logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Samsung UE40EH5300 - czy to możliwe, że spalił inne urządzenia?

pawels89 27 Lis 2014 19:58 4629 42
Najlepsze odpowiedzi

Co mogło spowodować, że przy podłączaniu laptopa przez HDMI do telewizora Samsung UE40EH5300 doszło do iskry, wybicia bezpiecznika i uszkodzenia sprzętu?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to różnica potencjałów / problem z uziemieniem albo uszkodzony zasilacz laptopa, który mógł podać fazę na masę laptopa, a przez HDMI przenieść przepięcie na inne urządzenia [#15510417][#15509319] W jednej z odpowiedzi wskazano też, że TV może być uziemiony przez antenę albo kablówkę, a do sprawdzenia warto zmierzyć izolację zasilacza laptopa między wejściem sieciowym a wyjściem oraz sprawdzić połączenia masy w TV i laptopie [#15510417] Podłączanie HDMI „na żywo” samo w sobie nie zostało tu uznane za główną przyczynę, ale mogło ujawnić istniejący problem z masą lub elektrostatyką [#15510417][#15509053] Jeśli instalacja ma brak przewodu ochronnego, przedłużacze bez uziemienia albo inny błąd w masie, takie objawy są bardziej prawdopodobne niż uszkodzenie samego telewizora [#15509319][#14173396] W praktyce trzeba sprawdzić instalację ochronną, zasilacz laptopa i oddać TV oraz pozostałe urządzenia do serwisu na pomiar, bo bez ekspertyzy nie da się tego jednoznacznie przypisać producentowi TV [#15510417][#14173396]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14171207
    pawels89
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    parę dni temu spotkała mnie dość nieprzyjemna sytuacja związana telewizorem Samsunga UE40EH5300.

Mianowicie: przez port HDMI mam na stałe podpięty pod ten telewizor komputer stacjonarny. Dodatkowo posiadam drugi kabel HDMI, służący do podłączania bardziej 'mobilnych' urządzeń typu konsola do gier czy laptop. Feralnego dnia, chciałem podłączyć laptopa pod telewizor. Laptop był wyłączony, TV był włączony. W momencie gdy już wpiąłem kabel HDMI w port laptopa i go włączyłem, w gnieździe HDMI w laptopie zaiskrzyło, wywaliło główny bezpiecznik, poczułem też charakterystyczny zapach, trochę jak przy spawaniu (tak to chyba najbliżej można określić).
    Odłączyłem wszystkie urządzenia od telewizora (czyli stacjonara i laptopa) po czym wymieniłem bezpiecznik.
    Okazało się, że:
    - spaliła się karta graficzna w komputerze stacjonarnym,
    - laptop działa, jednak ma nadtopniony port HDMI (nie sprawdzałem czy sam port działa, nie wiem jak to można bezpiecznie samodzielnie sprawdzić)
    - porty HDMI w TV nie działają - próbowałem tam podpiąć stary telefon, który jest na 100% sprawny - TV nie wykrywa urządzenia. Dodatkowo, telewizor zaczął się po tej sytuacji sam wyłączać, widać przed wyłączeniem zakłócenia obrazu (poziome i pionowe linie - pojawiają się na parę sekund, 'stoją' w miejscu).

Nazajutrz wujek (emerytowany elektryk) sprawdził instalację elektryczną w mieszkaniu i nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Słowem - według niego, instalacja elektryczna jest bez zarzutu.

Kable HDMI są w dobrym stanie, do tej pory działały bez zarzutu. Nie są nigdzie poszarpane/pozaginane/poplątane/pozgniatane itp.

1. Co może być przyczyną awarii?
    2. Czy jeśli zawinił telewizor - dziwi mnie, choć otwarcie przyznaję, że w kwestii napraw elektroniki jestem laikiem, że doszło do 'zmostkowania' (nie ma tam bezpiecznika między portami HDMI?) - mogę od producenta domagać się również naprawy innych uszkodzonych urządzeń w ramach gwarancji?
    3. Co ewentualnie można zrobić, aby taka sytuacja się już więcej nie powtórzyła?

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
  • #2 14171369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14171440
    pawels89
    Poziom 9  
    mihal2002 napisał:
    pawels89 napisał:
    1. Co może być przyczyną awarii?

Twoja niewiedza przy podłączaniu urządzeń. Mają wyć odłączone od sieci 230 V.
    pawels89 napisał:
    2. Czy jeśli zawinił telewizor - dziwi mnie, choć otwarcie przyznaję, że w kwestii napraw elektroniki jestem laikiem, że doszło do 'zmostkowania' (nie ma tam bezpiecznika między portami HDMI?) - mogę od producenta domagać się również naprawy innych uszkodzonych urządzeń w ramach gwarancji?

Nie. Czytać instrukcję.
    pawels89 napisał:
    3. Co ewentualnie można zrobić, aby taka sytuacja się już więcej nie powtórzyła?

Czytać instrukcję i postępować wedle zaleceń.

Niestety, ale czytałem instrukcję obsługi od telewizora. Nie ma tam nigdzie wzmianki o tym, że podłączając kable Ethernetowe czy HDMI należy TV wyłączać z sieci.
    Gdybyś miał wątpliwości, to proszę link do elektronicznej wersji instrukcji:
    http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/...11/20121110095845360/08-XTDVBEUE-POL-1109.pdf

Dwa - skoro według Ciebie, przyczyną było podpinanie kabla HDMI podczas pracy TV, to dlaczego bezpiecznik wywaliło dopiero w momencie włączenia laptopa, a nie już w momencie wkładania wtyczki?
  • #4 14171479
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14171519
    pawels89
    Poziom 9  
    mihal2002 napisał:
    Ja nie wróżbita. Podałem CI przyczyny jakie popełniłeś. Pretensje do siebie kieruj.

Rozumiem. Tylko, mógłbyś również założyć, że nie każdy posiada wiedzę nt. elektroniki.
    Skoro producent nie informuje, że sprzęt każdorazowo podłączając do niego jakieś nowe urządzenie, należy odłączyć od sieci, to widać niekoniecznie pretensje muszę kierować do siebie.
    Informuje o takich rzeczach jak certyfikowany kabel, a sprawy użytkowe przemilcza? Dlaczego mam w tym wypadku mieć pretensje do siebie?
    W żaden sposób nie odniosłeś się też do pytania, dlaczego do zwarcia(?) doszło z opóźnieniem, skoro przyczyną był włączony TV? Logika również podpowiada, że powinien być jakiś bezpiecznik pomiędzy portami?
  • #6 14171561
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    pawels89 napisał:
    Informuje o takich rzeczach jak certyfikowany kabel, a sprawy użytkowe przemilcza? Dlaczego mam w tym wypadku mieć pretensje do siebie?

Jesteś tego pewien, przeczytałeś dokładnie dostarczoną instrukcję?.
    pawels89 napisał:
    mógłbyś również założyć, że nie każdy posiada wiedzę nt. elektroniki.

A żarówkę też wymieniasz przy włączonym prądzie?.
    A na opakowaniu też NIE jest nic napisane, jak ją wymienić.
    pawels89 napisał:
    W żaden sposób nie odniosłeś się też do pytania, dlaczego do zwarcia(?) doszło z opóźnieniem, skoro przyczyną był włączony TV?

To proszę mi odpowiedzieć szczegółowo, dlaczego facet przechodzący przez przejście dla pieszych zginął?.

Chcesz znać szczegóły, od tego jest serwis, albo wróżbita Maciej.
    Co do innych pytań, na 99% możesz zapomnieć o odszkodowaniu za zniszczony sprzęt od producenta tv - dlaczego, a dlatego, że musisz dać tv do ekspertyzy serwisowej, a ją robi tylko serwis producenta tv (inną producent odrzuci), a jak wiadomo, serwis NIE wyda pozytywnej opinii, korzystnej dla Ciebie - to tak w skrócie.
  • #7 14171589
    pawels89
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    pawels89 napisał:

Jesteś tego pewien, przeczytałeś dokładnie dostarczoną instrukcję?.
    pawels89 napisał:
    mógłbyś również założyć, że nie każdy posiada wiedzę nt. elektroniki.

A żarówkę też wymieniasz przy włączonym prądzie?.
    A na opakowaniu też NIE jest nic napisane, jak ją wymienić.
    pawels89 napisał:
    W żaden sposób nie odniosłeś się też do pytania, dlaczego do zwarcia(?) doszło z opóźnieniem, skoro przyczyną był włączony TV?

To proszę mi odpowiedzieć szczegółowo, dlaczego facet przechodzący przez przejście dla pieszych zginął?.

Chcesz znać szczegóły, od tego jest serwis, albo wróżbita Maciej.
    Co do innych pytań, na 99% możesz zapomnieć o odszkodowaniu za zniszczony sprzęt od producenta tv - dlaczego, a dlatego, że musisz dać tv do ekspertyzy serwisowej, a ją robi tylko serwis producenta tv (inną producent odrzuci), a jak wiadomo, serwis NIE wyda pozytywnej opinii, korzystnej dla Ciebie - to tak w skrócie.

Na przyszłość - skoro, już wiem o HDMI, to czy podłączając dysk/pena USB też mam wyłączać telewizor/komputer z sieci? Napięcie takie samo, więc wychodzi na to, że przy włączonym urządzenie, również zachodzi ryzyko awarii?

PS instrukcję czytałem, jestem z tych co dbają o sprzęt i stosują się do jasnych zaleceń.
  • #8 14171655
    KOCUREK1970
    pawels89 napisał:
    to czy podłączając dysk/pena USB też mam wyłączać telewizor/komputer z sieci? Napięcie takie samo, więc wychodzi na to, że przy włączonym urządzenie, również zachodzi ryzyko awarii?

A to nie jest oczywiste - oczywiście, że TAK - każdy komponent podłączamy i odłączamy przy wyłączonym zasilaniu.
    Czy dysk montując do środka komputera, robisz to na włączonym PC?.
  • #9 14171838
    pawels89
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    pawels89 napisał:
    to czy podłączając dysk/pena USB też mam wyłączać telewizor/komputer z sieci? Napięcie takie samo, więc wychodzi na to, że przy włączonym urządzenie, również zachodzi ryzyko awarii?

A to nie jest oczywiste - oczywiście, że TAK - każdy komponent podłączamy i odłączamy przy wyłączonym zasilaniu.

Czyli wychodzi na to, że miliony zwykłych użytkowników jak i profesjonalistów, nie posiadają wiedzy nt. poprawnego podłączania sprzętu... Pokaż mi usera, który podłączając/odłączając urządzenie przez port USB, wyłącza komputer.

Definicja USB wg. wiki:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

Cytat:
    (...)Możliwe jest także podłączanie i odłączanie urządzeń bez konieczności wyłączania czy ponownego uruchamiania komputera(...)

Odnośnie HDMI - na tym forum, widzę, że opinie są podzielone w tej sprawie. Część ludzi mianujących się specjalistami, twierdzi, że należy przy podłączaniu wyłączać urządzenia z sieci, a część nie.
    Wychodzę z założenia, że skoro producent telewizora, nie wspomina nigdzie o konieczności odłączania sprzętu od zasilania, to chyba robi to świadomie?

Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna wystąpienia awarii, aniżeli podłączanie podłączanie wyłączonych urządzeń podczas pracy TV?

PS porównywanie podłączania czegokolwiek w środowisku, w którym ścieżki są niezaizolowane i występuje realne ryzyko przypadkowego dotknięcia takich ścieżek do podłączania jednej, zaizolowanej wtyczki, jest trochę przerysowane i niepoważne.
    Są rzeczy oczywiste i mniej oczywiste. A z tego co widzę, to temat portów HDMI czy USB, zaliczyć można raczej do tej drugiej kategorii, skoro nawet ludzie zajmujący się zawodowo naprawą elektroniki mają podzielone zdania na ten temat.

Dziwi mnie też Wasze poirytowanie i opryskliwe odpowiedzi. Po co jest możliwość rejestracji i tworzenia postów przez nowych, niezwiązanych z branżą elektroniczną użytkowników, skoro z miejsca zakładacie, że wszystko związane z tematami elektroniki czy elektryki jest wiedzą powszechną i oczywistą?
  • #10 14171889
    KOCUREK1970
    pawels89 napisał:
    Czyli wychodzi na to, że miliony zwykłych użytkowników jak i profesjonalistów, nie posiadają wiedzy nt. poprawnego podłączania sprzętu...

Jak user sobie sprzęt rozwali - to co kogoś to interesuje.
    Jak zrobi to fachowiec, to co mu powiesz - "mnie to nie obchodzi, pan zepsuł, pan naprawia"
    Rozumiesz różnicę - a każdy robi jak chce.
    pawels89 napisał:
    Odnośnie HDMI - na tym forum, widzę, że opinie są podzielone w tej sprawie. Część ludzi mianujących się specjalistami, twierdzi, że należy przy podłączaniu wyłączać urządzenia z sieci, a część nie.

I będą tak twierdzić, do momentu, aż będą musieli komuś odkupić uwalony sprzęt.
    pawels89 napisał:
    Wychodzę z założenia, że skoro producent telewizora, nie wspomina nigdzie o konieczności odłączania sprzętu od zasilania, to chyba robi to świadomie?

O naiwności - dla producenta najważniejszą sprawą jest, byś kupił nowy sprzęt..., KOLEJNY nowy sprzęt - sam ma sobie zarobek odbierać?.
    pawels89 napisał:
    Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna wystąpienia awarii, aniżeli podłączanie podłączanie wyłączonych urządzeń podczas pracy TV?

Ale jakiej odpowiedzi oczekujesz - konkretów, czy bajek - jak tych pierwszych, to tv do serwisu, jak tych drugich, to Moderator to do kosza wywali...!?.
  • #11 14171914
    foxxer672
    Poziom 23  
    Ocena: 160
    Zastanawiam się - co wy ludzie gadacie?
    Jest to nowy użytkownik forum, który jasno pyta - co się stało z komputerem, który użytkowany był prawidłowo. Nikt z was nie wyłącza komputera przy podpinaniu pendrive, czy jakiegoś dysku zewnętrznego. No chyba, że ma za dużo czasu. Jednakże producent nie zabrania takich rzeczy i można bez stresu podpinać różne rzeczy pod przeznaczone do tego porty.
    Nie wiem, dlaczego ktoś tu "wyjeżdża" z żarówkami, porównując je do interfejsu USB, czy HDMI.
    Jakoś nikt nie wspomniał o wyładowaniu elektrostatycznym, czy prawie Lenza.

Dodano po 3 [minuty]:

W ogóle niektórzy powinni zmienić podejście do nowych użytkowników.
    Zamiast "nabywać" zacznie "ubywać".
  • #12 14173396
    piotr_45ta7
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Co do głównego tematu i odpowiedzi jeszcze raz wujka poproś, niech zobaczy dokładnie czy jest uziemienie i zabezpieczenie , komputer , jak tv powinien mieć uziemienie, napięcie pojawiające się na uziemieniu, powinno wyłączyć prąd w domu, hdmi też ma masę, różnica potencjału powinna być równa jeżeli instalacja jest sprawna, jeżeli używasz przedłużaczy bez uziemienia, bez przewodu ochronnego to masz nauczkę.

Jako potwierdzenie włóż hdmi do telewizora dotknij ręką metalowej obudowy hdmi a drugą ręka obudowy komputera jeżeli cię prąd porazi, to masz swoją usterkę:) niech wujek dotknie się zna.

Ładowarka do laptopa ma przewód ochronny jak i połączenie do samego laptopa, xbox czy PlayStation też ma .

Obawiam się że to twoja wina, żaden producent nie uwzględni ci to na gwarancji.

Odnośnie najpierw wyłączenia urządzenia i podpięcie eliminuje różnice potencjału masy ponieważ jest spięta, iskrzenie luźne gniazda hdmi i tak tego problemu nie rozwiążą .
  • #13 14173859
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14173905
    piotr_45ta7
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Dopóki zasilacz na przykład impulsowy nie rozjedzie swoich parametrów, zasilanie galwaniczne to takie zasilanie co jest odseparowane od sieci, i tak jak pisałem bez uziemiania jak masz kable spięte na każdym urządzeniu masz taki sam potencjał masy, póki te połączenie nie zawiedzie.
  • #15 15509053
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Starzy wyjadacze tego forum we własnym zadufaniu i wierze we własne rzekome zdolności od pewnego czasu zachowują się poniżej poziomu...
    Doszli do tego że w imię dokopania "młodemu" piszą głupstwa jakich świat nie widział... taka elektrodowa fala.

Cytat:
    pawels89 napisał:

KOCUREK1970 napisał:

Panie @KOCUREK1970 opamiętaj się pan - specyfikacja USB pozawala na podłączanie i odłączanie urządzeń pod zasilaniem!!! Instalowałeś pan kiedyś drukarkę na usb? Chcesz pan zabłysnąć i przypodobać się kapralowi a durnia pan z siebie robisz. Montaż dysku SATA w komputerze MOŻNA przeprowadzać pod napięciem - tak mówi specyfikacja !!! No ale młodemu trzeba pojechać? nie?

@mihal2002

Specyfikacja HDMI dopuszcza hot-plug. Kolejny ekspedient ( nie mylić z expertem - broń Boże ) który chciał błysnąć a mu nie wyszło...
  • #16 15509156
    KOCUREK1970
    geniusm napisał:
    Panie @KOCUREK1970 opamiętaj się pan - specyfikacja USB pozawala na podłączanie i odłączanie urządzeń pod zasilaniem!!! Instalowałeś pan kiedyś drukarkę na usb? Chcesz pan zabłysnąć i przypodobać się kapralowi a durnia pan z siebie robisz. Montaż dysku SATA w komputerze MOŻNA przeprowadzać pod napięciem - tak mówi specyfikacja !!! No ale młodemu trzeba pojechać? nie?

Otóż szanowny Panie - nikt z nikogo durnia nie robi - specyfikacja może sobie być jaką sobie producent wymyśli - to tytułem tego zagadnienia.
    Co nie zmienia to faktu, że życie pokazuje, że ma się to do tego NIJAK co w tej specyfikacji zapisano - sprzęt masz kupić, jak się zepsuje to TWÓJ problem i TWOJA walka z firmą.
    Istnieją przepięcia, różnice potencjałów, jak przy tym majstrujesz to masz uziemiony swój własny potencjał elektryczny, majstrujesz przy tym "na ślepo" - Polacy kupują wszystko co najtańsze, byle było - więc 99% uszkodzeń tego typu jest tylko i wyłącznie "zasługą" samego użytkownika i żadna specyfikacja tu nic nie pomoże jeśli nie ma przy tym i rozumu.

Więc ja na Pańskim miejscu bym bardzo uważał na Swoje słowa kierowane pod adresem kogoś innego.

pozdrawiam
  • #17 15509198
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 616
    Dodam od siebie, że podpinanie i odpinanie urządzeń po Hdmi na żywca właśnie tak się kończy jak w tym przypadku, płyty hdmi są tak czułe że chyba nic innego w naszych urządzeniach nie jest czułe tak mocno.
    Nie jest powiedziane że przy pierwszym podłączeniu płyta Hdmi nam padnie, wszystko jest do czasu

Co do podłączania odłączania dysku, w tv nie ma innej możliwości jak wyjęcie wtyczki na żywca lub wyłączenie tv w stan czuwania
    Jedna rzecz mnie tylko zastanawia, jeżeli można sobie tak odłączać dyski to czemu jak podłączymy dysk to kompa i jak klikniemy aby go wysunąć to wyskakuje komunikat że teraz można bezpiecznie usunąć urządzenie i prąd na usb jest dołączany.
  • #18 15509218
    KOCUREK1970
    intenso napisał:
    Jedna rzecz mnie tylko zastanawia, jeżeli można sobie tak odłączać dyski to czemu jak podłączymy dysk to kompa i jak klikniemy aby go wysunąć to wyskakuje komunikat że teraz można bezpiecznie usunąć urządzenie i prąd na usb jest dołączany.

Tu raczej nie o prąd z USB idzie - odłączając sprzęt z panelu "wysuń" "odłącz" w komputerze, system przestaje "śledzić" już tak sprzęt, pomija go w sprawdzaniu jego dostępności, synchronizowaniu zasobów, indeksowaniu itd. - komputer taki sprzęt wtedy omija i "leci dalej".
  • #19 15509230
    intenso
    Poziom 39  
    Aha, dzięki bo właśnie mnie to ciekawiło.
  • #20 15509319
    geniusm
    Poziom 27  
    Szanowny panie KOCUREK1970, a czy jak włącza pan telewizor do gniazdka sieciowego to wyłącza pan prąd w całym domu? No bo tak nakazuje pańska logika. Czyż nie? Nie dalej jak miesiąc temu spaliła mi się ładowarka gdy podłączałem ją do kontaktu. Szkoda że wtedy nie znałem jeszcze opinii eksperckiej pana Kocurka, wyłączył bym prąd w domu i może ocalił ładowarkę. A co tam w domu, następnym razem pójdę i wyłączę trafo. Ale czy jak będę wyłączał trafo to nie powinienem najpierw wyłączyć rozdzielni? A może od razu do elektrowni zadzwonić?

Co można podłączać pod prądem to można a co nie można to nie. USB jest przystosowane do podłączania pod zasilaniem i jeżeli się uszkodzi to jest to anomalia a nie norma. A pisanie iż przy podłączaniu USB należy wyłączać zasilanie jest głupstwem totalnym więc nikt jaśnie pana za darmo do durnia nie przyrównywał.
    Tym bardziej gdy takie brednie wypisuje ktoś kto chce uchodzić za mądrzejszego.
    Na plus można szanownemu panu zaliczyć iż przynajmniej wysilił się i próbował swoje błędne decyzje uzasadniać. Towarzysz mihal2002 pojechał po całości.

Szanowny panie @intenso:
    HDMI podobnie jak USB jest przystosowane do odłączania pod zasilaniem. Jeżeli padnie to nie z tej przyczyny samej w sobie. Jeżeli autor wątku ma skopaną instalację to mogą się tam dziać cuda wianki i kwestia podłączania HDMI "na żywca" jest tutaj drugorzędna. A "emerytowany elektryk" to jeszcze nic nie przesądza o czym miałem już nieraz (nie)przyjemność się przekonać.

Bezpieczne wyłączanie urządzenia nie polega na odcięciu mu zasilania.Po wybraniu takiej opcji zamykane są "dojścia" do urządzenie ( pisząc językiem linuksowym - napęd jest odmontowany ) co ma zabezpieczyć dane przed utratą - np. ktoś mógłby wyjąć urządzenie w momencie zapisywania pliku co mogłoby się skończyć uszkodzeniem danych. Pomimo wybrania opcji "Bezpieczne usuwanie sprzętu" urządzenie jest cały czas zasilane...

Wątek co prawda archiwalny ale nie można było przejść obojętnie obok takich kwiatków. Ktoś by jeszcze to przeczytał i głupstwa robił...

Pozdrawiam i zdrowia życzę...
  • #21 15509390
    intenso
    Poziom 39  
    Ja znam już kilka przypadków gdzie padło hdmi w tv i w ampli właśnie przez podłączanie na żywca
    Według mnie to nie może być coś skopane w instalacji ponieważ nasicie razy wytrzymało a ten jeden jedyny raz pech
    Tu musi coś się dziać z płytami hdmi
    Chyba że się mylę.
  • #22 15509428
    geniusm
    Poziom 27  
    Pełna zgoda - tylko zapomina pan o jednym elemencie losowym który mógł tu zagrać pierwsze skrzypce - elektrostatyka.
  • #23 15509989
    KOCUREK1970
    geniusm napisał:
    Szanowny panie KOCUREK1970, a czy jak włącza pan telewizor

Szanowny Kolego - co zrobisz we własnym domu mnie to nie interesuje.
    Nie mam zamiaru z Panem na ten temat dyskutować.
    Panu spaliła się ładowarka - mnie jeszcze nic - dlaczego u mnie nic nie padło?.
    Autor tematu też postąpił jak nakazuje Pańskie myślenie i standardy na które się Pan tak powołuje - i widać jak to się dla niego skończyło.
    Tu są chyba ludzie myślący? - czy wzorem Amerykanów należy wszędzie pisać ostrzeżenia?.
    piotr_45ta7 napisał:
    Co do głównego tematu i odpowiedzi jeszcze raz wujka poproś, niech zobaczy dokładnie czy jest uziemienie i zabezpieczenie , komputer , jak tv powinien mieć uziemienie, napięcie pojawiające się na uziemieniu, powinno wyłączyć prąd w domu, hdmi też ma masę, różnica potencjału powinna być równa jeżeli instalacja jest sprawna, jeżeli używasz przedłużaczy bez uziemienia, bez przewodu ochronnego to masz nauczkę.

Wina użytkownika i tego co ma w domu - a nie standardu.
    geniusm napisał:
    A pisanie iż przy podłączaniu USB należy wyłączać zasilanie jest głupstwem totalnym więc nikt jaśnie pana za darmo do durnia nie przyrównywał.

Autor tematu i Pański przykład wystarczająco udowodnił, że racja jest po mojej stronie.
    Co do durnia - to pozwoli Pan, że właśnie tak nazwę Pańskie działania - są durnowate.
    I takim to sposobem inni Pana posłuchają i uwalą sobie następny sprzęt (co mnie w sumie nie dziwi).
    Ci, którzy posłuchali mojej rady nigdy na tym nie stracili.

geniusm napisał:
    zapomina pan o jednym elemencie losowym który mógł tu zagrać pierwsze skrzypce - elektrostatyka.

I co o elektrostatyce mówią te Pańskie standardy - opis, przykład dla danego zagadnienia - bom wielce go ciekaw?.
    I co na samym początku każdej instrukcji obsługi jest na pierwszych 10 kartkach?.
  • #24 15510066
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    Wina użytkownika i tego co ma w domu - a nie standardu.

Sam pan sobie przeczy.

Cytat:
    Panu spaliła się ładowarka - mnie jeszcze nic - dlaczego u mnie nic nie padło?.

Bo Pan każdorazowo wyłącza prąd w domu podłączając jakieś urządzenia do sieci (tv czy komputer). Ja niestety nie - no i mam za swoje. Ale to już ustaliliśmy.

Cytat:
    Autor tematu i Pański przykład wystarczająco udowodnił, że racja jest po mojej stronie.

Jeżeli Pan serio twierdzi że przy podłączaniu/odłączaniu urządzeń USB trzeba każdorazowo wyłączać urządzenia z prądu to może lepiej zakończmy już tą dyskusję...
  • #25 15510095
    KOCUREK1970
    geniusm napisał:
    Sam pan sobie przeczy.

Gdzie niby - w cytowanym poście inny autor wskazał co może być potencjalną przyczyną.
    Więc jak najbardziej jest to w domu KLIENTA - a za to firma nie odpowiada.
    geniusm napisał:
    Bo Pan każdorazowo wyłącza prąd w domu podłączając jakieś urządzenia do sieci (tv czy komputer).

Prąd nie - wystarczy listwa "z pstrykaczem" - jak się chce, to można zadbać o dobro swojego sprzętu.
    geniusm napisał:
    Jeżeli Pan serio twierdzi że przy podłączaniu/odłączaniu urządzeń USB trzeba każdorazowo wyłączać urządzenia z prądu to może lepiej zakończmy już tą dyskusję...

Ma Pan rację - dyskusję zakończę, bo dalsza wymiana zdań z Panem jest bezcelowa.
    Puenta moja będzie jedynie taka - gdybym był tym zwykłym klientem i posłuchał Pańskich wywodów, i coś by mi się sfajczyło - to byśmy się spotkali w sądzie i żądał bym od Pana zwrotu wszelkich kosztów uwalonego sprzętu - wszak wyraźnie Pan napisał, że tak można - teraz tylko jestem ciekaw jak będzie próbował się Pan z odpowiedzialności wykpić...

Na szczęście w mojej zawodowej karierze stasuję MOJE zasady a nie brednie producentów.
  • #26 15510186
    geniusm
    Poziom 27  
    Nie spotkałem jeszcze nikogo kto by wyłączał sprzęt podłączając urządzenia USB.
    Nie spotkałem jeszcze nikogo kto by z tego powodu uszkodził sprzęt. No ale 15 lat w branży to widocznie za mało...
    Więc nie muszę się obawiać że ktoś mnie będzie po sądach targał.
    A pańskie fetysze i dziwactwa mnie nie interesują...
  • #27 15510272
    KOCUREK1970
    geniusm napisał:

Ten akapit tylko dobitnie świadczy z kim mam do czynienia.

Mam jakiś poziom dyskusji - niestety Pan się w nim nie mieści.
  • #28 15510417
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5127
    @pawels89 Przepraszam, że się wtrącę, bo nie pisuję z zasady w tym dziale, ale dyskusja zaczęła zbaczać, i to mocno. Czytając, pozwolę jednak się wypowiedzieć. Szanowny Kolego, najprawdopodobniej zawinił zasilacz laptopa, podając napięcie sieci, a raczej jej ,,fazę" na masę laptopa. Laptop posiada obudowę z tworzywa sztucznego, możliwe, że u Kolegi jest sucha podłoga, i jezeli w instalacji jest RCD, mogł nie zadzaiałać wcześniej, oraz Kolega ,,na własnej skórze" nie odczuł skutków tego przebicia. Telewizor raczej jest uziemiony a to z racji podłaczenia anteny, kabla ,,kablówki" etc. Co do podłączania czegoś do gniazda HDMI w telewizorach, zdania są podzielone. To nie USB, które z definicji rozłącza się i załącza pod napięciem. Proponuję w pierwszej kolejności zmierzyć izolacje zasilacza do laptopa pomiędzy wejściem sieciowym a wyjściem, i ewentualnie izolację telewizora pomiędzy masą gniazd HDMI, USB czy anteny a wtykiem sieciowym.
  • #29 15510772
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2898
    Co za dziawczna dyskusja po latach. "Pstryczek" w listwie jak mało używany ułatwia życie, ale ciągłe , codzienne używanie go, to wielka głupota a nie oszczędność pradu, sprzętu. Włączanie i wyłączanie mu szkodzą.
    Wkładanie do USB czy HDMI to moim zdaniem nie ma znaczenia czy sprzęt włączony czy wyłączony ale na wszelki wypadek robię to jak jest na czuwaniu, choć nie zawsze.( jedynie ładunki elektrostatyczne groźne? a i tak najpierw łączą się masy) Przetwornice we wszystkich sprzętach przepuszczają na wyjście "śladowe" ilości napięcia sieci poprzez RC o dużej rezystancji a małej pojemności i jest nieuniknione.( poprzez transformator pełna izolacja).
    A z tymi Panami to już kompletna przesada a straszenie odszkodowaniami za porady to już .... ??????? Wszystko robisz na swoją odpowiedzialność geniusm i to twoja sprawa.
  • #30 15511267
    geniusm
    Poziom 27  
    KOCUREK1970 napisał:
    geniusm napisał:

Ten akapit tylko dobitnie świadczy z kim mam do czynienia.

Mam jakiś poziom dyskusji - niestety Pan się w nim nie mieści.

Tak tak, brakło argumentów zaczęło się pustosłowie. Może zróbmy na elce ankietę - ile osób podłącza urządzenia USB pod zasilaniem i ile osób z tego powodu doznało awarii sprzętu. Albo ile osób przed podłączeniem urządzenia do listwy zasilającej wyłącza ową listwę? Bo (cytując klasyka Smolenia) kiedyś normą był ogół a nie margines...

Krzysztof Kamienski napisał:
    @pawels89 Przepraszam, że się wtrącę, bo nie pisuję z zasady w tym dziale, ale dyskusja zaczęła zbaczać, i to mocno. Czytając, pozwolę jednak się wypowiedzieć. Szanowny Kolego, najprawdopodobniej zawinił zasilacz laptopa, podając napięcie sieci, a raczej jej ,,fazę" na masę laptopa. Laptop posiada obudowę z tworzywa sztucznego, możliwe, że u Kolegi jest sucha podłoga, i jezeli w instalacji jest RCD, mogł nie zadzaiałać wcześniej, oraz Kolega ,,na własnej skórze" nie odczuł skutków tego przebicia. Telewizor raczej jest uziemiony a to z racji podłaczenia anteny, kabla ,,kablówki" etc. Co do podłączania czegoś do gniazda HDMI w telewizorach, zdania są podzielone. To nie USB, które z definicji rozłącza się i załącza pod napięciem. Proponuję w pierwszej kolejności zmierzyć izolacje zasilacza do laptopa pomiędzy wejściem sieciowym a wyjściem, i ewentualnie izolację telewizora pomiędzy masą gniazd HDMI, USB czy anteny a wtykiem sieciowym.

I tak mniej więcej powinna wyglądać pierwsza odpowiedź na post autora. Tymczasem mieliśmy festiwal buractwa...
    Co niektórzy nawet po przejściu tornada będą twierdzić ze to wszystko wina nieczytania instrukcji i podłączania pod zasilaniem.
    Czy dyskusja zbacza - moim zdaniem nie. Dyskusja zboczyła na samym początku kiedy to dwaj jaśnie oświeceni panowie mieli do powiedzenia tylko tyle że wszystkiemu winne jest nieczytanie obszernego manuala. To co teraz ma miejsce nazwałbym raczej próbą wyprostowania tematu.

LeDy napisał:
    Co za dziawczna dyskusja po latach. "Pstryczek" w listwie jak mało używany ułatwia życie, ale ciągłe , codzienne używanie go, to wielka głupota a nie oszczędność pradu, sprzętu. Włączanie i wyłączanie mu szkodzą.
    Wkładanie do USB czy HDMI to moim zdaniem nie ma znaczenia czy sprzęt włączony czy wyłączony ale na wszelki wypadek robię to jak jest na czuwaniu, choć nie zawsze.( jedynie ładunki elektrostatyczne groźne? a i tak najpierw łączą się masy) Przetwornice we wszystkich sprzętach przepuszczają na wyjście "śladowe" ilości napięcia sieci poprzez RC o dużej rezystancji a małej pojemności i jest nieuniknione.( poprzez transformator pełna izolacja).
    A z tymi Panami to już kompletna przesada a straszenie odszkodowaniami za porady to już .... ??????? Wszystko robisz na swoją odpowiedzialność geniusm i to twoja sprawa.

Kolega chyba pomylił osoby. To nie ja straszyłem sądem za rady dotyczące podłączania USB pod zasilaniem. Poza tym to nie dziwaczna dyskusja po latach tylko moja reakcja ( moim zdaniem słuszna ) na kompletnie oderwane od rzeczywistości tłumaczenia towarzysza @ KOCUREK1970 dotyczące podłączania urządzeń USB pod napięciem. Tak jak kolega @LeDy napisał wtyczki USB i HDMI są tak skonstruowane aby najpierw łączony był ekran ( masa ) a nie linie sygnałowe. Tymczasem towarzysz @KOCUREK1970 nawet jak spadnie z drabiny to powie że to wina tego iż dwa lata i trzy miesiące temu podłączył pendrive bez wyłączenia komputera. Odkopałem wątek bo nie chciałem by ktoś czytając to robił głupstwa.

Mam przekonanie graniczące z pewnością że w przypadku autora wątku fakt iż podłączał urządzenie pod napięciem nie miało żadnego wpływu na zaistniałą usterkę i nastąpiłaby ona nawet gdyby wszystko było wyłączone z zasilania w momencie łączenia.[/quote]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung UE40EH5300, który spalił kartę graficzną w komputerze stacjonarnym oraz uszkodził port HDMI w laptopie podczas podłączania laptopa do telewizora. W trakcie podłączania, gdy laptop był wyłączony, doszło do iskrzenia w porcie HDMI, co spowodowało wyłączenie bezpiecznika i uszkodzenia sprzętu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące bezpieczeństwa podłączania urządzeń do telewizora, w tym zalecenia dotyczące wyłączania sprzętu przed podłączeniem kabli HDMI oraz potencjalne problemy z uziemieniem i różnicami potencjałów w instalacji elektrycznej. Użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że wiele osób podłącza urządzenia USB i HDMI pod zasilaniem bez problemów, co prowadzi do kontrowersji na temat zasadności takich praktyk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA