logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kamery na podczerwień- nic nie widać na jednej z kamer.

Przemek1121 23 Lis 2014 15:59 24438 12
  • #1 14158101
    Przemek1121
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam dwie podobne kamery z podczerwienią. Założyłem je obok siebie by porównać. Jak widać na zdjęciu druga licho widzi w nocy, może jest uszkodzona? Czy poprosu jest lipa i tyle?

Kamery na podczerwień- nic nie widać na jednej z kamer.

KAMERA KOPUŁOWA 520TVL IR 25m.

Ta druga co dobrze widać to nie wiem.
  • #2 14158169
    milytuner
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Ta, na której prawie nic nie widać, w ogóle nie załącza diód IR. Jeśli kamera ma wewnętrzne menu to zwiększ czułość, jeżeli nie to kamera jest uszkodzona.
  • #3 14158212
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Założyłeś je obok siebie i obie pracowały czy też testowałeś najpierw jedną a później drugą. Jeśli ten 2-gi przypadek to może być to co pisze milytuner chociaż wątpię. Jeśli zaś ten pierwszy to albo słaba matryca albo kiepska optyka która nie przepuszcza IR. Ale raczej zakładałbym słaba matrycę bo z tego co widzę ta gorsza kamera daje obraz kolorowy a to prawie zawsze oznacza słaby obraz przy niskiej jasności. Po prostu podróba z zamontowana tanią matrycą nie dającą sobie rady przy słabym oświetleniu. A ta lepsza jak widać jest czarno-biała co oznacza że rzeczywiście była projektowana jako kamerka do obserwacji w nocy.
  • #4 14158453
    Przemek1121
    Poziom 12  
    W tej słabej świecą się diody, nawet mocniej niż w tej dobrej. Ta dobra ma obraz w dzień kolorowy i na noc daję się czarno biały.
  • #5 14160165
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Kurcze, coraz częściej pojawiają się tematy w stylu "drodzy koledzy z forum, postawcie mi tarota albo powróżcie ze szklanej kuli".

Kolego Przemek1121, zanim będziesz wymagał od użytkowników z forum, żeby się wysilili i szukali rozwiązania problemu, może sam się choć trochę pofatygujesz i PRZYNAJMNIEJ napiszesz co to są za kamery (jakieś oznaczenia na nich? Naklejki? Tabliczki? Strona z opisem gdzie ją kupiłeś? "Kamera kopułowa" niewiele mówi), podeślij np. ich zdjęcia i zdjęcia diod podczerwieni podczas pracy.

Szanuj cudzy czas :)
  • #6 14160208
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Korgoth dobrze mówi.

Podaj nam modele tych kamer, jednej i drugiej - a pomoc będzie natychmiastowa. A tak to każdy pisze że "może", "może"
  • #7 14161050
    jpl
    Poziom 34  
    Opis: "KAMERA KOPUŁOWA 520TVL IR 25m" w rynku CCTV to tyle samo co "samochód jadący drogą, 4 miejscowy w kolorze białym"

Podaj model, ten opis nie daje żadnych istotnych informacji dotyczących tego oświetlacza!

Ale jeżlei dałeś za tą kamerę np 100 PLN to bardzo możliwe że jest tam przetwornik CMOS oraz mechaniczny filtr IR. Czyli kamera w nocy powinna przełączać się w tryb czarno-biały jak ta pierwsza i widzieć lepiej.
    Jeżeli tak się nie dzieje to są 3 powody:
    1. zawieszenie mechanicznego filtra IR
    2. zbyt wysokie napięcie, powyżej 13,2 V (w tanich kamerach powyżej tego napięcia - diody IR nie działają)
    3. Kamera jest jakimś totalnym wynalazkiem - i widzi bo tak ma widzieć.
  • #8 14162784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14163619
    jpl
    Poziom 34  
    tswcrew napisał:
    Mnie to wygląda na zawieszony filtr IR i/lub złe ustawienia w OSD kamery.

W tanich kamerach za przełączanie filtra IR odpowiada tylko i wyłacznie czujnik zmierzchowy... OSD może mieć funkje - ale ona nie działa.

tswcrew napisał:
    Raczej stawiam na złe ustawienia w OSD, gdyż nawet jeżeli kamera nie zdejmie filtra IR to powinna mocniej podbić czułość matrycy - do takiego stopnia, że powinny "latać piksele"

Najprawdopodobniej jest to kamera na przetworniku chłamowatym pixelplus .... one nie mają OSD nawet, tam nie ma nawet fukncji podbicia AGC, nie mówiąc o zwolnieniu migawki.

tswcrew napisał:
    Choć z drugiej strony miałem i takie przypadki, że taki wynalazek siedział w środku, że matryca nie podnosiła tak bardzo czułości i obraz był właśnie taki jak tu na zdjęciu.

I tutaj mamy taki przypadek :) - ja daje 90% że jest to kopułka mała wandalka, z IR'ami, obiektyw 3,6mm, przetwornik CMOS / HDIS, mech. filtr ICR
  • #10 14163638
    Przemek1121
    Poziom 12  
    Kamera jest z tego zestawu:

http://alle*********

Moderowany przez Korgoth:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    Korgoth.

• #11 14163705
    jpl
    Poziom 34  
    Trafiłem :)

Kamery niestety najgorsze w ofercie chińskich firm typu "chłam".... kamery kosztują 9 USD.... w zakupie.

W opisie nie pisze nic o filtrze ICR.... albo niedopatrzenie, ale poprostu tego filtru nie ma.
    Jak nie ma - to ta kamera tak widzi, tzn ona dobrze widzi tylko w zamknietych pomieszczeniach - albo jak np oświetla coś w odległosći do 5 metrów. Zasięg 25 metrów - to bajka / baśn.
  • #12 14163717
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Przemek1121 napisał:
    Kamera jest z tego zestawu:

http://alle*********

No i wszystko w temacie. Swoją drogą ciekawe kto stwierdził że mogą bezproblemowo pracować na zewnątrz... Cena mówi sama za siebie. Sprawdź kamerę w innej lokalizacji (wewnątrz budynku, przy słabym oświetleniu) - jeśli problem nadal będzie występował reklamuj sprzęt u sprzedawcy.

Dodano po 2 [minuty]:

Swoją drogą jeszcze jedno - wyłącz zasilanie sprawnej kamery i sprawdź jak ta się zachowuje.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 14164625
    Przemek1121
    Poziom 12  
    Ok dzięki na info. Widzi jak widzi trudno. Mam jeszcze dwie inne to się będę bawić nimi jak znajdę czas. A ten chłam to zostawie niech sobie wisi, przynajmniej w dzień coś widzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwie kamery na podczerwień, z których jedna nie działa prawidłowo w nocy. Forumowicze sugerują, że problem może wynikać z braku aktywacji diod IR, uszkodzenia kamery, słabej matrycy lub złej optyki. Wskazują również na możliwość zawieszenia mechanicznego filtra IR lub niewłaściwych ustawień w menu OSD. Użytkownik został poproszony o podanie dokładnych modeli kamer, ponieważ ogólny opis "KAMERA KOPUŁOWA 520TVL IR 25m" nie dostarcza wystarczających informacji. Ostatecznie stwierdzono, że kamera jest niskiej jakości, co ogranicza jej zdolności do pracy w warunkach słabego oświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA