logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie subwoofera pasywnego do wzmacniacza - gra bardzo cicho, co zrobić?

Kmarciniak 07 Gru 2014 23:14 5394 13
REKLAMA
  • #1 14201815
    Kmarciniak
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam , chciałbym podłączyć Subwoofer do wzmacniacza, niestety gdy podłączyłem go gra bardzo cicho , prosze podpowiedzieć co mam do czego podłączyć.
    Pozdrawiam
    GG:10443551
    Załączniki:
    • Podłączenie subwoofera pasywnego do wzmacniacza - gra bardzo cicho, co zrobić? technics_su-v500_6.jpg (284.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie subwoofera pasywnego do wzmacniacza - gra bardzo cicho, co zrobić? p1060324.jpg (48.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14201842
    MadMax99
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    To normalne bo jak sam napisałeś jest pasywny. Należało by go wyposażyć we wzmacniacz lub w tym dokładnie przypadku input na subwooferze to wejście z wzmacniacza a output wyjście na "satelitki" czyli głośniki przenoszące średnie i wysokie tony. Można użyć kanału "B" jako osobnego toru wzmocnienia i pobawić się faderem aby wyrównać poziomy mocy. Subwoofery wymagają większej mocy aby były słyszalne w porównaniu do zwyczajnych głośników. A kanał "A" podłączyć kolumny.
  • REKLAMA
  • #3 14201850
    Kmarciniak
    Poziom 9  
    Wiem, tak zrobiłem tylko subwoofer bardzo cicho gra , podłączyłem pod górne R I L kable , niestety przy Altusach 140 nie słuchać go wcale . Niestety dowiedziałem się ze nie mam wejścia na taki subwoofer , ale jest szansa ze będzie grał ? na jakimś przyzwoitym poziomie ?
  • Pomocny post
    #4 14201860
    MadMax99
    Poziom 13  
    Górne kable? Mówisz o sub'ie? Górne to wyjście ze zwrotnicy która jest zamontowana wewnątrz subwoofera, powinno się podpiąć wyjście wzmacniacza do dolnych w subwooferze. Nie masz wyjścia znaczy się we wzmacniaczu.. niektóre wzmacniacze mają osobne wyjście pod właśnie sub pasywny. Ale powinno to grac mimo wszystko. Jedna ważna sprawa musisz zwrócić uwagę na polaryzacje kabli, jeśli się pomylisz, basy będą się redukować w samym sub'ie jak również między sub'em a głośnikami. Wszystko musi być zgodne fazowo.
  • #5 14201868
    Kmarciniak
    Poziom 9  
    Ale też podpiąłem pod dolne i tylko nieco głośniej było.
  • Pomocny post
    #6 14201886
    MadMax99
    Poziom 13  
    Ten model wzmacniacza nie ma "FADERA" czyli poziomu głośności tyłu i przodu za to możesz przysposobić tą funkcję używając "BALANSU" odpowiednio podpinając głośniki. Jest to rozwiązanie typu ostatnia deska ratunku ale przynajmniej będziesz mógł regulować głośność suba względem głośników minus taki że zniknie stereo.

Dodano po 2 [minuty]:

Reasumując Kanał "A" R i Kanał "B" R podpinasz pod subwoofer, Kanał "A" L - głośnik, Kanał "B" L - głośnik. Balans wówczas posłuży jako regulacja wzmocnienia między głośnikami a subwooferem.
  • #7 14201905
    Kmarciniak
    Poziom 9  
    Dzieki ;) juz podpinam i sprawdzam ;) subwoofer podpinam na dole ;) ?
  • REKLAMA
  • #8 14201909
    MadMax99
    Poziom 13  
    Tak na dole, górne możesz zostawić na jakiś głośniki w przyszłości ;) o ile wzmacniacz wytrzyma ;)
  • REKLAMA
  • #9 14201934
    Kmarciniak
    Poziom 9  
    Troche więcej to dało , lecz niestety nie ma basu , dużo więcej dają głośniki . A znasz sie troche na subwooferach , ten B&W jest dobry? Opłaca się do niego kupić ten wzmacniacz z wejściem , czy lepiej kupić aktywny subwoofer?
  • #10 14201944
    MadMax99
    Poziom 13  
    Zamień kolejność kabli na jednym kanale subwoofera, zamień plus na minus a minus na plus. Musisz mieć zgodność faz w subie aby basy nie redukowały się.
  • #11 14201956
    Kmarciniak
    Poziom 9  
    Ale na wzmacniaczu takto też mam zamienić plus na minus ? czy ma być odwrotnie ? Głosniki maja normalnie iśc plus do plusa minus do minusa, a na subwooferze ?
  • #12 14201966
    MadMax99
    Poziom 13  
    Zamień Tylko na subwooferze, aby sprawdzić. Tylko jeden kanał.
  • #13 14201973
    Kmarciniak
    Poziom 9  
    Na subwooferze jak mam zamienic plus na minus , to już na wzmaczniaczu tego mam nie zamieniać ?
  • #14 14201977
    MadMax99
    Poziom 13  
    Tak dokładnie. Tylko na subwooferze. I tylko jeden kanał czyli dwa kable, drugi kanał subwoofera zostaw

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem pasywnego subwoofera do wzmacniacza, ponieważ subwoofer gra bardzo cicho. Odpowiedzi sugerują, że subwoofer wymaga większej mocy i powinien być podłączony do dolnych wyjść wzmacniacza. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na polaryzację kabli, aby uniknąć redukcji basów. Użytkownik został poinstruowany, aby używać kanału "B" do podłączenia subwoofera oraz kanału "A" do głośników. W przypadku braku odpowiednich wyjść na wzmacniaczu, można użyć funkcji balansu do regulacji głośności subwoofera. Użytkownik rozważa również zakup aktywnego subwoofera lub wzmacniacza z wejściem, aby poprawić jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA