logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

V640 - Zastąpienie układu HLY7006 wzmacniaczem operacyjnym

tzok 01 Sty 2015 15:34 8547 20
  • #1 14278371
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6540
    Raz to szukam L7006 / HLY7006, a dwa chciałbym najpierw uruchomić miernik na jakiejś konstrukcji zastępczej, żeby się upewnić, że nie zniszczę oryginalnego układu. W dawnych czas podobno była opracowana przeróbka na TL071, ale nie potrafię jej znaleźć - linki są nieaktywne.

Niby to prosta konstrukcja ale jeśli jest już opracowana i sprawdzona "proteza" to po co wyważać otwarte drzwi.
  • #3 14299426
    tzok
    Dzięki, o to mi właśnie chodziło, znajdowałem linki do tego PDF na stronie http://www.gorgoroth.elektroda.net/schemy/naprawa%20multimetru%20v-640.pdf ale już jej nie ma...

Tam jest TL081 a nie TL071 - czyli źle szukałem i dlatego nic nie znalazłem :/

Przygotowałem rysunek płytki:
    V640 - Zastąpienie układu HLY7006 wzmacniaczem operacyjnym V640 - Zastąpienie układu HLY7006 wzmacniaczem operacyjnym

Tak to wyszło:

Jakby ktoś mógł rzucić okiem na tę płytkę, czy się nie pomyliłem. Mam też pewne wątpliwości co do elementów półprzewodnikowych. BC157 zastąpiłem BC557B, BC147 -> BC546B, nie mam natomiast pojęcia co to jest BAYP795, w mierniku bez hybrydy była to dioda BAY55, zastąpiłem ją 1N4148 ale tu mam największą wątpliwość czy dobrze zrobiłem.
  • #4 14301240
    rubens
    Ocena: 301
    Kilka lat temu miałem kontakt z osobą która naprawiała setki V640.
    Opracował dwa, albo trzy rozwiązania zastępcze dla HLY.
    Dwa mam u siebie - jedno na LF356, drugie na 2N5452 a jeśli mnie pamięć nie myli w swoim V640 mam chyba jeszcze trzecie rozwiązanie.
    Z tego co pamiętam ten układ na TL średnio się sprawdzał.
    Nie mam schematów do jego rozwiązań konstrukcyjnych.
    Jak będę miał czas, poszukam do niego kontaktu.
    Jako ciekawostkę powiem, że opracował automatyczny przełącznik zakresów sterowany jakimś prockiem, a przełączanie było za pomocą przekaźników z ultra niską rezystancją styków.
  • #5 14301705
    tzok
    W tej chwili na Allegro są wystawione dwa zamienniki HLY7006 - jeden zgodny z oryginałem, na 2N5452, a drugi na TL081+LM385... tylko ceny wyższe niż ja dałem za miernik. W zasadzie jest to miernik do kolekcji i choć wolę by był sprawny to na parametrach jakoś specjalnie mi nie zależy. Nie chcę też przeróbek uniemożliwiających powrót do oryginału. Za oryginalny HLY może bym i dał te 60-70zł, ale za układ zastępczy, raczej nie - mogę go zrobić samodzielnie za połowę tej kwoty.
  • #6 14317607
    tzok
    Z braku czasu wlutowałem WP081C bez dodatkowego układu kompensacji (nie miałem rezystora 15M), jedynie potencjometr R28 zastąpiłem zworą, tak że między wejściami układu jest rezystor 100M. Miernik działa (choć oczywiście na zakresach poniżej 150mV brak kompensacji daje o sobie znać). Teraz mogę myśleć o zdobyciu i wstawieniu oryginalnej hybrydy. W sumie to autor z RE trochę zawalił sprawę, bo układ kompensacji zmieścił by się na płytce, zamiennik sprzedawany na Allegro nie ma tych wad.
  • #7 14317976
    rubens
    Ocena: 301
    Z HLY bywało różnie, miałem kilka nowych które były uszkodzone.
    Lepiej kupić tą z allegro na 2N5452, jak coś padnie nie będziesz musiał rozpuszczać obudowy.
    A te moje układy zastępcze mam właśnie od tego sprzedawcy z allegro.
  • #8 14320722
    tzok
    Zastanowię się... 70zł to sporo więcej niż dałem za miernik, a w sumie to będzie bardziej eksponat niż przyrząd pomiarowy.

Jeśli przyjrzeć się jego parametrom, to poza ogromną impedancją wejściową "tyłu nie urywa", w zasadzie UM-110 ma zbliżone parametry. Bez sondy w.cz. pasmo ma tylko do 20kHz i rzeczywiście tak jest, tutaj UM-110 wypada podobnie, a UM-112 "bije je na głowę".

Mam jeszcze takie pytanie niezwiązane z tematem - czy są jakieś przeciwwskazania do przechowywania tych mierników w pozycji stojącej? W zasadzie w oryginalnym pokrowcu w takiej właśnie pozycji wisiały. Instrukcja nic nie wspomina o sposobie przechowywania. Rzecz jasna chodzi mi o ustrój pomiarowy.

• #9 14323467
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Miałem w rękach dwa V640 z zamiennikami na 081 ( raz DDR-owski B081) i raz TL081,
    Naprawy były wykonane bardzo przyzwoicie i mierniki działały prawidłowo, nie znalazłem jakiś większych problemów lub odchyłek na zakresach
  • #10 14323948
    tzok
    To może dorobię tą kompensację i tak zostawię.
  • #11 14357046
    tzok
    Udało mi się kupić nowy oryginalny HLY7006. Miałem trochę obaw, bo czarny z Dolamu, ale koniec końców wlutowałem i miernik działa. Chętnie bym go doposażył w zasobnik na baterie (przeróbka na 2x 6F22). Brakuje mi też oryginalnego kabla sieciowego i jednej nóżki.

A co do samego miernika, po przełączeniu na m.cz. wskazówka dochodzi do 3/4 skali po czym bardzo powoli opada. No i na zakresie 1,5mV nie sposób skorygować 0 tym potencjometrem 1MOhm, bo nawet z obudową przy rozwartym wejściu nawet ruch ręką w pobliżu miernika powoduje zmianę wskazania. Jak się go zostawi samemu sobie to wskazówka stabilizuje się na początku lustra, czyli nieco poniżej początku skali (oczywiście wcześniej wyzerowana przy zwartym wejściu pomiarowym).

Jeszcze taka drobna obserwacja - teraz miernik mierzy poprawnie sinus o częstotliwości 100kHz, dopiero gdzieś od 110kHz mierzone napięcie sygnału zaczyna spadać. Na Tl081 wyraźny spadek był już w okolicy 20kHz...

Koniec końców ustawiłem zero na 1,5mV przy pomocy R28, ale to operacja wymagająca sporej uwagi, pt. "nie ruszać się, nie oddychać" ;)
  • #12 14358296
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 14359851
    tzok
    Pod ręką miałem jeszcze tylko LF353 ale patrząc na jego kartę katalogową to zbytnio się nie różni, już TL071 "lepiej wygląda".

Zabierając się za to miałem zamysł aby wykonać pewny układ, na którym sprawdzę czy "reszta" miernika jest sprawna i jeśli będzie to docelowo znajdzie się tam HLY i tak też się stało.
  • #14 14826330
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 17505626
    qst73
    Poziom 9  
    Panowie,
    czy ktoś jeszcze produkuje gotowe płytki z zamiennikiem HLY 7006 ? Mój śliczny miernik się uszkodził a kupienie hybrydy graniczy z cudem.
    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, która pozwoli na naprawę mojego m iernika V640.
    Sławomir
  • #16 17519391
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    O hybrydę ciężko, to fakt..... ja polecam spróbować jednak z naprawą z wykorzystaniem wzmacniacza operacyjnego. Naprawiłem tak jeden ze swoich mierników, montując TLE 2071. Sumaryczny koszt naprawy zamknął się w kwocie około 15zł. Więcej informacji zawarłem tutaj Link.
  • #17 17523790
    qst73
    Poziom 9  
    Dziękuję Ci za odpowiedź. Hybrydę dostanę i wymienię. Mam nadzieję, że miernik ruszy. Mam jeszcze inny problem.Drugi miernik kupiony na Allegro ma wzmacniacz na elementach dyskretnych. Jest w kiepskim stanie mechanicznym ale układ działa. Trochę go wyczyściłem i coś z niego jeszcze będzie. Mam problem z działaniem omomierza na zakresie 10 ohm. Rezystory R5, R6 i R7 są dobre. Ale na tym zakresie przy zwartym wejściu wskazówka mocno bije w prawo lub w lewo po przełączeniu + na -.Na pozostałych zakresach omomierza działa i mierzy poprawnie. Inną kwestią jest fakt, że trudno wyzerować miernik bo nowe baterie alkaliczne mają ponad 1,5V. Wskazówka jest blisko ,,0'' ale brakuje 2 mm aby była na 0. Którym rezystorem wewnątrz można wyregulować to ,,0''? Chyba nie ma potencjometru tylko trzeba wymienić rezystor. Można też wymienić baterią na inną, która będzie miała 1,2-1,4 V. Będę wdzięczny za pomoc. Zaangażowałem się w naprawę tego miernika i chcę aby działał poprawnie. Kupiłem też 2 FET-y na wejście i jeden jest mi zbędny. Może ktoś potrzebuje?
    Pozdrawiam,
    Sławomir
  • #18 17523906
    koko0
    Poziom 18  
    Starsze roczniki V640 działały na ogniwie 1,35V. Jeśli nie chce się wyzerować na 1,5V, trzeba wstawić tam ogniwo rozładowane do ww. wartości.

Jeśli któryś z zakresów nie działa poprawnie, to warto sprawdzić ścieżki przełącznika, czy nie mają zwarcia.
  • #19 17523928
    qst73
    Poziom 9  
    Ścieżki raczej zwarcia nie mają . Ten zespół przełączników w mierniku ze wzmacniaczem na elementach dyskretnych ma trochę inne ścieżki jak mierniki z hybrydą. Może coś znajdę.Pewnie trzeba rozebrać cały przełącznik i obejrzeć wszystko pod lupą. Będę jeszcze pracował nad tym miernikiem.
    Pozdrawiam.
    Slawomir
  • #20 17523960
    koko0
    Poziom 18  
    Były dwie wersje przełącznika - jedna miała pola i ścieżki na klasycznym laminacie, druga to były złocone styki w tworzywie i montaż przestrzenny. Ale ich działanie jest takie samo.

Zdjęcie pierwsze sekcji - górnej, od dzielników wejściowych, jest w zasadzie bezinwazyjne - nie trzeba ruszać lutownicy, wystarczy zdemontować ekran górny i odkręcić śruby mocujące. Z drugą, sekcją dolną, jest trochę gorzej, ale można ją sprawdzić omomierzem, bez demontażu czegokolwiek.
  • #21 17524032
    qst73
    Poziom 9  
    Wiem ja to zdemontować. Jeśli możesz jeszcze coś doradzić to napisz jak sprawdzać omomierzem tę drugą sekcję. Może dojdę do przyczyny takiego zachowania miernika na zakresie 10 ohm.
    Sławomir

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie.Czy można zastąpić zespół przełącznika wersji na laminacie wersją w plastiku bez konieczności przeróbki? Nie analizowałem przewodów ale może robiłeś już taką zamianę? Na razie pomiar omomierzem ścieżek nic niw wykazał. Założyłem bardziej rozładowaną baterią LR6 i idealnie się zeruje na poszczególnych zakresach oprócz uszkodzonego zakresu 10 ohm.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastąpienia układu HLY7006 w mierniku V640 wzmacniaczem operacyjnym, głównie TL081 oraz innymi alternatywami, takimi jak LF356 i 2N5452. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z naprawą i modyfikacją tych urządzeń, wskazując na problemy z oryginalnymi układami oraz zalecając różne zamienniki. Wiele osób podkreśla, że zamienniki na TL081 mogą nie działać poprawnie powyżej 3 kHz. Pojawiają się również pytania dotyczące przechowywania mierników oraz regulacji ich parametrów. Użytkownicy wymieniają się linkami do schematów oraz informacjami o dostępności zamienników na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA