logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sirf III - Nawigacja w stacji multimedialnej nie używa satelit 12-30, co robić?

_Arecki_ 05 Gru 2014 09:14 2493 27
REKLAMA
  • #1 14193616
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    Witam,

Mam dziwny problem ze swoją nawigacją.
    Otóż korzysta ona tylko z połowy satelit.

Nigdy nie korzysta z satelit o numerach od 12 do 30.

Czym to może być spowodowane?
    Antenę już zmieniłem na mocniejszą.

Sprzęt to stacja multimedialna w samochodzie (procesor Freescale mx51), nie jestem pewien jaki jest dokładnie moduł GPS.

Czy możliwe, że moduł jest uszkodzony, coś niedolutowane na płytce, źle skonfigurowany lub sam moduł nie działa z pewnym typem satelit GPS?
  • REKLAMA
  • #2 14193651
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    _Arecki_ napisał:

Nigdy nie korzysta z satelitów o numerach od 12 do 30.

Czym to może być spowodowane?

Tym, że nie może widzieć wszystkich satelitów jednocześnie. Część satelitów jest widoczna na drugiej półkuli. Satelitów jest 31. Krążą na orbicie okołoziemskiej i jednocześnie można widzieć tylko część z nich.
  • REKLAMA
  • #3 14194140
    _Arecki_
    Poziom 15  
    maurycy123 , to co napisałeś to prawda, ale zauważ, że, jak sam napisałeś, satelity krążą dookoła ziemi, więc w końcu są kiedyś widziane, a GPS z nich nie korzysta. Nigdy.

Na załączonym zdjęciu widać, że widocznych jest 6 satelitów z zakresu 12-30, a GPS z nich nie korzysta.

Może mała legenda do zdjęcia.
    Wyświetlane są pionowe paski sygnalizujące siłę sygnału danej satelity, co dodatkowo obrazowane jest odpowiednim kolorem od czerwonego do zielonego. Jednak satelity, które są widoczne, ale nie używane, mają pasek koloru białego.
    Na zdjęciu widzianych jest 12 satelitów, z których używanych jest tylko 6.

Problemem nie powinno być również to, że moduł nie może "obsłużyć" więcej satelitów.
    Gdy w użyciu są 1 - 2 satelity, moduł również nie chce wykorzystać satelitów 12-30 mimo, że je widzi. To prowadzi do utraty fixa, co jest głównym problemem.
  • REKLAMA
  • #4 14211586
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6449
    Może to je odpowiedź:
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GPS_satellites

Spójrz na listę nieaktywnych satelitów - część z nich jest na orbicie i nadają swój identyfikator ale nie są aktywne.
  • #5 14217361
    _Arecki_
    Poziom 15  
    @tzok , według tabelki z tego artykułu:
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GPS_sate...s#Cross_reference_of_PRNs_to_satellite_blocks
    to w zakresie 12-30 satelity są zdrowe i działające, więc coś powinno łapać.

Myślałem, że może jest problem z konkretnym rodzajem satelit, np. IIR lub IIR-M (bo większość z nich jest właśnie w nieobsługiwanym zakresie), ale jak widać z załączonego obrazka te satelity działają:
    #2 - IIR
    #5 - IIR-M
    #7 - IIR-M

Więc to musi być coś innego.
  • #6 14217857
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Gdzie masz umiejscowiona antenę. Pokaż zdjęcie.
  • #7 14229599
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Antenę pierwotnie umieszczoną miałem za licznikami (przykryta jedynie plastikiem osłaniającym licznik).

Ale sygnał był dość kiepski. Poeksperymentowałem trochę z umiejscowieniem anteny i przełożyłem ją na stronę pasażera (mniej więcej symetrycznie). Jest też pod szybą, mniej więcej za poduszką pasażera.
  • #8 14229618
    Freddy
    Poziom 43  
    Czy masz ogrzewaną przednia szybę ?
  • #9 14229623
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Nie, nie mam.
  • REKLAMA
  • #10 14230027
    Freddy
    Poziom 43  
    _Arecki_ napisał:
    ... Czy możliwe, że moduł jest uszkodzony, coś niedolutowane na płytce, źle skonfigurowany lub sam moduł nie działa z pewnym typem satelit GPS? ...
    Sprawdź ten moduł.
  • #11 14232549
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Dzięki @Freddy .
    W sobotę spróbuję wytargać go z samochodu, bo nic innego już nie wymyślę.
    Miałem nadzieję, że ktoś się spotkał już z takim problemem.

Jeśli masz jakieś sugestie na co zwrócić uwagę w module to chętnie posłucham (przeczytam).
  • #12 14233162
    Freddy
    Poziom 43  
    Czy od początku tak kiepsko działa, czy działało już kiedyś ?
    Spróbuj najpierw wyjąć samą antenę, tak aby nie była niczym zasłonięta.
    Stawiam na to, że deska może wyraźnie osłabiać sygnał.
  • #13 14233168
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Tak było od zawsze. Nawet gdy antena leżała na desce rozdzielczej i patrzyła bezpośrednio przez szybę. Nie próbowałem jeszcze tylko jazdy z anteną na dachu ;) ale obawiam się, że to by nic nie zmieniło.
  • #14 14233178
    Freddy
    Poziom 43  
    _Arecki_ napisał:
    Tak było od zawsze. Nawet gdy antena leżała na desce rozdzielczej i patrzyła bezpośrednio przez szybę. Nie próbowałem jeszcze tylko jazdy z anteną na dachu ;) ale obawiam się, że to by nic nie zmieniło.
    Przed wydarciem całości daj antenę poza auto, może szyba też dawać w tyłek.
    Jakie to autko ?
  • #15 14233184
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Spróbuję jeszcze z tą anteną.
    Auto to Mazda 6.
  • #16 14234135
    recki-quadra
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Koledzy !! Aleście mnie uśmiali !! Mam nadzieję że nie targałeś urządzenia z auta ?? Satelity mają orbitę geostacjonarną - jak pojedziesz furakiem do australii złapie komplet innych satelitów, będziesz w usa jeszcze innych !! One wiszą zawsze nad tym samym kawałkiem ziemi !! Jak inaczej GPS miałby działać ??

Moderowany przez arnoldziq:

Proszę się śmiać w duchu! I nie wylewać swoich żali na forum. Zwłaszcza, że nie ma kolega racji.

• #17 14234176
    Freddy
    Poziom 43  
    recki-quadra napisał:
    Koledzy !! Aleście mnie uśmiali !! Mam nadzieję że nie targałeś urządzenia z auta ?? Satelity mają orbitę geostacjonarną - jak pojedziesz furakiem do australii złapie komplet innych satelitów, będziesz w usa jeszcze innych !! One wiszą zawsze nad tym samym kawałkiem ziemi !! Jak inaczej GPS miałby działać ??
    No co Ty nie powiesz, a myśmy myśleli, że one tak latają jak chcą :D.

Nie siej zamętu kolego, czytaj ze zrozumieniem i nie wprowadzaj w błąd.

Skoro urządzenie pokazało almanach, to to satelity z almanachu są dostępne.
    W innym miejscu pokaże inny almanach, za 6 godzin pokaże inny almanach.
  • #18 14234349
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Ja tam specem od tego nie jestem, ale wydaje mi się, że satelity GPS nie są geostacjonarne.
    Inaczej nie ruszając się z miejsca ciągle widziałbym te same satelity - a tak nie jest.

Tutaj wyraźnie widać zmianę pozycji satelit.
    http://in-the-sky.org/satmap.php

Z tego co wiem okrążają ziemię co ok 12h.
  • #19 14234398
    Freddy
    Poziom 43  
    Oczywiście, że tak jest !
    Cytat:
    GPS satellites fly in medium Earth orbit (MEO) at an altitude of approximately 20,200 km (12,550 miles). Each satellite circles the Earth twice a day.

No ale kolega recki-quadra wie chyba jednak lepiej :P
    recki-quadra polecam, stronę www.gps.gov tam wszystko znajdziesz.
    Kliknij na obrazek poniżej, zobaczysz jak zachowują się satelity GPS.

Jakby to było mało, to możesz jeszcze zajrzeć TUTAJ
  • #20 14238148
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Rozbebeszyłem nawigację.
    W środku jest moduł ublox NEO-6M-0-001
    Połączenia wszystkie wyglądają ok, poza tym patrząc na schemat wielkiego pola manewru tam nie ma.
    Czy może to być spowodowane konfiguracją?
    Nie mogę nic znaleźć co mogłoby powodować takie jego zachowanie.
  • #21 14238166
    Freddy
    Poziom 43  
    Po pierwsze wystaw antenę poza auto i zdaj relację.
    To wykluczy ewentualne zakłócenia z autka :).
  • #22 14238254
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Testuję w domu, antena za oknem.
    Telefon w miejscu anteny bez problemu korzysta z wszystkich 11 widocznych satelit, a ten moduł nie.
    Widzi 9 korzysta z 2.

Gdy antenę przeniosłam na biurko, sytuacja się nie zmieniła. Nadal korzysta z 2/9 satelit. Jedynie siła sygnału się pogorszyła, ale satelity widzi.
  • #23 14238792
    _Arecki_
    Poziom 15  
    To może napiszę to wyraźnie.
    Satelity, które pokazuje moduł są prawidłowe, widoczne aktualnie z miejsca w którym się znajduję.
    Dlaczego tak uważam? Bo telefon pokazuje ten sam zestaw satelit, a strona którą wcześniej podałem pokazuje je też jako znajdujące się na niebie nade mną.
    Telefon korzysta ze wszystkich satelit, moduł nie.

@tzok nie wiem czy jest możliwe że jakieś satelity nie są nigdy widoczne w danej części świata, w końcu krążą cały czas.
    Mogę jednak zgodzić się co do drugiej części Twojej wypowiedzi. Może to być jakoś zablokowane, pytanie czy jest to możliwe? Jeśli tak to gdzie to jest zablokowane (w konfiguracji modułu, czy w samym androidzie)?
  • #24 14238810
    Freddy
    Poziom 43  
    Nie chce mi się wierzyć w jakieś blokady. Czym się różni GPS w Australii, od GPS od Norwegii - niczym.
    Załączniki:
    • NEO-6_DataSheet__GPS_G6-HW-09005_.pdf (866.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 14238850
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Dzięki, datasheeta już przeglądałem.
    Tam jest tylko hardwarowa konfiguracja protokołu, prędkości transmisji i trybu oszczędności.
    Ale jest też aplikacja ze strony ubloxa i ludzie tym wgrywają jakieś konfiguracje.
    Muszę jeszcze poczytać co to za konfiguracje i co można tym ustawić.
  • #26 14238902
    Freddy
    Poziom 43  
    Napisz jeszcze co to za nawigacja, może to pomoże.
  • #27 14238974
    _Arecki_
    Poziom 15  
    _Arecki_ napisał:

Sprzęt to stacja multimedialna w samochodzie (procesor Freescale mx51)

Produkcji chińskiej.
    System operacyjny to android 2.2

Identyczna z tą, tylko z androidem 2.2
    http://www.aliexpress.com/item/quality-assura...or-MAZDA-6-2008-2011-With-GPS/1162375246.html

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Może kogoś zainteresują informacje na temat konfiguracji tych modułów:

Aplikacja u-center (aktualnie v8.13):
    http://www.u-blox.com/en/evaluation-software/u-center.html
    Dokumentacja:
    http://www.u-blox.com/images/downloads/Product_Docs/u-Center_User_Guide_(UBX-13005250).pdf

Oraz opis protokołu:
    http://www.u-blox.com/images/downloads/Produc...riptionProtocolSpec_%28GPS.G6-SW-10018%29.pdf
    Załączniki:
    • u-Center_User_Guide__UBX-13005250_.pdf (4.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • u-blox6_ReceiverDescriptionProtocolSpec_Public__GPS_G6-SW-10018_.pdf (3.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 14239660
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Po podłączeniu się do modułu już wiem, że on pracuje poprawnie. Widzi satelity w całym zakresie i z nich korzysta.

Problemem wydaje się tu być android.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nawigacją w stacji multimedialnej, która nie korzysta z satelitów o numerach od 12 do 30, mimo że są one widoczne. Po wymianie anteny na mocniejszą, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane uszkodzeniem modułu GPS, jego konfiguracją lub ograniczeniami w oprogramowaniu Android. Użytkownik odkrywa, że moduł ublox NEO-6M-0-001 działa poprawnie, widząc wszystkie satelity, co sugeruje, że problem leży w systemie Android. Wskazówki dotyczące testowania anteny oraz sprawdzenia konfiguracji modułu są również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA