Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdjateop napisał:Kto to "inspektor BHP z SEP 2014"? Nie znam takiej funkcji. Poza tym aby takie gniazda były obowiązkowe konieczna jest stosowna norma bądź zapis w rozporządzeniu. Według mojej wiedzy żadnych zmian w rozporządzeniu nie było...Witam to Potwierdzona wiadomość od Inspektora BHP z SEP 2014
Miniax napisał:Może to kolejny genialny pomysł Pana Andrzeja B., który już wcześniej zalecał instalatorom przerabianie we własnym zakresie gniazd podwójnych aby faza była z lewej strony.
zdzisiek1979 napisał:Mogę się tylko domyślać że gdzieś na jakimś spotkaniu gdzie byli członkowie SEP był ktoś i im przekazał taką informację że może nastąpić taka próba wprowadzenia tego typu gniazd. Po uni sruni można się spodziewać wszystkiego dosłownie.
Przykład z przed paru lat. Termometry rtęciowe są zagrożeniem bo rtęć się ulotni podczas rozbicia. Kiedy ci się rozbił termometr bo mi nigdy a mam 35lat a mam starszy niż ja jestem. Ile widziałeś świetlówek rozbitych w koszach na świetlówki?
To są absurdy wprowadzane przez lobbistów ku uciesze poprawy bytu finansowego pewnych grup kapitałowych.
W tym przypadku tez może być tak że próbują lobbować w SEP na początek by się skończyło wprowadzeniem tego rozwiązania. Jeden załapie, drugi poprzez, trzeci nie zaprzeczy i będzie powszechnie stosowane. A kto jest przy pisaniu norm? Kto konsultuje?
Co my mali możemy.
Zaś co do tych gniazd to szkoda że nie są przewidziane do poziomu bo ciekawiej by było w poziomie ( jak zestaw 2 ) i nawet praktyczniej i wygodniej. Ale to moje zdanie prywatne.
Łukasz-O napisał:
Podejrzewam, że autor tematu świeżo co ukończył kurs przy jakimś oddziale SEP. To by wyjaśniło skąd te super rewelacje.
djateop napisał:
Witam prawdopodobnie chodzi o...
djateop napisał:Autor ma już spore doświadczenie, nie patrząc na datę uprawnień wykonał sporo poważnych zleceńi pogłębia wiedzę w praktyce.
djateop napisał:np. projektora, pomp.. i wielu innych nowoczesnych odbiorników gdzie producent wyraźnie w układach wyznaczył bieguny, oraz zapobieganie porażenia przez obudowę po zamianie wtyczki.
djateop napisał:większość obecnych odbiorników ma PE na obudowie,L po lewej, N po prawej i taki standard zabezpiecza użytkownika przed uszkodzeniem np. projektora, pomp.. i wielu innych nowoczesnych odbiorników gdzie producent wyraźnie w układach wyznaczył bieguny,
Łukasz-O napisał:djateop napisał:
Witam prawdopodobnie chodzi o...
Czyli jednak zero konkretów. Nie jesteś w stanie póki co podeprzeć się żadnym zapisem.
Może popełniłem błąd informując was, ale podobno za nie wymianę w miejscu publicznym będzie kara koło 5tys. fakt nie mam konkretnego przepisu, czas pokaże czy to wejdzie.
Poza tym każdy szanujący się producent, który wymaga biegunowości nie montuje wtyczek. Nawet jeśli taką wtyczkę zamontuje, a w naszym gnieździe będą odwrócone L i N to napięcie na obudowę i tak się nie przedostanie. Jedynie urządzenie może pracować nieprawidłowo.
djateop napisał:Może popełniłem błąd informując was, ale podobno za nie wymianę w miejscu publicznym będzie kara koło 5tys. fakt nie mam konkretnego przepisu, czas pokaże czy to wejdzie.
kkas12 napisał:No jak to? Faza ma być po tej samej stronie co kierownica w samochodzie....Chociaż moim zdaniem, gdyby już wprowadzać zmiany to właśnie tam na wyspach jest doskonałe i gotowe rozwiązanie.
Tylko zaraz znajdą się jego przeciwnicy bo tam faza w gnieździe jest po prawej stronie co wielu ludziom w Polsce w głowach się nie mieści, ...
Cytat:No jak to? Faza ma być po tej samej stronie co kierownica w samochodzie. Very Happy
szelton napisał:djateop napisał:Może popełniłem błąd informując was, ale podobno za nie wymianę w miejscu publicznym będzie kara koło 5tys. fakt nie mam konkretnego przepisu, czas pokaże czy to wejdzie.
Sz. Kol.
Albo jaja sobie robisz, albo włącz myślenie
"będzie kara koło 5tys."
A będzie możliwość zamiany na areszt!!!?