logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win 7 64bit - Windows 7 64bit bardzo długo się uruchamia.

RsNeo 27 Lis 2014 17:33 6642 14
REKLAMA
  • #1 14170647
    RsNeo
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam od pewnego czasu mam problem z powolnym uruchamianiem się systemu.
    Jest to Windows 7 64bit. Czas uruchamiania Windowsa od minięcia BIOS'u trwa około dwie minuty. Załączam screena z programami które się uruchamiają razem z systemem. Skanowanie AVG oraz Nis nic nie znalazło. Co mogę zrobić by przywrócić dawną prędkość uruchamiania się systemu a było to około 20sekund ?

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14170831
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    Wyłącz 3RVX,P17RunE - co masz w zakładce Usługi? Wklej smart dysku.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 14170977
    RsNeo
    Poziom 19  
    Witam oto screeny z programu:
    Win 7 64bit - Windows 7 64bit bardzo długo się uruchamia. Win 7 64bit - Windows 7 64bit bardzo długo się uruchamia.

3RVX,P17RunE <-- to mój program do obsługi regulacji dźwięku wyłączenie go nic nie zmienia. Zajmuje on 21kb.

CCcleaner właśnie wykonuję.

Po za tym że straciłem wszystkie ustawienia przeglądarek internetowych, wszystkie hasła oraz całą historię i wszystkie ustawienia ich to program CCcleaner nie pomógł.
    Mogłeś kolego ostrzec o tym, że ten program wykonuje takie operacje. Z drugiej strony mogłem to przeczytać w jego instrukcji ;)

W każdym razie nie pomógł a system nadal uruchamia się około 2 do 3 minut.

Pozdrawiam.
  • #6 14171314
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    RsNeo napisał:
    Po za tym że straciłem wszystkie ustawienia przeglądarek internetowych, wszystkie hasła oraz całą historię i wszystkie ustawienia ich to program CCcleaner nie pomógł.
    Mogłeś kolego ostrzec o tym, że ten program wykonuje takie operacje. Z drugiej strony mogłem to przeczytać w jego instrukcji ;)

Jeśli nie chciało ci się przeczytać instrukcji albo przejrzeć opcji programu to chociaż mogłeś zrobić kopię przed czyszczeniem o którą pyta się program.
  • #7 14171615
    RsNeo
    Poziom 19  
    Tak, tak zrobiłem kopię dlatego nie mam żadnych awersji. Jednak niestety nie pomogło to, choć wiele błędów w rejestrze systemu zostało naprawionych.
    Niestety dalej windows uruchamia się bardzo długo. Masz jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #8 14180952
    LysyOsw
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Wejdź w CCleanera ->Narzędzia ->Autostart i wklej wszystko co masz w autostarcie. W pierwszym poście za dużo nie widać. Jak masz 30 aplikacji na rozruch to musi to potrwać.
  • #10 14181949
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    Odłącz zbędne dyski i sprawdź , czy nastąpi jakaś zmiana. Nie podoba mi się temperatura dysku WD, systemowy też ma trochę za ciepło.
  • #11 14189775
    Mayev
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ja mam do poprawy wydajności: Advanced SystemCare 8.0.3.614 (jest tez wersja 7 Free) i Uninstaler (oba z IObit).
  • #12 14218667
    RsNeo
    Poziom 19  
    smigol009 defragmentacja na dyskach SSD nie jest zalecana i chyba nic nie daje.
    Wklejam screen z Autostart:

kokapetyl
    Wydaje mi się iż dysk WD 500GB jest uszkodzony. Podczas pracy, jak to by nazwać stuka głowicami tak jakby się ponownie uruchamiał tyle że talerze kręcą się nadal.
    Nie wiem jak to dokładnie opisać ale każdy dysk podczas rozruchu po rozpędzeniu talerzy tak charakterystycznie terkocze przez dwie sekundy. To ten dysk tak robi sobie co jakiś czas w czasie normalnej pracy.
    Nie było tego wcześniej, więc nasuwa się następne pytanie czy ten dysk Umiera ?
    Dodaje screen SMART:
  • #13 14218727
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Ten sam dysk i różne SMARTy? Poza tym zainteresuj się tym, czemu twój inny dysk osiąga 68 stopni :?: , bo za chwilę będzie uszkodzony od takiej temperatury.
  • #14 14218789
    RsNeo
    Poziom 19  
    Dysk G ten który ma 68stC to bardzo stary WDC 200GB ma on już ponad 40tyś godzin pracy i ma uszkodzony czujnik temperatury. Od razu po starcie czujnik wskazuje 60stC a dysk jest zimny.
    A co do tego dysku ze stukającymi głowicami możesz napisać coś więcej ?
    Wykonać jakiś test ? Jest to 500GB głównie filmy z mojego ślubu i zdjęcia rodzinne - szkoda było by je stracić.
  • #15 14744553
    RsNeo
    Poziom 19  
    Jest i rozwiązanie. Dysk wdc 500gb AAKS umarł. Rozkręca się po czym zatrzymuje i tak już zostaje. Nie jest widziany przez Bios ani przez system. Za to windows uruchamia się już normalnie. Szkoda tylko tego dysku bo trzymałem na nim rodzinne zdjęcia. Jeżeli nikt więcej nie ma nic do dodania jutro zamknę temat.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z długim czasem uruchamiania systemu Windows 7 64-bit, który wynosi około 2-3 minut, podczas gdy wcześniej wynosił 20 sekund. Przeprowadzono skanowanie AVG i NIS, które nie wykazały problemów. Użytkownik próbował użyć CCleanera do optymalizacji, ale to nie przyniosło efektów. W odpowiedziach zasugerowano wyłączenie niepotrzebnych programów w autostarcie, defragmentację dysku oraz sprawdzenie stanu dysku twardego. Użytkownik zauważył, że dysk WD 500GB wydaje niepokojące dźwięki, co sugeruje jego uszkodzenie. Ostatecznie potwierdzono, że dysk 500GB AAKS przestał działać, co poprawiło czas uruchamiania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA