logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się po podkręceniu AMD Athlon XP 2500+ do 1.80 GHz

hubert85 21 Lis 2014 16:05 3135 5
REKLAMA
  • #1 14151871
    hubert85
    Poziom 8  
    Witam!
    Od jakiegoś czasu mam problem ponieważ komputer mi się zawiesza po podkręceniu procesora. Gdy podkręcę procesor w BIOS'ie za pomocą "CPU FSB CLOCK" do 166 MHz czyli u mnie to 1,80 GHz to popracuję kilka minut i komputer się zawiesza a czasem nawet nie mogę się zalogować do użytkownika. Kiedyś z taką wartością komputer działał nawet kilkanaście godzin pracy. W tym momencie komputer jest ustawiony na ustawieniach DEFULAT czyli "CPU FSB CLOCK" wynosi 1.10 GHz. A nie dość że nie mogę podkręcić procesora żeby działał na 1.80 GHz to podczas włączania komputera wyskakuje mi komunika "Cpu Fan isn't running. Shutdown [Y/N] ?" Komputer nie jest za nowy bo ma już swoje lata ale pewnie da się jakoś to naprawić żeby na podkręconym procesorze nie zawieszał się komputer i nie wyskakiwał ten komputer.

Proszę was o pomoc i dziękuję z góry.

Procesor: AMD Athlon (tm) XP 2500+
    RAM: 3x 512 MB
    Karta Graficzna: ATI Radeon X800 PRO/GTO
    Zasilacz: TakeME 350
  • REKLAMA
  • #2 14151878
    dzasta321
    Poziom 9  
    Sprawdzałeś czy na radiatorze od procesora nie osadził się kurz ?

Dodano po 12 [minuty]:

Prawdopodobnie może Ci się grzać procesor.
  • REKLAMA
  • #3 14151966
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
  • REKLAMA
  • #4 14151972
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1075
    Proponuję jeszcze sprawdzić stan kondensatorów na płycie głównej, ponadto zmierzyć napięcia miernikiem.
  • REKLAMA
  • #5 14165457
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Dra98 napisał:
    Proponuję jeszcze sprawdzić stan kondensatorów na płycie głównej, ponadto zmierzyć napięcia miernikiem.

Tak, ale mam "ale". Jak wiadomo, Athlon XP, jest starą konstrukcją, która wymaga dość sporo mocy z linii +5V, której ten zasilacz nie oferuje.

Osobiście sprawdziłbym działanie sprzętu na innym zasilaczu (np. Chieftec HPC-360-202-DF), sprawdził kondensatory, jak już wyżej podano, ale przede wszystkim ustawił poprawnie RAM.
    Athlony XP działają najlepiej, gdy magistrala RAM = FSB procesora.
    W Twoim przypadku, dla tego Athlona, optymalne ustawienie pamięci to DDR333 i tak, oprócz nastaw natywnych procesora, podanych w linku przez kolegę sPeRaCz.PL, system powinieneś ustawić.

Wtedy sprawdzasz Memtestem działanie i pamięci i procesora jednocześnie.
REKLAMA