logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najnowszy standard gniazd - Schuko X2 który w ciągu 3 lat zastąpi Symetryczne

djateop 06 Sty 2015 03:57 4071 25
REKLAMA
  • #1 14297767
    djateop
    Poziom 14  
    Ocena: 8

Witam to Potwierdzona wiadomość od Inspektora BHP z SEP 2014
  • REKLAMA
  • #2 14297839
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    A jak do takiego gniazda włożyć dwie wtyczki kątowe? Pojawi się nowy standard wtyczek z dwoma otworami na bolec uziemiający?
  • #3 14297928
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Raczej z dwoma otworami PE się nie pojawią :) bo faza już nie będzie po lewej :D
  • REKLAMA
  • #4 14297943
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    djateop napisał:
    Witam to Potwierdzona wiadomość od Inspektora BHP z SEP 2014
    Kto to "inspektor BHP z SEP 2014"? Nie znam takiej funkcji. Poza tym aby takie gniazda były obowiązkowe konieczna jest stosowna norma bądź zapis w rozporządzeniu. Według mojej wiedzy żadnych zmian w rozporządzeniu nie było...
  • #5 14298636
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    A nie powinny być jeszcze blaszki po bokach tak do kompletu?
    Może ktoś chce swój produkt przepchnąć ew. licencję patent?

No praktyczne to gniazdo jak ...
  • #6 14298877
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    Ten typ gniazda jaki widzimy w pierwszym poście jest do bani. Nie trzeba być elektrykiem aby to stwierdzić.

Poza tym bardzo proszę o podanie przepisu, ustawy.
    Bo samo "inspektor z SEP" nie stanowi prawa i nie jest dla nas żadnym autorytetem.
  • REKLAMA
  • #7 14299035
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Mogę się tylko domyślać że gdzieś na jakimś spotkaniu gdzie byli członkowie SEP był ktoś i im przekazał taką informację że może nastąpić taka próba wprowadzenia tego typu gniazd. Po uni sruni można się spodziewać wszystkiego dosłownie.
    Przykład z przed paru lat. Termometry rtęciowe są zagrożeniem bo rtęć się ulotni podczas rozbicia. Kiedy ci się rozbił termometr bo mi nigdy a mam 35lat a mam starszy niż ja jestem. Ile widziałeś świetlówek rozbitych w koszach na świetlówki?

To są absurdy wprowadzane przez lobbistów ku uciesze poprawy bytu finansowego pewnych grup kapitałowych.
    W tym przypadku tez może być tak że próbują lobbować w SEP na początek by się skończyło wprowadzeniem tego rozwiązania. Jeden załapie, drugi poprzez, trzeci nie zaprzeczy i będzie powszechnie stosowane. A kto jest przy pisaniu norm? Kto konsultuje?
    Co my mali możemy.

Zaś co do tych gniazd to szkoda że nie są przewidziane do poziomu bo ciekawiej by było w poziomie ( jak zestaw 2 ) i nawet praktyczniej i wygodniej. Ale to moje zdanie prywatne.
  • #8 14299073
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    SEP może sobie tworzyć normy jakie chce. Zdzisiu, Ty też możesz stworzyć normę :D
  • #9 14299229
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    @zdzisiek1979
    Nie zapamiętałem firmy ale widziałem ostatnio w jakimś markecie takie gniazdka podwójne do poziomego montażu (nie mówię tu o takim jak na zdjęciu) były tez potrójne na wąską wtyczkę.
  • #10 14299252
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Z tego co ja pamiętam żadna ustawa ani rozporządzenie nie odwołuje się do norm SEP-E, chyba ze się mylę. Pewnie panowie z SEP by chcieli przepchnąć w normie ze faza zawsze po lewej stronie w gniazdach 230V AC ;D
  • #11 14299313
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    Może to kolejny genialny pomysł Pana Andrzeja B., który już wcześniej zalecał instalatorom przerabianie we własnym zakresie gniazd podwójnych aby faza była z lewej strony.
  • #12 14299471
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Miniax napisał:
    Może to kolejny genialny pomysł Pana Andrzeja B., który już wcześniej zalecał instalatorom przerabianie we własnym zakresie gniazd podwójnych aby faza była z lewej strony.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyż wyjątkowo gniazda podwójne kojarzą się właśnie z tym panem.

Podejrzewam, że autor tematu świeżo co ukończył kurs przy jakimś oddziale SEP. To by wyjaśniło skąd te super rewelacje.
  • #13 14299620
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    O kim mowa? Andrzej B.?
  • #15 14301887
    djateop
    Poziom 14  
    zdzisiek1979 napisał:
    Mogę się tylko domyślać że gdzieś na jakimś spotkaniu gdzie byli członkowie SEP był ktoś i im przekazał taką informację że może nastąpić taka próba wprowadzenia tego typu gniazd. Po uni sruni można się spodziewać wszystkiego dosłownie.
    Przykład z przed paru lat. Termometry rtęciowe są zagrożeniem bo rtęć się ulotni podczas rozbicia. Kiedy ci się rozbił termometr bo mi nigdy a mam 35lat a mam starszy niż ja jestem. Ile widziałeś świetlówek rozbitych w koszach na świetlówki?

To są absurdy wprowadzane przez lobbistów ku uciesze poprawy bytu finansowego pewnych grup kapitałowych.
    W tym przypadku tez może być tak że próbują lobbować w SEP na początek by się skończyło wprowadzeniem tego rozwiązania. Jeden załapie, drugi poprzez, trzeci nie zaprzeczy i będzie powszechnie stosowane. A kto jest przy pisaniu norm? Kto konsultuje?
    Co my mali możemy.

Zaś co do tych gniazd to szkoda że nie są przewidziane do poziomu bo ciekawiej by było w poziomie ( jak zestaw 2 ) i nawet praktyczniej i wygodniej. Ale to moje zdanie prywatne.

Witam prawdopodobnie chodzi o nie obracanie wtyczek (większość obecnych odbiorników ma PE na obudowie,L po lewej, N po prawej i taki standard zabezpiecza użytkownika przed uszkodzeniem np. projektora, pomp.. i wielu innych nowoczesnych odbiorników gdzie producent wyraźnie w układach wyznaczył bieguny, oraz zapobieganie porażenia przez obudowę po zamianie wtyczki.

Tak to Unia na tym pracuje, z doświadczenia widać że wszystko nam nakazują.

Dodano po 5 [minuty]:

Łukasz-O napisał:

Podejrzewam, że autor tematu świeżo co ukończył kurs przy jakimś oddziale SEP. To by wyjaśniło skąd te super rewelacje.

Autor ma już spore doświadczenie, nie patrząc na datę uprawnień wykonał sporo poważnych zleceń :D i pogłębia wiedzę w praktyce.
  • #16 14301953
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    djateop napisał:

Witam prawdopodobnie chodzi o...

Czyli jednak zero konkretów. Nie jesteś w stanie póki co podeprzeć się żadnym zapisem.

djateop napisał:
    Autor ma już spore doświadczenie, nie patrząc na datę uprawnień wykonał sporo poważnych zleceń :D i pogłębia wiedzę w praktyce.

Chyba niezupełnie, skoro wypisuje takie rzeczy:
    djateop napisał:
    np. projektora, pomp.. i wielu innych nowoczesnych odbiorników gdzie producent wyraźnie w układach wyznaczył bieguny, oraz zapobieganie porażenia przez obudowę po zamianie wtyczki.

Od kiedy zamiana wtyczki skutkuje porażeniem przez obudowę?

Poza tym każdy szanujący się producent, który wymaga biegunowości nie montuje wtyczek. Nawet jeśli taką wtyczkę zamontuje, a w naszym gnieździe będą odwrócone L i N to napięcie na obudowę i tak się nie przedostanie. Jedynie urządzenie może pracować nieprawidłowo.
  • REKLAMA
  • #17 14301985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 14301989
    djateop
    Poziom 14  
    Łukasz-O napisał:
    djateop napisał:

Witam prawdopodobnie chodzi o...

Czyli jednak zero konkretów. Nie jesteś w stanie póki co podeprzeć się żadnym zapisem.

Może popełniłem błąd informując was, ale podobno za nie wymianę w miejscu publicznym będzie kara koło 5tys. fakt nie mam konkretnego przepisu, czas pokaże czy to wejdzie.

Poza tym każdy szanujący się producent, który wymaga biegunowości nie montuje wtyczek. Nawet jeśli taką wtyczkę zamontuje, a w naszym gnieździe będą odwrócone L i N to napięcie na obudowę i tak się nie przedostanie. Jedynie urządzenie może pracować nieprawidłowo.

:| nie wielu ich zostało zalewa nas fala awaryjnych i kiepsko zaprojektowanych urządzeń zwłaszcza Made in China (tu i zwykły produkt może być niebezpieczny)
  • #19 14301997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 14302294
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    Witam

Kolega djateop dysponuje starymi danymi. Jutrzejszym standardem jest Szczuko EX2.

Nowością jest to, że gniazdo można obracać o 360stopni - także w poziomie. Nie ma więc uciążliwego problemu z wtyczkami.
    Nie jest to jeszcze standard, ale zapisane w dokumentach jako pre-release.
    Przynajmniej tak mi to wytłumaczył znajomy inspektor nadzoru robót elektrycznych.
    Kara za nie-instalację w miejscach publicznych 6 tyś złotych.

pzdr
    -DAREK-
  • #21 14302379
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1989
    Koledzy sobie robią jaja ale durna unia rzeczywiście jest gotowa wprowadzić kompletnie niedorzeczne przepisy. A jak je sobie rozwiną "nasi" biurokraci - strach pomyśleć. Mamy już kilka bezsensownych przepisów, świetlówki kompaktowe, ograniczenie mocy odkurzaczy, wiatraki i panele PV, wykafelkowane obory itd. Może doczekamy też bezsensownej wymiany gniazd.
  • #22 14302448
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4336
    Unię zostawmu w spokoju bo nic jej do naszego osprzętu tak jak i nic jej do osprzętu stosowanego na wyspach.
    Chociaż moim zdaniem, gdyby już wprowadzać zmiany to właśnie tam na wyspach jest doskonałe i gotowe rozwiązanie.
    Tylko zaraz znajdą się jego przeciwnicy bo tam faza w gnieździe jest po prawej stronie co wielu ludziom w Polsce w głowach się nie mieści, tak jakby od umiejscowienia fazy zależały losy świata.

Ale z drugiej strony patrząc na takie ujednolicenie to dlaczego nie?
    Bo niby dlaczego do sprzętu zakupionego na wyspach mam w na kontynencie stosować przejściówki i odwrotnie.
  • #23 14302577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 14302600
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4336
    Cytat:
    No jak to? Faza ma być po tej samej stronie co kierownica w samochodzie. Very Happy

Jeśli używasz tylko jednej (prawej) półkuli mózgu to tak.
    Jeśli obu to takiego pytania/porównania byś nie zadał/użył.
  • #25 14303419
    djateop
    Poziom 14  
    szelton napisał:
    djateop napisał:
    Może popełniłem błąd informując was, ale podobno za nie wymianę w miejscu publicznym będzie kara koło 5tys. fakt nie mam konkretnego przepisu, czas pokaże czy to wejdzie.

Sz. Kol.
    Albo jaja sobie robisz, albo włącz myślenie
    "będzie kara koło 5tys."
    A będzie możliwość zamiany na areszt!!!?

Znając nasze przepisy i osoby odpowiedzialne za nie na pewno zostawią koledze taką możliwość :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nowego standardu gniazd Schuko X2, który ma zastąpić gniazda symetryczne w ciągu trzech lat. Uczestnicy forum wyrażają wątpliwości co do wprowadzenia tego standardu, podnosząc kwestie braku odpowiednich norm prawnych oraz praktyczności nowego rozwiązania. Pojawiają się pytania o możliwość użycia wtyczek kątowych oraz o to, czy nowy standard rzeczywiście poprawi bezpieczeństwo użytkowników. Wiele osób krytykuje pomysł, wskazując na absurdalność niektórych przepisów unijnych oraz lobbing w branży elektrycznej. Wspomniano również o gniazdach, które mogą być montowane w poziomie, co miałoby ułatwić ich użycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA