Udało mi się kupić nowy oryginalny HLY7006. Miałem trochę obaw, bo czarny z Dolamu, ale koniec końców wlutowałem i miernik działa. Chętnie bym go doposażył w zasobnik na baterie (przeróbka na 2x 6F22). Brakuje mi też oryginalnego kabla sieciowego i jednej nóżki.
A co do samego miernika, po przełączeniu na m.cz. wskazówka dochodzi do 3/4 skali po czym bardzo powoli opada. No i na zakresie 1,5mV nie sposób skorygować 0 tym potencjometrem 1MOhm, bo nawet z obudową przy rozwartym wejściu nawet ruch ręką w pobliżu miernika powoduje zmianę wskazania. Jak się go zostawi samemu sobie to wskazówka stabilizuje się na początku lustra, czyli nieco poniżej początku skali (oczywiście wcześniej wyzerowana przy zwartym wejściu pomiarowym).
Jeszcze taka drobna obserwacja - teraz miernik mierzy poprawnie sinus o częstotliwości 100kHz, dopiero gdzieś od 110kHz mierzone napięcie sygnału zaczyna spadać. Na Tl081 wyraźny spadek był już w okolicy 20kHz...
Koniec końców ustawiłem zero na 1,5mV przy pomocy R28, ale to operacja wymagająca sporej uwagi, pt. "nie ruszać się, nie oddychać"