logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć miejsce pracy elektronika? Trafo separacyjne, różnicówki, żarówki?

doriand1122 10 Sty 2015 17:08 885 11
  • #1 14314776
    doriand1122
    Poziom 8  
    Witam,

jestem początkującym elektronikiem i ostatnio zacząłem tworzyć swoje własne układy. Zazwyczaj wszystko działa, chociaż ostatnio zrobiłem zwarcie i wywaliłem korki w bloku... (nie w mieszkaniu, tylko ten główny na klatce) Chciałbym zmontować jakiś układ, który uchroni mnie przed wywalaniem korków w mieszkaniu, ochroną właśnie testowanego układu, oraz mnie samego :)

Co najlepiej w tym celu zastosować? trafo separacyjne, jakieś wyłączniki różnicowoprądowe, żarówki, widziałem gdzieś na elektrodzie taki temat.

Nie do końca się znam na tym, dlatego na pewno sam tego nie wykonam, proszę tylko o jakiś pomysł, z całością wyborę się do elektryka :)

Pozdrawiam
  • #2 14314866
    AQQ97
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    A jakie posiadasz bezpieczniki w mieszkaniu?
    Starego typu (tzw. korki), czy nowego typu (różnicowoprądowe)?
    Jeśli nowego typu to podaj, jaką mają charakterystykę (np. B16)

A swoją drogą, to bardzo dziwna sytuacja, bo mnie w szkole uczą, że bezpiecznik powinien zadziałać jak najbliżej miejsca "awarii", czyli powinien się wyłączyć w Twoim mieszkaniu, a nie w całym bloku. Więc moim zdaniem trzeba chyba "popracować" nad bezpiecznikami.
  • #3 14314886
    doriand1122
    Poziom 8  
    Bezpieczniki nowego typu. Mam na nich napisane C60N B16.
  • #4 14314941
    AQQ97
    Poziom 9  
    A swoje układy zasilasz jakimś zasilaczem laboratoryjnym? Bo myślę, że jakiś lepszy model powinien posiadać takie zabezpieczenia, które by sprostały Twoim oczekiwaniom :)
  • #5 14314955
    doriand1122
    Poziom 8  
    Nie zawsze wystarcza taki zasilacz laboratoryjny. Ostatnio zaplanowałem zrobienie wytrawiarki do PCB, a tutaj już zasilanie 230V. Muszę poszukać coś z tym transformatorem 230V.
  • #6 14314993
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Jeżeli już upierasz się przy separacji galwanicznej od sieci poprzez transformator to najprościej użyć dwóch identycznych transformatorów 220V połączonych razem uzwojeniami wtórnymi. Uzwojenie pierwotne jednego transformatora do sieci a z drugiego pierwotnego zasilasz swój układ. Moc obu transformatorów oczywiście większa lub co najmniej równa mocy obciążenia.
  • #7 14314995
    AQQ97
    Poziom 9  
    Na alle... jest dużo transformatorów separacyjnych, więc na pewno coś znajdziesz, ale jeśli bezpieczniki zadziałały, to znaczy, że popłynął zbyt duży prąd. Gdyby nie zadziałały przewody w instalacji przegrzały by się i niestety po jakimś czasie mogło by to mieć przykre skutki.
    Więc lepiej od czasu do czasu włączyć bezpieczniki, niż doprowadzić do jakiegoś wypadku :)
  • #9 14315066
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    doriand1122 napisał:
    Myślałem nawet o czymś takim

Mam podobne, jednakże u mnie nie ma trafko separacyjne to dwa transformatory 12V/230V podłączone uzwojeniami wtórnymi. Dodatkowo żarówka, która nie dopuści do wywalenia korków. W chwili zwarcia po prostu się zaświeci.
  • #10 14315193
    doriand1122
    Poziom 8  
    Mógłbyś mi opisać jakie dokładnie takie coś podłączać?
  • #11 14315248
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Czyli to samo jak rozwiązanie w poście #8 kolegi @bestler tylko zamiast typowego trafo 220/220V dwa identyczne trafa 220/12.

Dodano po 7 [minuty]:

Kolego @doriand1122 w moim poście #6 i swoim #8 masz odpowiedź. Te transformatory łączysz uzwojeniami wtórnymi. Zależnie do czego wykorzystujesz taki układ to stosujesz połączenie przewodu PE lub nie.
  • #12 14315321
    doriand1122
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Będę teraz poszukiwał jakiegoś trafa separacyjnego :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczenia miejsca pracy elektronika, szczególnie w kontekście unikania zwarć i wyłączania bezpieczników. Użytkownik, będący początkującym elektronikiem, doświadczył problemów z wywalaniem korków w bloku podczas pracy nad układami. Uczestnicy sugerowali zastosowanie transformatorów separacyjnych oraz wyłączników różnicowoprądowych jako skutecznych rozwiązań. Proponowano użycie dwóch identycznych transformatorów 220V połączonych uzwojeniami wtórnymi, co zapewnia galwaniczną separację od sieci. Wskazano również na możliwość użycia żarówki jako wskaźnika zwarcia, co może zapobiec wywaleniu bezpieczników. Użytkownik planuje dalsze poszukiwania odpowiednich transformatorów separacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA