logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony)

daniell4 12 Sty 2015 20:22 2694 16
REKLAMA
  • #1 14323283
    daniell4
    Poziom 13  
    Witajcie.
    Potrzebuję połączyć dwa budynki w odległości ok 200m. Wygląda to tak:
    router dostawcy (tlwr740)----wifi-----extender tl-wa850r----skrętka----nanostation loco m5 (nazwijmy nadajnik)-----5GHz-----nanostation loco m5(nazwijmy odbiornik)

Problem istnieje między nanostacją (nadajnik) a połączeniem z extenderem.
    Kiedy w nano "nadajnik" w zakładce network ustawię IP statyczne i powpisuję różne liczby w "brama", "serwer dns", połączenie się ustanawia- w zakładce MAIN jest 100mb/s i w drugim budynku mam połączenie z siecią. Niestety z nieznanych mi przyczyn, następnego dnia, znów jest " kabel odłączony". Po ponownym losowym, kilkukrotnym wpisywaniu bram i dns'ów, połączenie znów się ustanawia-znów na jeden dzień.
    Po przeczytaniu kilku poradników, wywnioskowałem, że w "nadajniku" w zakładce network nie powinien być mostek tylko router. Czy tak?
    Po kilku próbach z ustawieniem ROUTER, nano "nadajnik" przestawał odpowiadać (połączenie między nano było) i pomagał tylko reset.
    Proszę o pomoc w konfiguracji
    Załączam kilka screenów z każdego urządzenia.
    Router dostawcy:
    Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony)

Extender

Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony)

Nanostation Loco M5 "nadajnik"

Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony)

Nanostation Loco M5 "odbiornik"
    Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony) Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony)

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14323315
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    daniell4 napisał:
    outer dostawcy (tlwr740)----wifi-----extender tl-wa850r----skrętka----nanostation loco m5 (nazwijmy nadajnik)-----5GHz-----nanostation loco m5(nazwijmy

Dziwne to połączenie, wróży problemy ze stabilnością. UBNT trzeba było podłączyć kablowo do routera a nie przez wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #3 14323336
    daniell4
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o siłę sygnału, urządzenia jeszcze nie są dokładnie ukierunkowane na siebie.
    Gdyby była możliwość połączenia kablowego, z całą pewnością bym tak uczynił. Musi być za pośrednictwem wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14323382
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5824
    Jak musi to będziesz miał takie "działanie" jak teraz. Połączenie NS Loco M 5 do repatera to kuriozum, wręcz profanacja. To nie ma prawa działać normalnie. Nic tu nie pomogą zmiany ustawień na NS. Twoim problemem jest połączenie WiFi router-extender a nie most bezprzewodowy na NS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 14323399
    salmon
    Ocena: 262
    Połączenie pojawia się dlatego, że po którymś z restartów urządzenia - który wykonuje się po zmianie ustawień - w końcu "zagadają" ze sobą interfejsy ethernetowe extendera i Nanostation, jednak stan połączenia jest na tyle kiepski, że nie zawsze dają radę ze sobą zagadać. Tryb pracy Nanostation nie ma tu w tym wypadku żadnego znaczenia.
  • #6 14323570
    daniell4
    Poziom 13  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Więc gdzie w końcu problem?
    matek451 napisał:
    Twoim problemem jest połączenie WiFi router-extender

czy
    salmon napisał:
    w końcu "zagadają" ze sobą interfejsy ethernetowe extendera i Nanostation

salmon napisał:
    jednak stan połączenia jest na tyle kiepski, że nie zawsze dają radę ze sobą zagadać
    Między którymi urządzeniami połączenie jest takie kiepskie? UBNT i extender są połączone skrętką. Siła sygnału WIFI między EXT a routerem jest wg mnie bdb. (70%-90%)

Ogólnie gdy połączenie działa, wszystko śmiga rewelacyjnie.
    Pomiar speedtest.net
    Na początku na routerze: download ok 30Mb/s ping 10-15ms
    Na drugim końcu: download 25-27Mb/s ping 15-20ms

Tymi wynikami jestem mega usatysfakcjonowany, ponieważ w porównaniu do wcześniejszych KILKU RÓŻNYCH dostawców, są to pomiary ok 3-4razy lepsze (zarówno dla downl. jak i ping) niż wcześniej.

Jedyny kłopot, że połączenie znika po jednym dniu :(
  • #7 14323751
    salmon
    Ja trzymam się swojej wersji. Komunikat "kabel odłączony" oznacza fizyczną utratę połączenia Ethernet. Extender w przypadku zaniku linku do głównego routera na pewno wyłącza nadawanie sieci bezprzewodowej, ale nie może wyłączyć interfejsu przewodowego (bo wtedy nie dałoby się go nawet skonfigurować), a tylko wyłączenie zdalnego interfejsu, jako działanie nazwijmy to "zamierzone" urządzenia wyjaśniałoby ten komunikat. Na początek podmień kabel pomiędzy extenderem a Nanostation, nawet jeśli jest "fabryczny".
  • #8 14324171
    daniell4
    Poziom 13  
    salmon napisał:
    Extender w przypadku zaniku linku do głównego routera na pewno wyłącza nadawanie sieci bezprzewodowej

Extender i router są od siebie oddalone o ok 10m i oddzielone dwiema cienkimi ścianami. Czy taka odległość może powodować zanik linku? (Extender pokazuje bardzo silny sygnał)

Poza tym, nie zachodzi "wyłączenie nadawania sieci bezprzewodowej" bo w czasie gdy UBNT wyświetla "kabel odłączony" m.in.smartphone jest podłączony do extendera i w tym punkcie jest połączenie z internetem.

Kiedy przywrócę ustawienia fabryczne extendera(DHCP enable) i tego extendera nie połącze z routerem, to wówczas UBNT i EXT są ze sobą połączone.
    Sądzę, że to router nie dopuszcza do siebie UBNT i nie przypisuje mu IP.
    Każda udana próba połączenia, odbyła się wówczas, gdy UBNT było na statycznym IP.
    Póki co, będę próbować zmieniać oprogramowanie na EXT oraz routerze, a następnie zmieniać urządzenia.

Bo czy czysto teoretycznie taki sposób połączenia ma prawo działać poprawnie?
    Jakie są inne sprzeczności w działaniu takiej konfiguracji oprócz
    matek451 napisał:
    Połączenie NS Loco M 5 do repatera to kuriozum, wręcz profanacja.

Dodano po 1 [minuty]:

ps. oczywiście przewód był już wymieniany i to dwukrotnie
  • Pomocny post
    #9 14324875
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 745
    A PLC z routera brzegowego do NS z pominięciem extandera skoro kablowe bezpośrednie połączenie NS z routerem brzegowym jest niewykonywalne?
    Ja też podejrzewam sam tryb extandera (może samo APC/WISP na extanderzez).
  • #10 14325382
    daniell4
    Poziom 13  
    hermes-80 napisał:
    A PLC z routera brzegowego do NS z pominięciem extandera skoro kablowe bezpośrednie połączenie NS z routerem brzegowym jest niewykonywalne?
    Ja też podejrzewam sam tryb extandera (może samo APC/WISP na extanderzez).

PLC może być jakimś rozwiązaniem. Jak pozostali oceniają taką konfigurację?
    Co do extendera zastanawia mnie, dlaczego dopóki nie jest on połączony z routerem i sam jest serwerem dhcp, to wówczas jest połączenie między EXT a UBNT.
    Co gdyby ustawić pulę adresów DHCP na routerze 192.168.0.1-192.168.0.99 i jednocześnie na EXT ale 192.168.0.100-192.168.0.254
  • #11 14325402
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 745
    Gniazdka muszą być na tej samej fazie.
    Extander to zawsze jest złe rozwiązanie w szczególności gdy ma to być pośrednik, a nie końcówka sieci.
  • #12 14326065
    daniell4
    Poziom 13  
    hermes-80 napisał:

Extander to zawsze jest złe rozwiązanie

Ok, teraz już wszystko zrozumiałem.
    Gniazdka są na tej samej fazie.
    Teraz proszę o potwierdzenie, czy na pewno PLC w tym wypadku będzie odpowiednim rozwiązaniem. Jutro chcę kupić takie transmitery. Sugestie odnośnie modelu urządzenia mile widziane. Download zapewniany przez dostawcę w najbliższej przyszłości ma wynosic 100Mb/s
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #14 14328042
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 336
    Dlaczego masz w antenie miasto Canada? Ustawiasz kraj w jakim jesteś.

Dodano po 3 [minuty]:

Fotodetektor napisał:
    Dlaczego masz w antenie miasto Canada? Ustawiasz kraj w jakim jesteś.

daniell4 napisał:
    Jeśli chodzi o siłę sygnału, urządzenia jeszcze nie są dokładnie ukierunkowane na siebie.

To one nie patrzą na siebie? Te anteny mają szeroki kąt patrzenia i chyba się widzą bokami ;) jak masz taki sygnał.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #15 14331007
    daniell4
    Poziom 13  
    Jaki powinienem wybrać kanał/częstotliwość? Ubiquiti NS locoM5 - Prośba o doradztwo w konfiguracji (kabel odłączony)

Podsumowując, problem został rozwiązany. Ponieważ obecnie nie ma na miejscu PLC poleconych przez kolege Hermes (zamówiłem online TL-PA6010KIT), więc postanowiłem spróbować tymczasowo ze zmianą softu w extenderze. OpenWRT i wszystko śmiga aż miło. Kilkadziesiąt restartów wszystkich urządzeń i ani razu, żadnego problemu. Widzę, że tp-link programowo kastruje swoje urządzenia.
    Zobaczymy za 2 dni jak to będzie wyglądać z PLC.

Jak w przypadku UBNT wygląda sprawa z przeszkodami? Na odcinku 200m. między antenami jest drzewo. Mocno wpłynie na siłę/jakość sygnału przy tak małej odległości?
  • Pomocny post
    #16 14332469
    salmon
    daniell4 napisał:
    ak w przypadku UBNT wygląda sprawa z przeszkodami? Na odcinku 200m. między antenami jest drzewo. Mocno wpłynie na siłę/jakość sygnału przy tak małej odległości?

Standard zakłada brak przeszkód w strefie, a jak sobie urządzenia radzą to inna para kaloszy. Zależy jakie drzewo, jak bardzo wchodzi w strefę Fresnela. Prawdziwy test i tak będzie wiosną, jak będą liście i deszcz (chyba, że to zimozielony iglak ;))
  • #17 14689985
    daniell4
    Poziom 13  
    Pomimo skomplikowanego połączenia,
    matek451 napisał:
    Połączenie NS Loco M 5 do repatera to kuriozum, wręcz profanacja.
    problem został rozwiązany-do extendera wgrałem soft gargoyle i od tamtej pory (od stycznia) żadnych problemów z stabilnością i jakością połączenia.
    Test prędkości w obydwu budynkach przedstawia się następująco:
    daniell4 napisał:

Pomiar speedtest.net
    Na początku na routerze: download ok 30Mb/s ping 10-15ms
    Na drugim końcu: download 25-27Mb/s ping 15-20ms

Dziękuję wszystkim zaangażowanym za wszelką pomoc.
    Zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji połączenia między dwoma budynkami za pomocą urządzeń Ubiquiti NanoStation Loco M5 oraz extendera TP-Link TL-WA850R. Problemy z połączeniem pojawiają się między nadajnikiem a extenderem, gdzie po ustawieniu statycznego IP na NanoStation, połączenie działa tylko przez krótki czas, a następnie znika z komunikatem "kabel odłączony". Użytkownicy sugerują, że połączenie przez extender jest problematyczne i zalecają bezpośrednie połączenie kablowe, jeśli to możliwe. Po kilku próbach i zmianach ustawień, użytkownik zdecydował się na wgranie alternatywnego oprogramowania do extendera, co poprawiło stabilność połączenia. Dodatkowo, rozważano zastosowanie PLC jako alternatywnego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA