logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rura wentylacyjna wyprowadzona na nieużytkowane poddasze

wronaf 30 Lis 2014 14:39 35421 13
REKLAMA
  • #1 14178816
    wronaf
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    witam, mam problem z wentylacją w pokoju. Mam dom parterowy z nieużywanym poddaszem, na którym jest tylko blacha i folia paroizolacyjna, sufit z gipsu. w pokoju od dłuższego czasu zbiera się wilgoć i pojawia się pleśń. W domu są tylko dwa kominy wentylacyjne nie połączone z moim pokojem. Czy gdy zamontuję w suficie kratkę i wypuszczę rurę wentylacyjną na poddasze wentylacja będzie pracować ? na poddaszu jest w miarę przepływ powietrza. myślałem też nad wyprowadzeniem rury przez poddasze do komina wentylacyjnego z łazienki (oczywiście po ociepleniu jej) lecz będę musiał kuć w kominie. Czy samo wyprowadzenie wentylacji na to poddasze będzie działać ?
  • REKLAMA
  • #2 14178897
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Raczej nie będzie działać. Rura wentylacyjna musi być wypuszczona poza płaszczyznę dachu.
    Jeśli już chcesz przeprowadzić tylko na poddasze, to musisz zastosować wyciąg mechaniczny, bo grawitacyjny raczej nie zadziała. Ale mechaniczny to dodatkowy koszt i niestety hałas. A nie masz możliwości wypuszczenia rury przez poddasze i następnie wypuszczenie jej na dach ?
  • #3 14178907
    wronaf
    Poziom 10  
    no możliwość jest ale wtedy należałoby robić otwór w dachu i zainstalować koninek wentylacyjny, a co gdybym poprowadził rurę do wykutego w kominie wentylacyjnym z łazienki dziurę ?
  • Pomocny post
    #4 14178916
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Napewno wyprowadzenie wentylacji na strych nie jest zgodne ze sztuką budowlaną, ale jeżeli na poddaszu jest chłodniej niż w pokoju to konwekcja zrobi robotę i podniesie trochę ciepła wraz z wilgocią do góry i jeżeli strych jest szczelny to tam pozostawi :(
  • REKLAMA
  • #5 14178923
    wronaf
    Poziom 10  
    na poddaszu jest o wiele zimniej i nie jest ono szczelne
  • #7 14179844
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 456
    Ta wentylacja będzie działać. Sam tak mam w dwóch pomieszczeniach (niestety do kanałów wentylacyjnych po 6 metrów). Tylko jest minus taki, że na rurze przy minusowych temperaturach skrapla się woda. Lepsza taka wentylacja niż żadna...
  • #8 14180498
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 182
    No ale jeżeli w domu okna szczelne a wentylacja grawitacyjna to nie będzie działać bo żeby powietrze z pomieszczenia "uszło" to najpierw musi się do niego dostać inaczej wentylacja grawitacyjna zwyczajnie nie działa.
  • REKLAMA
  • #9 14182253
    wronaf
    Poziom 10  
    Romulus7874 napisał:
    Ta wentylacja będzie działać. Sam tak mam w dwóch pomieszczeniach (niestety do kanałów wentylacyjnych po 6 metrów). Tylko jest minus taki, że na rurze przy minusowych temperaturach skrapla się woda. Lepsza taka wentylacja niż żadna...

a zrobiłeś wyprowadzenie tylko na strych czy podłączyłeś się do komina ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 14182310
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 456
    Tylko na strych. Tak ze 20cm wystaje ponad podłogę strychu. Do komina jest za daleko.
  • #11 14201228
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    W duże mrozy będzie oszraniała się końcówka rury a potem jak to rozmarznie to może spływac w dól - sama wentylacja powinna działać, ale tu bardziej problemem jest zamarzającą wilgoć.
  • #12 14201363
    szast
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    Chris_W napisał:
    W duże mrozy będzie oszraniała się końcówka rury a potem jak to rozmarznie to może spływac w dól - sama wentylacja powinna działać, ale tu bardziej problemem jest zamarzającą wilgoć.

Na 100% potwierdzam. U mnie tak było. Będzie kapać woda.
  • #13 14249360
    Shitashii
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Twój pokój musi być dla powietrza przestrzenią pośrednią, zatem żeby z pokoju wypłynęło na poddasze, to musi w jakimś miejscu do tego pokoju wpłynąć, a jedną małą kratką w suficie tego nie załatwisz. Trzeba rozszczelnić okna albo zamontować jakieś nawiewniki. Oczywiście niesie to ze sobą jakieś straty ciepła, ale inaczej się nie da.
  • #14 15529756
    wronaf
    Poziom 10  
    Da ciekawych, minęło już parę miesięcy, mija zima, wentylacje zrobiłem tak ze kupiłem kratkę, wywierciłem dziurę otwornicą na stych, dałem zwykłą nie ocieploną aluminiową rurę wentylacyjną ok 1.80, nic nie cieknie, wszystko ładnie ciągnie do góry, i żadnych problemów nie ma ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wentylacją w parterowym domu z nieużywanym poddaszem, gdzie zbiera się wilgoć i pleśń. Zastanawia się nad montażem kratki wentylacyjnej w suficie i wyprowadzeniem rury wentylacyjnej na poddasze. Odpowiedzi sugerują, że wentylacja grawitacyjna może nie działać, jeśli nie ma odpowiedniego przepływu powietrza. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie wentylacji mechanicznej oraz wyprowadzenie rury na dach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na problemy z kondensacją wody w rurach w niskich temperaturach, ale niektórzy potwierdzają, że wentylacja działa poprawnie, gdy rura jest odpowiednio zamontowana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA