logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell XPS l702x - Przerwany CHKDSK, błąd 0xc000000e

JU0002 01 Sty 2015 18:02 1713 8
REKLAMA
  • #1 14278824
    JU0002
    Poziom 9  
    Witam,
    Wczoraj przerwałem CHKDSK (przy poziomie 4 z 5). Wszystko było, ok sprawdził 4/5 etapów ale trwało to bardzo długo więc zrestartowałem laptop przyciskiem żeby ponownie włączyć sprawdzanie później w nocy. Komputer sie od tego momentu restartuje ale nie może się teraz uruchomić poprawnie. F8 i próba recovery też powoduje ponowny restart do tego samego panelu. Windows boot menager pokazuje status 0xc000000e i każe włożyć płytę z windowsem 7. Płyty nie mam, to jest Dell, wypalona płyta z systemem recovery nie daje nic. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Bardzo proszę o pomoc.

Dell XPS l702x - Przerwany CHKDSK, błąd 0xc000000e
  • REKLAMA
  • #2 14278842
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Wykonaj SMART dysku za pomocą bootowalnego MHDD i wklej go tutaj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14279492
    Wiktor2002ZPL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Blad ten był opisywany na elektrodzie. Ale moze tobie odpali system z plyty , wrzuc jakiegoś linuxa i odpal z plyty .
  • REKLAMA
  • #4 14280420
    JU0002
    Poziom 9  
    Użyłem iso Hirent Boot Cd i wypaliłem płytę. po wciśnięciu F12 pojawiło się boot menu. Wybrałem CD/DVD etc. i okno Hirent Boot się nie pojawiło. System ponownie powrócił do okna rozruchu. Zrobiłem potem diagnostykę z boot menu i podczas diagnostyki wszystko było ok oprócz błędu kod: 0f00:131b disc blok 0. Nie wiem czy to oznaczać może że nie czyta płyty... czy jest możliwe że twardy dysk uszkodził się fizycznie hardwearowo podczas przerwania check disc?
  • #5 14280592
    Wiktor2002ZPL
    Poziom 16  
    A moze źle wlozyles plyte ? Czasem starczy milimetr przesunięcia i jej nie odczyta . Sprawdz czy napęd nie ma zabrudzen itp.
  • REKLAMA
  • #6 14280767
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Wiktor2002ZPL napisał:
    A moze źle wlozyles plyte ? Czasem starczy milimetr przesunięcia i jej nie odczyta . Sprawdz czy napęd nie ma zabrudzen itp.

Może jeszcze zapytaj na której stronie A czy B miał płytę i czy włączył AutoRevers.

Do Autora postu - co z tym SMART dysku? Jeśli nagrywałeś na płytę Hirens był on bootowalny?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14281263
    Wiktor2002ZPL
    Poziom 16  
    @U.P.
    Czy nie mogę się spytać? To że próbuje sie dowiedzieć czegoś to chyba nic złego. Wyciągnij mu baterie i ja wloz - mozliwe że mu odbilo. <-- ta sugestia u mnie dzialala wiec mowie ...
    Pozdrawiam

Dodano po 28 [minuty]:

Proszę, tutaj problem zostal rozwiązany :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2957750.html

Mam nadzieję że to pomoglo.
    Ty przerwales CHDSK a on kopiowal dane z ps3 , ale numery bledu i komunikaty są zgodne.
  • REKLAMA
  • #8 14281401
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    Sprawdź ten dysk, nie bardzo miał jak się uszkodzić od przerwania chkdsk, ale bardzo możliwe, że był już uszkodzony wcześniej. Chkdsk raczej nie uruchomił się bez powodu i na pewno bez powodu nie trwałoby to niepokojąco długo. Jak masz problem wystartować z płyty na tym laptopie, możesz wykręcić dysk i sprawdzić go w innym komputerze.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 14281439
    Wiktor2002ZPL
    Poziom 16  
    Na przyszłość do autora - NIGDY nie wylaczaj komputera przy konfiguracji aktualizacji , sprawdzania dysku itp . Mozliwe ze podczas sprawdzania , kiedy on naprawial plik systemowy nie zdolal go dokończyć i to wywołuje blad.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell XPS L702X przerwał proces CHKDSK, co spowodowało problemy z uruchomieniem systemu Windows, objawiające się błędem 0xc000000e. Próby odzyskania systemu poprzez F8 i recovery nie przyniosły skutku. Użytkownik nie posiada płyty instalacyjnej Windows 7, a wypalona płyta z systemem recovery nie działa. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie testu SMART dysku, użycie bootowalnego systemu Linux lub Hirens Boot CD, a także sprawdzenie napędu optycznego oraz ewentualne usunięcie i ponowne włożenie baterii. Wskazano również, że problem mógł wynikać z wcześniejszego uszkodzenia dysku twardego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA