdrawiam
  • #5 1488467
    jopper
    Poziom 14  
    Dzisiaj spróbuje zrobić test z tymi przewodami i o skutkach poinformuje.

enauto, masz może schemat elektryki do takiego paska ('92), bo mam ten z elektrody ale nie mogę dojść czy jest on też do diesla?
  • #6 1489250
    enauto
    Poziom 29  
    Witam
    Tu masz ten schemat - VW Passat B3 1.9D
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • VW Passat B3 1.9D.zip (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1494221
    jopper
    Poziom 14  
    enauto ja mam czujnik co ma 4 końcówki jedna para do czyjnika temperatury (sprawdzone) a druga jak przypuszczam to do świec. Jeżeli się mylę to proszę o poprawę. Jka spradzić więc czy przekaźnik świec jest ok???
  • #8 1494517
    enauto
    Poziom 29  
    Tak jak napisałem wyżej, czujnik podwójny to to samo co dwa czujniki obok siebie
    Pozdrawiam
  • #9 1944478
    upper_lip
    Poziom 1  
    Witam, mam podobny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z tym poradzić. Posiadam silnik 1.9d od tygodnia czasu - wcześniej była tam 1.8 benzyna. Znam się conieco na mechanice i przekładkę robiłem sam. Nie moge sobie poradzić z grzaniem świec. Z tego co wiem potrzebny jest przekaznik, który powinien działać nawet wtedy kiedy nie podepniemy do niego wskażnika i temperatury wody. Podłączyłem go na aku oraz swieczki, zmasowałem i podaje plus ze stacyjki. Przekażnik załącza ale nie odpuszcza nawet do 30 sekund (dłużej nie próbowałem). Gdy odpalam na krótko z akumulatora wystarczy 6-9 sekund i silniczek żwawo pali. Jak do diaska uporać się z tym przekażnikiem ? Dodam, że jest to oryginał VW o 7 nóżkach i napewno jest sprawny (robiłem przekładke do T4 sąsiada, tam grzał 8 sekund). Będe wdzięczny za szybką pomoc.
  • #10 1950300
    cezar40
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witanko i ja mam podobny problem , ja kupiłem już autko z tym defektem czytając wasze posty sprawdziłem ów czujnik i przy krućcu przy głowicy znalazłem czujnik do którego dochodziły cztery przewody i zwieranie ich czy rozwieranie niczego nie zmieniało kontrolka i tak świeciła sie około 30-stu sekund. Nie wiem co z Tym dalej zrobić. Z góry dzięki za rady.
  • #11 2435869
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    a może ktoś w obwód czujnika wlutował rezystor!! Na lato to jest dobre bo rozrusznika nie katujesz, ale jak troszke zimniej to takie kwiatki są.
  • #12 2438626
    cezar40
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    A gdzie ów rezystor morze być wlutowany ?
  • REKLAMA
  • #13 2439684
    camel09
    Poziom 19  
    Tego to ja nie wiem! Zmierz przewód od czujnika do przekaźnika omomierzem. Powinien być minimalny opór (jak normalny przewód). Jak jest inaczej to szukać izolacji na tym przewodzie. Z reguły jest to gdzieś na widoku.
    Nara...
  • #14 2598806
    jopper
    Poziom 14  
    A jest może bezpiecznik, który mógł się przepalić i "odciąć" jeden z przewodów czujnika do świec? Jeśli tak to który?
  • #15 2606909
    camel09
    Poziom 19  
    a co ma zabezpieczać taki bezpiecznik? :D
    to po co ma tam być?
  • #16 4397293
    damvw
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    witam kupilem vw passat b3 1,9TD 1991r. Vw nie posiadal czujnika abs przy piaście i siweciła kontrolka od abs-u dokupiłem czujnik i teraz jest tak ze jak uruchamiam silnik na chwile kontrolka zgasnie a po chwile slychac pstrykniecie chba na przekazniku i znowu sie zaswieca abs prosze o pomoc!!
  • #17 7330370
    TalibekT
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    A mielibyscie schemat do silnika 1.6 TD?? Mam broblem z podgrzewaniem świec i wskaźnikiem tepemratury. A może wiecie jak powinny byc połączone przewody czujników temperatury??
  • #18 7367228
    Lisek__17
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich.
    Jestem nowym użytkownikiem tej stronki i chciał bym się was poradzić.
    Niedawno nabyłem passata B3 1,9 Td i mam problem z grzaniem świec. Ponieważ jest to po przeróbkach i jak przekręcę kluczyk to czekam gdzieś 10 sekund na "stukniecie" i wtedy dopiero zaczyna grzać świece, po 5 sekundach znowu "stuknie" i wtedy normalnie odpala. pod maską znalazłem taki mały kwadratowe "pudełko" z napisem "odpowiednik 541", jest podłączony do chyba grzania świec, akumulatora oraz 2 kable idą do kabiny gdzie podłączone są guzika. i to jest niby "dodatkowe grzanie świec." oraz nie świeci mi sie zadna kontrolka od grzania świec.. no razz mi się zaświeciła i wczoraj 2 razy normalnie zagrzał mi świece po włączeniu stacyjki. proszę o pomoc. dodatkowo mam pytanie co może być z segarem od poziomu paliwa i temperatury wody. też mi te oba wskaźniki nie działają. z góry dziękuje za pomoc.

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Wiec w skrócie mówiąc nie grzeje mi świec od razu po włączeniu stacyjki tylko gdzieś po 10 sek. taki mam problem i proszę o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B3 1.9D czujnik temperatury odpowiedzialny za czas grzania świec żarowych znajduje się przy głowicy silnika, zamontowany w króćcu, z przewodami niebieskobiałym i brązowobiałym. Czujnik ten jest często podwójny, łącząc funkcje pomiaru temperatury i sterowania świecami. Czas grzania świec zależy od temperatury silnika – przy zimnym silniku wynosi około 10-15 sekund, przy ciepłym około 5 sekund, a przy gorącym świec nie włącza się wcale. Układ sterujący świecami obejmuje przekaźnik, który może znajdować się w okolicy skrzynki bezpieczników lub pod maską. Problemy z równomiernym czasem grzania świec niezależnie od temperatury mogą wynikać z uszkodzonego czujnika, przewodów, przekaźnika lub ewentualnie wlutowanego rezystora w obwodzie czujnika. Testy polegają na sprawdzeniu świecenia kontrolki po odłączeniu wtyczki czujnika oraz pomiarze oporu przewodów omomierzem. Wymiana czujnika lub przekaźnika jest zalecana w przypadku nieprawidłowości. Dodatkowo, w niektórych przeróbkach montowane są dodatkowe moduły do podgrzewania świec, które mogą wpływać na czas ich pracy. Schematy elektryczne Passata B3 1.9D są dostępne i pomocne przy diagnozie. Brak kontroli czasu grzania świec może również wynikać z błędów w instalacji lub uszkodzeń przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA