logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera cyfrowa do nagrywania w nocy na słabo oświetlonym parkingu do 2000 zł

michal_pap 31 Gru 2014 15:35 9672 30
  • #1 14275487
    michal_pap
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Szukam kamery cyfrowej, którą chcę złapać złodzieja na gorącym uczynku.

Będę nagrywać nocą na słabo oświetlonym parkingu, niekiedy być może w ciemności. Nagranie musi być na tyle dobre, żeby dało się rozpoznać sylwetkę i najlepiej twarz człowieka oraz tablice rejestracyjne pojazdów.

Potrzebuję dobry zoom, ponieważ prawdopodobnie może będę nagrywać z odległości kilkudziesięciu metrów lub dalej.

Chciałbym kupić optymalnie dobry sprzęt do kwoty 2000 zł. Długo próbowałem coś samodzielnie znaleźć, ale dla mnie to dość trudna decyzja. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć?
  • #2 14279544
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Kolego, nie dość że jedna kamera, to zero oświetlenia, widzieć chcesz twarz i numery rejestracyjne auta, do tego zero informacji o sposobie zapisu materiału wideo - na jaką odpowiedź liczysz w tym momencie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14280280
    michal_pap
    Poziom 9  
    Przepraszam Socarek, nie napisałem niedbale, tylko po prostu nie znam się na tym, jaką metodą można to zapisać. Co do oświetlenia to może być zerowe, albo bliskie zera. Nie nagram twarzy i tablic dziś- trudno, nagram jutro, ale tyle ile się da chciałbym zwiększyć swoje szanse poprzez zakup odpowiedniego sprzętu.

Przemyślałem temat budżetu, mogę przeznaczyć 4000 zł na ten sprzęt.

Kamera Sony HDR-XR550VE wydaje się być ciekawa ze względu na system night shot. Ale może w tej kasie da się kupić coś lepszego?

Jeśli coś istotnego powinienem jeszcze podać to proszę mi podpowiedzieć i z góry dziękuję. Jeśli pominąłem jakąś istotną kwestię to proszę o wyrozumiałość bardziej doświadczone osoby i proszę o jakieś wskazówki.
  • #4 14280294
    sosarek

Poziom 43  
    Kolego, do takich zastosowań nie stosuje się sprzętu przeznaczonego do użytku domowego, tylko przeznaczonego do pracy w systemach telewizji przemysłowej.
    Kolejna kwestia - jesteś zarządcą terenu/parkingu czy chcesz mieć nagrania na własny użytek?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14280681
    michal_pap
    Poziom 9  
    Chcę jeździć autem na parking, na którym kierowcy mają postój. Parking nie należy do mnie. Nagrywać będę z auta lub na powietrzu z jakiegoś punktu. Dlatego potrzebuję kamery, którą będę trzymać w ręku i z którą będę mógł się przemieszczać na terenie.

Ponieważ proceder odbywa się głównie w nocy muszę mieć taką kamerę, która będzie w stanie to zarejestrować właśnie nocą (wydaje mi się, że funkcja light shot odpowiada tej potrzebie). Z tego co znalazłem to do 2 tys. nic takiego się nie kupi, ale może za 4 tys. coś by było. Nie znam się na tym sprzęcie wystarczająco dobrze dlatego proszę o pomoc.
  • #6 14280701
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    Poszukaj kamery zintegrowanej z noktowizorem lub noktowizora z możliwością dodania kamery. Taki zestaw pozwoli uzyskać jasny obraz przy szczątkowym oświetleniu. W praktyce wystarczy tylko trochę światła obitego od księżyca lub chmur.
  • #7 14280819
    michal_pap
    Poziom 9  
    Hmm.. kamera zintegrowana z noktowizorem- czy to nie jest właśnie funkcja night shot lub night vision?

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

A może SONY HDR CX-560 ve . Znalazłem taki filmik

https://www.youtube.com/watch?v=IpU_v0-Uzj4

przedstawiający nagranie w nocy. Wprawdzie obiekt był nagrywany z bliska ale chyba i tak wygląda obiecująco.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy ta kamerka da radę, albo czy może w tych pieniądzach (około 4 tys.) można kupić coś lepszego?
  • #8 14282537
    TvWidget
    Poziom 38  
    michal_pap napisał:
    Hmm.. kamera zintegrowana z noktowizorem- czy to nie jest właśnie funkcja night shot lub night vision?

Nie
    Tzw. noktowizor to inaczej wzmacniacz obrazu w postaci specjalnej lampy próżniowej. Rozwiązanie bardzo stare ale nadal często stosowane. Zobacz ile różnych modeli można kupić np. na Allegro.

Jeśli chodzi "night vision" itp ...
    W każdej kamerze kolorowej przed przetwornikiem obrazu jest filtr IR/UV. Jeśli się go mechanicznie odsunie to do przetwornika zaczyna docierać bliska podczerwień. Po dodaniu kilku diod IR w charakterze oświetlacza można napisać, że "kamera działa w zupełnej ciemności".
  • #9 14282577
    michal_pap
    Poziom 9  
    TvWidget dzięki :) powiedz, czy znasz jakieś modele kamer z systemem night vision które mógłbyś polecić. Ja szczerze powiedziawszy mam problem ze znalezieniem.. Z góry dzięki.
  • #10 14282690
    TvWidget
    Poziom 38  
    Czy dysponujesz może światłomierzem ?
  • #11 14285118
    Totoya
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    W tym przypadku prawdopodobnie najlepiej sprawdziła by się kamera PTZ z oświetlaczem IR - jeżeli weźmiesz kamerę IP to możesz podgląd i rejestrację prowadzić na laptopie.

np. HIKVISION DS-2DF7274-A na youtube znajdziesz filmiki z nocnych testów

Napisz co dokładnie rozumiesz przez "przenośność" zestawu :)
  • #12 14285589
    michal_pap
    Poziom 9  
    TvWidget- nie mam światłomierza.

Totoya- ta kamerka HIKVISION DS-2DF7274-A raczej jest do montażu. Mnie natomiast jest potrzebna przenośna, czyli taka, którą będę trzymać w ręku, czyli coś jak zwykła cyfrówka, ale żeby nagrywała w nocy, przy słabym oświetleniu (bliskie 0 luks).

Cel jest taki jak pisałem- przyjeżdżam autem, wysiadam, szukam dobrego punktu do filmowania (może gdzieś w krzakach nie wiem xD ) i filmuję.

Obdzwoniłem wczoraj wszystkie sieciówki i parę sklepów internetowych. O ile dawniej, jeszcze parę lat temu kamerkę z funkcją filmowania w nocy (night vision lub night shot) można było dostać bez problemu o tyle teraz nikt takiej niema :( jeden sklep miał ale 6 tys. to za drogo.

Jest taka kamerka Canon LEGRIA HF R106 kosztuje poniżej tysiąc, filmuje przy 0,4 luksa i rzekomo ma tryb nocny, ale nie udało mi się znaleźć informacji czy jest to tryb night shot.

Mogę przeznaczyć na ten sprzęt max 4 tys. Może ktoś wie gdzie to kupić?
  • #13 14285596
    sosarek

Poziom 43  
    Kolego @michal_pap próbowałeś szukać w sklepach typu "Akcesoria szpiegowskie", bo mam wrażenie że tylko na tym Ci zależy - lecz pamiętaj o tym że bezkarnie nie można naruszać prywatności innych osób.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 14285722
    Totoya
    Poziom 18  
    Zastanów się czy nie możesz wykorzystać urządzeń typu fotopułapka - nie będzie angażowało tyle czasu co filmowanie "ręczne"

Niestety to co chcesz robić w jakiś sposób naraża Cię na konfrontację z osobami, które chcesz nagrać. Nie wiem czy bierzesz to pod uwagę :)

Jeżeli chcesz nagrywać z daleka musisz się liczyć z tym że będziesz potrzebował jakiegoś statywu aby zniwelować drgania kamery, które przy zbliżeniach mogą spowodować, że "z ręki" nie nagrasz nic wartościowego.
  • #15 14285771
    michal_pap
    Poziom 9  
    Sosarek- niczyja prywatność nie będzie naruszona, spokojnie :) akcesoria szpiegowskie z tego co widzę, to bardziej ukryte kamery- np. w zegarku itp.

Totoya- biorę pod uwagę ewentualną konfrontację. Statyw to żaden problem- ja mam problem z zakupem samego sprzętu xD pomimo wysiłków nie mogę znaleźć takiej kamery..
  • #16 14285861
    Totoya
    Poziom 18  
    Do nagrywania w warunkach nocnych nadają się głównie kamery z oświetlaczami IR.

Trudno będzie spełnić wszystkie Twoje wymagania za pomocą sprzętu "ręcznego", który jest kierowany do innego segmentu klientów.
  • #17 14285931
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    kolego @sosarek widze ze wszystko komplikunesz i sprowadzasz do jakiejs magii...

Rozwiazania w sumie zostaly podane albo noktowizor + kamera - albo kamera nie posiadajaca fiktra IR i oswietlacz/oswietlacze....

Najprosciej chyba to zrealizowac rozstawiajac ukrytych kilka duzych oswietlaczy IR i do tego jakas kamera IP CATV (HD) i np. laptop w plecaku jako rejestrator. Dlaczego taka kamera bo kamery CATV przystosowane sa do pracy z oswietlaczami IR i jest pewnosc ze nie posiadaja filtra jak np. kamerki web czy normalne kamery...
    Zoom to kolejny problem bo im wieksza ogniskowa tym obiektyw za zwyczaj "ciemniejszy" potrzebuje wiecej swiatla, albo jak jest "jasny" to cena rosnie drastycznie w gore...

Taka kombinacja oswietlaczy i kamerki z TV przemyslowej to chyba jedyne sensowne wyjscie by nie pchac sie drastycznie w koszty, choc niestety jest to lekka partyzantka... no ale cos za cos...
  • #18 14285950
    sosarek

Poziom 43  
    Kolego @tplewa nie wiem czy zauważyłeś, ale oświetlacze są widoczne w nocy - więc jak je ukryć, i gdzie wg.Ciebie komplikuję cokolwiek i wprowadzam elementy magiczne?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 14286008
    michal_pap
    Poziom 9  
    Tam nie jest całkowicie ciemno jak w piwnicy. Są rzadko rozmieszczone lampy które dają niewiele, ale jednak trochę światła. Dlatego wydaje mi się, że ten system night vision powinien dać radę.

Kolega dawniej miał kamerę z tym systemem (niestety, spadła mu i nie działa) i nie zawsze, ale przeważnie dawał radę sfilmować to, co niezbędne. Problem leży w tym, że nie sposób taką kamerę kupić xD
  • #20 14286059
    tplewa
    Poziom 39  
    @sosarek

Sa widoczne jak sie patrzynprzez kamerke np. w telefonie, tak czlowiek w ciemnosci raczej nie zobaczy IR... a mozna je zapewne gdzies na parkingu na drzewach itp. rozlozyc przed akcja i przecietny "kowalski" nie zwroci na nie uwagi...

A co do komplikacji chodzilo mi o profesjonalne rozwiazania CATV... bo na teren typu parking itp. nie trzea stosowac jakis cudow... choc fakt dobra IP HD w detalu troche kosztuje, ale jak sie czlowiwk pokreci po hurtowniach to mozna znalezc cos fajnego w dobrej cenie... W sumie w 4k zl kamera + oswietlacze, akumulatorki itd. spokojnie sie zmiesci. IMHO zamiast pisac o profesjonalnych rozwiazaniach mozna dac jakis przyklad jaki sprzet zastosowac...

Jak mowilem bedzie to lekka partyzantka, no ale temat trudny i trzeba czasem improwizowac w takich sytuacjach. Tutaj autor zna teren i znajac sprzet sam oceni co moze sie sprawdzic, a co nie...

Co do kamer ze sklepow szpiegowskim to odradzam, ceny za zwyczaj x 10 ;) do tego male kamery z ciemna optyka (male srednice). Jak juz takie kamerki to lepiej szukac w sklepach modelarskich (o wiele lepsze ceny tych samych rozwiazan).

Wiem ze pomysl moze nie jest idealny, ale jakas tam koncepcja jaka mi przychodzi do glowy -jak sam bym cos takiego chcial zrealizowac...
  • #21 14286090
    sosarek

Poziom 43  
    @tplewa Są widoczne gołym okiem - radzę w nocy przypatrzeć się jakieś kamerze z wbudowanym oświetlaczem IR.
    Kolego - CATV to telewizja kablowa. Tutaj poruszamy kwestię Systemów Telewizji Przemysłowej CCTV.
    Co znaczy "ciemna optyka" i "mała średnica"?

Swoją drogą Twój pomysł o zastosowaniu laptopa zamkniętego w plecaku celem rejestracji materiału wideo to także kolejne nieporozumienie, tak samo jak informacja o tym że kamery IP nie posiadają filtra tak jak inne.
    Najpierw trochę wiedzy nabądź PRAKTYCZNEJ i teoretycznej, to może chociaż pojęcia przestaniesz mieszać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 14286151
    tplewa
    Poziom 39  
    Kolego @sosarek znowu szukasz dziury w calym, sorry pisze z tabletu w autobusie i przepraszam za literowke/literowki. Wlasnie chodzilo mi o twoje czepialstwo sie ktore nie wiele poza tym wnosi do tematu (brak sensownych rozwiazan tylko krytyka i udowadnianie swojego profesjonalizmu - zarabiasz na tym zamiesc sobie reklame na elektrodzie swoich uslug i tyle).Z kontekstu mozna wywnioskowac o co chodzi zwkaszcza ze pisalem wczesniej doslownie o TV Przemyslowej... z ktora mialem do czynienia kupe lat temu w duzych systwmach np. banki itp. wiec uwierz mam jakies pojecie. To czy widac zalezy od zastosowanych led-ow a konkretnie dlugosc fali... sa owszem takie ktore widac (np. 850nm) jako lekko swiecace sie na czerwono... Uwierz rozwiazan jest wiele filtry itp., owszem ze inna dlugosc fali IR zwiazana jest czasem z gorszym oswietleniem ale cos za cos.. Natomias widzialem w sprzedazy oswietlacze o dlugosci fali ktorej nie widac golym okiem... Tylko zamiast glupiej krytyki mozna o tym wspomniec...

Laptop w plecaku dlaczego nie ? Stosujemy takie rozwiazania w firmie do pomiarow biometrycznych eyetracking itp. wystarczy odpowiednio przygotowac plecak i sprzet by zapewnic chlodzenie...

Co do "ciemnego" obektywu zapraszam na lekcje fizyki w moich czasach bylo to chyba w 8 klasie podstawowki ;) Im mniejsza srednica soczewki (optyki) tym mniej swiatla wpada... im wieksza ogniskowa tym wiecej swiatla tlumi... Dlatego tzw. obiektywy o duzej jasnosci maja za zwyczaj sporo srednice jak i ceny ;) Nie bede juz tutaj wnikal w komplikacje takiej optyki czy materialow stosowanych na soczewki bo to sie wlasnie przeklada na ta wysoka cene..

Kamerki szpiekowskie maja dosc czesto obiektywy z soczewka 1, 2mm itp. wiec potrzebuja sporo swiatla by cos nakrecic... brak tego swiatla jak zapewne wiesz przeklada sie na spory szum cyfrowy przetwornika... a nie ma tam przetwornikow najwyzszych lotow i same w sobie maja mala powierzcznie jak i spore szumy wlasne...
  • #23 14286216
    sosarek

Poziom 43  
    @tplewa Literówka może zdarzyć się raz, a te pojawiają się ciągle w Twoich wypowiedziach.
    Poziomu wiedzy na temat systemów CCTV nie należy oceniać na podstawie instytucji w jakiej system został zamontowany, lecz w użytym sprzęcie i doświadczeniu nabytym przy okazji - tym bardziej że w ciągu kilku lat zmieniło się w tej branży prawie wszystko.
    Zamiast laptopa w tym momencie o wiele lepszym rozwiązaniem jest użycie kamery pozwalającej na zapis na kartach pamięci - nie mniej kamera nadal będzie wymagała zasilania, a noszenie ze sobą na plecach akumulatora może być trochę problematyczne...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 14286260
    tplewa
    Poziom 39  
    Wiem ze sie sporo zmienilo, znajomy bawi sie w alarmowke i tv przemyslowa i czasem jak ma wieksze zlecenie cos mu tam pomagam jak mam czas... a co do pisowni to durny slownik czasem mi cos podmieni (swype ktory sie uczy a duzo pisze w tematyce CATV).

Pisalem o IP bo wiem ze mozna dostac calkiem fajne w stosunkowo niskich cenach, z zapisem na karcie z tych co znam sa troche drozsze...

Generalnie temat jest trudny i aku zelowe lekkie nie jest, ale cos za cos. Moge podac rozwiazanie wygodne i gotowe tylko kasy braknie... Pomijajac gotowe noktowizyjne rozwiazania przykladowo moj Canon EOS 5D MK ii + EF 70-200 2.8L calkiem fajnie radzi sobie w nocy (akceptowalny szum przy slabo oswietlonej ulicy w nocy) tylko to cena blizej 20k zl, wiec podsuwam jakies kompromisowe rozwiazanie... a na forum wspolnie mozna podac swoje pomysly i dojsc do jakiegos optymalnego rozwiazania... Niestety kamera z dobra optyka i matryca to tez bedzie sporo wiekszy wydatek... Nawet jakies starsze miniDv/DV

Tez patrzac na ceny ktorych nie chce podawac, ale biore pod uwage w jakich cenach przecietny "kowalski" kupi cos na hurtowni ze sprzetem... Nie pisze tez o markach sprzetu bo z tym jest roznie, znam firmy ktore branduja chinski sprzet w PL wlasne firmware itp. np. rekordery wiec tego nie poruszam... kazdy cos tam sobie wybiera... jedwn by cena byla niska inny by sprzet byl mniej awaryjny ;) tego tez nie poruszam bo temat nie o tym
  • #25 14286586
    michal_pap
    Poziom 9  
    Sosarek i Tplewa dzięki za zaangażowanie :)

Czy zwykła kamerka do 4 tys z systemem night vision i dobrym zoomem nie sprawdzi się w tych warunkach?

Powtarzam- nie jest całkowicie ciemno, a dobra kamerka filmuje nawet w granicach poniżej 1 luksa. Trzeba też pamiętać, że złodzieje posługują sie latarkami, więc będzie dodatkowe źródło światła. Po twarzach pewnie nie będą sobie świecić, ale zawsze zapewni to doświetlenie w postaci światła odbitego, które być może umożliwi rozpoznanie twarzy, a na pewno sylwetki.

Piszę o kamerce z systemem night vision, ponieważ nie mam możliwości rozmieścić żadnych lamp- na parkingu zawsze ktoś jest a prócz tego nie jest to miejsce chronione, więc ktokolwiek je zauważy może je zabrać. Więc tę opcję musimy wykluczyć. Liczę że cyfrówka z tym systemem da radę..

Dodano po 18 [minuty]:

Nic nie mogę znaleźć.. czy w naszym kraju wszedł zakaz sprzedaży kamer z systemem night vision??
  • #26 14286703
    TvWidget
    Poziom 38  
    michal_pap napisał:
    Powtarzam- nie jest całkowicie ciemno, a dobra kamerka filmuje nawet w granicach poniżej 1 luksa.

Sformułowanie "nie jest całkowicie ciemno" jest jedynie subiektywną oceną.
    Z tego powodu pytałem się o ten światłomierz.
    Obawiam się, że jeśli będziesz chciał rejestrować obraz z odległości "kilkudziesięciu metrów lub więcej" to klasyczna kamera się nie sprawdzi.
  • #27 14286712
    tplewa
    Poziom 39  
    Nikt ci na to pytanie nie odpowie, parametry na kartce to czasami jedno, a realia drugie. Najlepiej jestmiec mozliwosc przetestowania w praktyce... ewentualnie poszukac testow w jakis czasopismach czy na stronach internetowych. Ja mam troche wiedzy o kamerkach bardziej z segmentu profi (z bylej pracy w tv i kablowce) ale to inny pulap cenowy.

Jakis czas temu znajomy kupowal kamere ale nie pod tym katem, najpierw poszukalismy w internecie testow... potem znalezlismy sklep gdzie pozwolili przetestowac i wybralo sie po ogladnieciu materialu ;) choc parametry na kartce byly podobne to nagrania juz nie tak do konca ;)
  • #28 14286728
    michal_pap
    Poziom 9  
    hmm.. a czy orientujecie się, czy w ogóle są jeszcze w sprzedaży takie kamery?
  • #29 14286729
    TvWidget
    Poziom 38  
    "System night vision" to określenie marketingowe. Zostało zastąpione zapewne jakimiś nowym.
  • #30 14286764
    michal_pap
    Poziom 9  
    Znalazłem takie coś. BENQ DV-M33 ale coś za tanie (koło 900 zł), ale ma night vision drugiej generacji, cokolwiek oznacza to ..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kamery cyfrowej do nagrywania w nocy na słabo oświetlonym parkingu, z budżetem do 4000 zł. Kluczowe wymagania to możliwość rejestracji twarzy i tablic rejestracyjnych z odległości, dobry zoom oraz funkcje nocne, takie jak night vision lub night shot. W odpowiedziach podkreślono, że do takich zastosowań lepsze będą kamery z noktowizorem lub oświetlaczami IR, a także kamery IP z możliwością podglądu na laptopie. Użytkownik rozważał modele Sony HDR-XR550VE oraz Sony HDR CX-560VE, a także Canon LEGRIA HF R106, ale nie znalazł odpowiednich kamer w sklepach. Wskazano również na trudności w znalezieniu sprzętu z systemem night vision w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA