logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xantia - kontrolka ładowania gaśnie przy 2500 obrotów, co sprawdzić?

Danielwroc 11 Maj 2005 22:55 2487 10
REKLAMA
  • #1 1484259
    Danielwroc
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Proszę o podpowiedz od czego mam zacząć szukać przyczyny:Kontrolka od ładowania pali się do uzyskania przez silnik ok 2500 obrotów. W okolicu tych obrotów gaśnie.

Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 1484322
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Wszystko wskazuje na alternator. Sprawdź regulator ( jak masz możliwość to podstaw) i szczotki i pierścienie wirnika- częsta przyczyna takich efektów.
  • #3 1484328
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    cos mi sie wydaje że regulator zaczyna padać ale sprawdź jeszcze przewody czy mają dobry styk, czy masa silnika z rama jest dobra itd....
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1484339
    Jerzy100
    Poziom 22  
    aaaa... niektóre samochody mają to do siebie że przy wyższy obrotach rusza alternator. Nie napisałeś czy po zagaśnięciu i obniżeniu obrotów zapala się ponownie.
  • REKLAMA
  • #5 1484930
    Danielwroc
    Poziom 12  
    Tak po spadku obrotów kontrolka zapala się ponownie

Dodano po 1 [minuty]:

Nie napisałem że jakieś 300 km temu miałem bliskie spotkanie z rowem, może to ma jakiś wpływ.
  • REKLAMA
  • #6 1485030
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Mi to wyglada na szczotki, ale w wiekszosci alternatorow szczotki sa caloscia z regulatorem tak wiec stawiam na to. Wykrec szczotki i sprawdz ich stan.
  • #7 1485086
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Owo spotkanie z rowem mogło spowodować urwanie przewodów masowych i teraz zasilanie instalacji odbywa się przez linki wskaźniki itp. Pociąga to dalsze skutki których jeszcze nie zauważyłeś.
  • #8 1486884
    Danielwroc
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc ,sprawdzę go od dołu może faktycznie coś wyrwałem.
  • #9 1490012
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    zdemontuj alternator i daj do przeglądu
    mozesz mieć zjechane szczotki i komutator
    alternator znajduje sie pod pompą lhm-u?
    minimalne wycieki z pompy spływają na alternator i tym samym zbiera sie zabujczy dla niego syf
    pozdro
    T
  • #10 1492073
    Danielwroc
    Poziom 12  
    Sprawdziłem przed chwilką samochód od dołu,jest tak zabudowany że nic nie mogło sie stać z elektryką. Stawiam teraz na szczotki i chyba to będzie to. Pochwale sie czy udało mi sie.

Dzięki za pomoc
  • #11 1498841
    Danielwroc
    Poziom 12  
    Szczotki ok. skończył sie element wirnika po którym "chodzą" szczotki.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie Xantia kontrolka ładowania świeci się do momentu osiągnięcia przez silnik około 2500 obrotów, po czym gaśnie, a przy spadku obrotów zapala się ponownie. Przyczyną problemu najprawdopodobniej jest uszkodzony alternator, a konkretnie regulator napięcia lub szczotki wraz z pierścieniami wirnika. Możliwe jest również uszkodzenie elementu wirnika, po którym poruszają się szczotki. Dodatkowo, bliskie spotkanie z rowem mogło spowodować uszkodzenie przewodów masowych, co wpływa na prawidłowe zasilanie instalacji elektrycznej. Zaleca się sprawdzenie stanu szczotek, regulatora, przewodów masowych oraz ewentualne zdemontowanie alternatora w celu przeglądu i naprawy. W Citroenie Xantia alternator znajduje się pod pompą LHM, gdzie mogą gromadzić się zanieczyszczenia wpływające na jego działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA