logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet 19-01 - jak bezpiecznie wymienić membranę? Luźna podkładka przy śrubie

plasterek 29 Lis 2014 21:39 9462 5
REKLAMA
  • #1 14177282
    plasterek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam Panów. Szykuje mi sie wymiana membramy. Mam do panów pytanie. Nie jestem pewny czy mogę tak po prostu odkręcić śrube (na foto) z lużną podkładką. Kolejne pytanie, dlaczego ta podkładka, przy dokręconej fobrycznie śrubie jest lużna?
    Nie wiele rzeczy w piecu gazowym odważe sie samemu wykonać, ale wymiana membramy powinna sie udać. Proszę o odpowiedz na pytanie. Nie chciałbym zerwać gwintu w/w śruby nie wiedząc co robię. Jestem zupełnie innej profesji...
    Może porada, krok po kroku jak takową membramę wymienić?Będę wdzięczny.
    Pozdrawiam. Termet 19-01 - jak bezpiecznie wymienić membranę? Luźna podkładka przy śrubie
  • REKLAMA
  • #2 14177663
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    plasterek napisał:
    Nie jestem pewny czy mogę tak po prostu odkręcić śrube (na foto) z lużną podkładką

To nic nie da (póki co)
    Jest o wiele więcej do zrobienia.
    Wezwij serwisanta: http://www.termet.com.pl/pl/serwis/
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #3 14178211
    plasterek
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Wiem, że na temacie śruby o której pisałem, czynności przy wymianie membramy to nie koniec. Wiem, ze trzeba odkręcić cztery Torxy, (wcześniej odkręcić wężyk z wodą dopływową i śrubunek od strony wężownicy). Wtedy mam dostęp do membramy. Wiem, bo u kolegi w takim samym piecu to zrobiłem. Kłopot polegał na tym, ze nie odkreciłem śruby o której piszę wyżej bo nie wiedziałem czy można. A teraz, wymieniając u siebie chciałem ją odkręcić - jeżeli można. Uff. Zatem bardzo proszę o odpowiedż na pytania zawarte w pierwszym poście, bowiem postawiłem je nie przez przypadek.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14178704
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Ta duża śruba (akurat nie znam dokładnie tego modelu piecyka) jest zaślepką filtra (w innych piecykach jest w niego innym położeniu, ale po wielkości poznaję, że to jest pewnie to). Odkręca się ją w celu wyjęcia filtra, by go oczyścić (okresowo trzeba czyścić filtr). Gdy w rurach tworzy się kamień lub dostanie się piasek, ten filtr zabezpiecza zespół wodny przed zamuleniem, zapiaszczeniem. Można go wyczyścić np. przy okazji wymiany membrany (i przepłukać cały zespół wodny).
  • REKLAMA
  • #5 14178850
    plasterek
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje za odpowiedz panu Zbigniewowi Ruskowi Zaskoczyła mnie ta lużna podkładka (dalej chciałbym sie dowiedzieć dlaczego właśnie jest lużna?). Rozumiem z pana odpowiedzi, że można tę śrubę po prostu wykręcić w tradycyjny sposób. Tego nie wiedziałem, brałem pod uwage, że choć w wyglądzie śruby nie ma nic niezwykłego (poza lużną podkładką) to może sposób jej odkręcania jest inny.
    Pozostało zatem jeszcze jedna nie jasna dla mnie sprawa, czyli ta lużna podkładka. Może ktoś zna wytłumaczenie?
    Pozdrawiam.
  • #6 14180756
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    Ta śruba, to nie jest "wejście" do filtra. Nie mniej jednak, mus ją odkręcić.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
REKLAMA