Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAMSUNG LE46B551A6W - zmiana modelu telewizora w menu serwisowym - awaria

Muminas 03 Jan 2015 16:42 4017 8
  • #1
    Muminas
    Level 8  
    Zmieniłem model telewizora w menu serwisowym z LB550 na UB7000, żeby działało odtwarzanie filmów przez usb, wiem - jestem lemingiem, gdyż nie doczytałem wszystkiego do końca i chyba zmieniłem na całkowicie niekompatybilny model.

    Po zmianie, telewizor się zrestartował. TV się uruchamia, pokazuje się czarny ekran, miga czerwona dioda i tv się wyłącza. Cykl powtarza się co kilkadziesiąt sekund. Da się wejść do menu serwisowego poprzez kombinacje Info+Menu+Mute+Power, ale nie działa sterowanie menu pilotem, co za tym idzie, nie mogę zmienić żadnej z wartości. Sterowanie pilotem w menu przestało działać po zmianie modelu...

    Czy jest jakiś sposób na reset ustawień/wgranie softa usuwającego usterkę bez konieczności serwisowania? Dziękuję z góry za pomoc, jestem w depresji i desperacji...
  • #2
    sosarek

    Level 43  
    Najpierw czyta się wszystko dokładnie i myśli - teraz pozostaje już tylko płacić w serwisie za usunięcie usterki.
    Skąd informacja że po zmianie modelu w menu serwisowym dojdą w tv dodatkowe funkcje?
  • #3
    Muminas
    Level 8  
    sosarek wrote:
    Najpierw czyta się wszystko dokładnie i myśli - teraz pozostaje już tylko płacić w serwisie za usunięcie usterki.
    Skąd informacja że po zmianie modelu w menu serwisowym dojdą w tv dodatkowe funkcje?


    Między innymi z tego forum. ;)

    Pozmieniałem 3 atrybuty (High Devi, MovieWrite i Movie??? na ON), pojawiła się opcja na odtwarzanie filmów z pamięci USB, myślałem że wystarczy tylko zmienić model i zadziała. Niestety... :/ Orientuje się ktoś jaki jest koszt naprawy takiej usterki?
  • #4
    sosarek

    Level 43  
    Czy tamtym użytkownikom się udało?
    Koszt zależny od serwisu, ale tanio może nie być, trzeba będzie zdobyć oryginalny wsad i programować pamięć od nowa.

    Dodano po 3 [minuty]:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1694099.html
  • #5
    Muminas
    Level 8  
    Ja nie zmieniałem całego softu, a tylko zmieniłem jeden parametr, nie wiem czy w tym momencie będzie to stanowić jakąś różnicę dla serwisu, ale usterka wydaje się naprawdę błaha i z gatunku tych, które usuwa się w 5 minut. Ciekawe, zobaczymy... Ehh...
  • #6
    sosarek

    Level 43  
    Muminas wrote:
    Ja nie zmieniałem całego softu, a tylko zmieniłem jeden parametr, nie wiem czy w tym momencie będzie to stanowić jakąś różnicę dla serwisu, ale usterka wydaje się naprawdę błaha i z gatunku tych, które usuwa się w 5 minut. Ciekawe, zobaczymy... Ehh...


    Jeśli byłaby taka łatwa do usunięcia mógłbyś zrobić to samemu, prawda?
  • #7
    Muminas
    Level 8  
    sosarek wrote:
    Muminas wrote:
    Ja nie zmieniałem całego softu, a tylko zmieniłem jeden parametr, nie wiem czy w tym momencie będzie to stanowić jakąś różnicę dla serwisu, ale usterka wydaje się naprawdę błaha i z gatunku tych, które usuwa się w 5 minut. Ciekawe, zobaczymy... Ehh...


    Jeśli byłaby taka łatwa do usunięcia mógłbyś zrobić to samemu, prawda?


    Podejrzewam, że gdzieś w Internetach jest rozwiązanie tego problemu, niestety nie potrafię go odnaleźć. Może ktoś już je znalazł? Czekam, a nuż.
  • #8
    baki
    Level 20  
    Witam.
    Spróbuj wyczyścić eeprom (zapisać samymi FF) tv powinien przepisać przy starcie zawartość eeproma poprawnymi danymi. Jak to nie pomoże to serwis.
    Pozdr.
  • #9
    Muminas
    Level 8  
    sosarek wrote:
    Muminas wrote:
    Ja nie zmieniałem całego softu, a tylko zmieniłem jeden parametr, nie wiem czy w tym momencie będzie to stanowić jakąś różnicę dla serwisu, ale usterka wydaje się naprawdę błaha i z gatunku tych, które usuwa się w 5 minut. Ciekawe, zobaczymy... Ehh...


    Jeśli byłaby taka łatwa do usunięcia mógłbyś zrobić to samemu, prawda?


    Jak się okazuje da się to zrobić samemu. I to bardzo prosto, bo jedną kombinacją klawiszy na pilocie. Jaka to kombinacja? Nie mam pojęcia, ojciec włączył rano półświadomy telewizor, zaczął coś klikać na pilocie, jakieś wariacje tego kodu na wejście do menu serwisowego itd i nagle telewizor działa bez żadnych problemów. :D

    baki wrote:
    Witam.
    Spróbuj wyczyścić eeprom (zapisać samymi FF) tv powinien przepisać przy starcie zawartość eeproma poprawnymi danymi. Jak to nie pomoże to serwis.
    Pozdr.


    Dzięki za rzeczową sugestię, ale jak TV odpalił, to stwierdziłem, że już niczego w ustawieniach nie ruszam. :D