logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANON IR2520 - Paski przy drukowaniu po wymianie bębna i listwy, co sprawdzić?

_clippo_ 02 Gru 2014 12:04 2457 10
REKLAMA
  • #1 14184585
    _clippo_
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Ostatnio drukarka IR2520 zaczęła drukować paski jak poniżej:

Problem w tym że na początku myślałem że to wina bębna więc go wymieniłem wraz z listwą. Paski jednak nie zniknęły i wyglądają identycznie jak przed wymianą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14184880
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    według mnie albo coś dostało ci się pod wałek magnetyczny i w tym miejscu nie nanosi toneru na bęben lub masz brud na drodze wiązki lasera naświetlającej bęben
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14185173
    m_wozniak
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Są dwie rzeczy do sprawdzenia: 1. czy toner na wałku magnetycznym w zespole wywoływania rozłożony jest równomiernie? 2. Czy szybka zespołu lasera nie jest zanieczyszczona?
  • REKLAMA
  • #4 14187932
    _clippo_
    Poziom 11  
    Rzeczywiście problemem okazał się wałek magnetyczny. Po przeczyszczeniu paski są już prawie niewidoczne. Pojawił się jednak kolejny problem. Zaczęły pojawiać się cienie widoczne na zdjęciach. Czy przyczyną jest źle wyczyszczony wałek magnetyczny?

Z tego co patrze na wcześniejszy wydruk z pierwszego posta to również widoczne jest te przesunięcie.
  • #5 14190956
    _clippo_
    Poziom 11  
    Czy w takim przypadku wymiana folii utrwalania rozwiąże problem?
    Ostatnio zakupiłem bęben, ale ani jeden ani drugi problem nie ustąpił (paski i przesunięcie), a nie chcę po kolei wymieniać całej maszyny.
  • #6 14191180
    Janusz.P
    Ocena: 224
    To raczej nie folia utrwalania raczej stawiałbym na optykę ale cóż rożne dziwy się spotyka. Aby przekonać się na 100 czy to nie folia utrwalania zatnij kartkę tak aby mieć obraz na niej nieutrwalony czyli aby kartka nie weszła jeszcze do pieca i będziesz widział czy te zmory na obrazie są jeszcze przed piecem czy powstają w piecu
  • REKLAMA
  • #7 14191637
    copyman
    Ocena: 830
    Spójrz na powierzchnię wałka magnetycznego i sprawdź czy toner jest równomiernie rozłożony na całej jego powierzchni i czy w miejscu gdzie problem występuje nie ma kożuszka lub warstwa tonera nie jest grubsza . Podobne rzeczy dzieją sie np. w kartridżach HP gdy wyrobi sie zbierak . Innym elementem który warto by sprawdzić jest rolka ładująca bębna . Jej uszkodzenie tez czasem skutkuje miejscowym powielaniem obrazu.

C.
  • #8 14193931
    _clippo_
    Poziom 11  
    Problem tkwił w zespołu wałka magnetycznego. Rozebrałem cały i przeczyściłem (coś się dostało do tonera i zalegało w zespole). Żadne paski ani rozmazania już się nie pojawiają, jednak mam problem z regulacją noża odcinającego toner na wałku magnetycznym. Ustawiłem go najprecyzyjniej jak mogłem, jednak kopie są bardzo blade. Jak próbuje go odsunąć dalej od wałka to na brzegach nabiera się zbyt dużo toneru i robi paski.
    Teraz chciałem dokonać korekcji czerni w ustawieniach serwisowych jednak nie bardzo rozumiem SM:
    "<151: Developing bias offset for DC>
    Enter the developing bias offset for DC.
    When a fault in image occurs (foggy image or light density), enter the developing bias offset for DC. Increasing the value makes image darker."

Wchodzę w tryb serwisowy, jednak dalej nie wiem jak się poruszać.
  • #9 14196686
    Darek0024
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    Zapewne musisz wejść w "Print Numeric" ale ja bym wolał ustawić listwę tak jak trzeba. Na listwie (nożu) powinny być ślady po tym jak były wkrecone wcześniej śrubki.
  • #10 14199718
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1215
    Bez szczelinomierza (5-8 zł w sklepie z narzędziami) nie warto zaczynać. Na początek 0,5mm i ocena wyczernienia.
  • #11 14201654
    m_wozniak
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Im dalej w las tym więcej drzew. Skoro szczelina między wałkiem a listwą była dobra wcześniej, to nie ma potrzeby jej zmieniać, tym bardziej że nie bardzo jest czym. Brnąc w tryb serwisowy można nieświadomie narobić kłopotów. Twój problem prawdopodobnie polega na tym, że przy składaniu zgubiłeś śrubkę i na wałek nie jest podawany potencjał wywoływania. A wracając do poprzedniego problemu to należy sprawdzić czy cienie pojawiają się tylko przy kopiowaniu czy również przy drukowaniu. W ten sposób rozwiejesz dylemat czy problem jest już przy skanowaniu czy przy drukowaniu. Bo nie wiesz czy rzeczywiście ustąpił skoro obraz jest blady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Canon IR2520, która po wymianie bębna i listwy zaczęła drukować paski. Po wymianie bębna problem nie ustąpił, co skłoniło do dalszej diagnostyki. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie wałka magnetycznego oraz czystości lasera. Po przeczyszczeniu wałka, paski zniknęły, ale pojawiły się cienie na wydrukach. Wskazano na możliwość problemów z regulacją noża odcinającego toner oraz konieczność sprawdzenia ustawień serwisowych, w tym korekcji czerni. Użytkownik został również poinformowany o znaczeniu szczelinomierza w ocenie ustawień oraz o potencjalnych problemach z optyką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA