logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LIFETEC LT 2891 - pilot nie działa mimo wymiany baterii i sprawdzenia diody

kwiatekb 08 Sty 2015 10:48 1473 14
  • #1 14305617
    kwiatekb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam mini wieże LIFETEC LT 2891. Zwracam się z prośbą, bo mam problem z pilotem do tego sprzętu. Z dnia na dzień wieża przestała reagować na pilota. pierwsze co to wymieniłem baterie na nowe - nic. Kolejny krok czy świeci dioda (nadajnik) - nie świeci. Demontaż pilota i dioda jest dobra. Pilot posiada ścieżki węglowe - czy coś tam na przelotkach. Wieża manualnie działa poprawnie. Pilot nie upadł, ani nie został zalany.

Prośba dotyczy problemu niesprawności pilota, może schemat urządzenia lub zamiennik pilota. Dziękuję.
  • #2 14305667
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Kolego, w jaki sposób sprawdzałeś czy dioda "świeci"?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14305822
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Można to sprawdzić nawet kamerką w telefonie komórkowym, kamera "widzi" światło z pilota w kolorze jasnofioletowym ;).
    Podobnie jest w myszkach optycznych.
  • #4 14322794
    kwiatekb
    Poziom 11  
    Dokładnie tak jak podajesz, sprawdzałem przy użyciu aparatu w telefonie komórkowym, jak również znajomy przy pomocy przyrządu i dioda po naciśnięciu przycisku nie świeci. Sugerował, że może powstała przerwa na ścieżkach węglowych i nie ma przejścia. Próbowałem miernikiem "przedzwinić" ale nic z tego. Może ktoś zna zamiennik. pozdrawiam]Link[/url]
  • #5 14322833
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Do podstawienia kwarc pilota jeśli istnieje- na skutek upadków może się zmienić f :)
    Odbiornik pilota .
  • #6 14324615
    kwiatekb
    Poziom 11  
    Ale czy przy "oberwanym" kwarcu nie powinien świecić nadajnik. Kwarc daje pulsacje przebiegu. Kwarc jest bodajże 422 MHz. Mogę się mylić.

Dodano po 2 [minuty]:

A co myślicie na temat ścieżek węglowych czy mogły się odkleić?
  • #7 14324641
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    kwiatekb napisał:
    Ale czy przy "oberwanym" kwarcu nie powinien świecić nadajnik. Kwarc daje pulsacje przebiegu. Kwarc jest bodajże 422 MHz. Mogę się mylić.

Dodano po 2 [minuty]:

A co myślicie na temat ścieżek węglowych czy mogły się odkleić?

Przy oberwanym kwarcu nie zaświeci w cale.
    Zresztą to jest druga rzecz (wymiana kwarcu) zaraz po wymianie baterii i myciu ścieżek alkoholem.
    W życiu nie widziałem oberwanej ścieżki węglowej.
  • #8 14332260
    kwiatekb
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc lub skąd zdobyć zamiennik. Dzięki

Dodano po 13 [minuty]:

Bestboy 21 dzięki za informacje, ale pisząc o ścieżkach wyczytałem gdzieś w internecie, że na łączeniu ścieżek węglowych mogą tworzyć się jakieś paskudztwa uniemożliwiające przepływ. Nie miałem na myśli odklejenie się ścieżki od płytki (miedziane).
    A mam pytanko, jeżeli nie dostałbym oryginalnego kwarca (ponoć nie pospolity) to czy jest jakiś sposób przystosowania układu do ogólnie dostępnych części. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • #9 14332428
    bestboy21
    Poziom 40  
    kwiatekb napisał:
    Proszę o pomoc lub skąd zdobyć zamiennik. Dzięki

Dodano po 13 [minuty]:

Bestboy 21 dzięki za informacje, ale pisząc o ścieżkach wyczytałem gdzieś w internecie, że na łączeniu ścieżek węglowych mogą tworzyć się jakieś paskudztwa uniemożliwiające przepływ. Nie miałem na myśli odklejenie się ścieżki od płytki (miedziane).
    A mam pytanko, jeżeli nie dostałbym oryginalnego kwarca (ponoć nie pospolity) to czy jest jakiś sposób przystosowania układu do ogólnie dostępnych części. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Paskudztwa... po prostu węgiel z gumek i ścieżek zostaje na płytce w postaci mikrofilmu (w miejscu węglowej kratki) co skutecznie uniemożliwia poprawną pracę takiego przycisku. (bo zaczyna przewodzić cały czas i układ już nie wie kiedy jest naciśnięty klawisz a kiedy nie). Mycie wacikiem z czystym spirytusem lekko naciskając przywraca poprawne działanie (a wacik robi się siwy).

Na drugie pytanie odpowiedź brzmi - nie.
  • #10 14455222
    kwiatekb
    Poziom 11  
    Witam koleżeństwo.
    Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że uszkodzony jest rezonator kwarcowy ZTB 456 F 18. Doszedłem do takiego wniosku podmieniając na ZTB 455 E i dioda zaczęła mrugać. Radość jest ale rezonator ZTB 456 F 18 jest na częstotliwość 19 000 kHz, natomiast ZTB 455E jest na 455 kHz. Moja prośba jakby ktoś wiedział gdzie mogę kupić taki rezonator. Pozdrawiam
  • #11 14943798
    kwiatekb
    Poziom 11  
    Wracam do tematu. Udało mi się znaleźć na giełdzie staroci pilot (niby taki sam) w którym po naciśnięciu klawisza, dioda się świeci. ale radio nie reaguje. Co może być przyczyną.
    Pozdrawiam.
  • #12 14943806
    bestboy21
    Poziom 40  
    To że pilot taki sam nie znaczy że wysyła takie same kody do urządzenia.
    Jeśli rezonatory są takie same to je podmień z tym twoim pierwszym niesprawnym pilotem.
  • #13 14944266
    kwiatekb
    Poziom 11  
    W najbliższym czasie to zrobię i podzielę się wiadomościami. Na co jeszcze zwrócić uwagę.
    Wszystkie propozycję traktuję poważnie.
    z góry dziękuję.
  • #14 14944330
    bestboy21
    Poziom 40  
    Po prostu wymień i sprawdź aparatem czy pilot zacznie cokolwiek gadać.
  • #15 15666105
    kwiatekb
    Poziom 11  
    W dalszym ciągu oczekuje na pozytywne rozwiązanie problemu. może ma ktoś na sprzedaż sprawny pilot od nieużywanego radyjka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pilotem do mini wieży LIFETEC LT 2891, który przestał działać mimo wymiany baterii. Diody nadajnika nie świecą, a po demontażu pilota stwierdzono, że dioda jest sprawna. W dyskusji poruszono możliwość uszkodzenia ścieżek węglowych oraz rezonatora kwarcowego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ścieżek, czyszczenie ich spirytusem oraz wymianę kwarcu, który może być uszkodzony. W końcu, jeden z uczestników znalazł zamiennik rezonatora, co przywróciło działanie diody, ale nadal występują problemy z kompatybilnością pilotów. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat dostępności części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA