logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja bezprzewodowa Ubiquiti Nano M5 między budynkami - opinie?

Coremeil 29 Gru 2023 13:27 255 4
REKLAMA
  • #1 20881301
    Coremeil
    Poziom 15  
    Ocena: 83
    Dzień dobry.
    Moja sytuacja wygląda tak. W budynku nr 1 jest router który udostępnia wifi 2,4 oraz 5ghz. Jakieś 30 metrów dalej stoi drugi budynek w którym jest drugi komputer i kilka urządzeń sieciowych. W budynku nr 2 widać sieci wifi ale szybkość transmisji jest taka wolna że prawie żadna - bardzo słaby sygnał.
    Jakieś 1,5 roku temu przekopałem kabel utp, ziemny w czarnej otulinie. Jakiś czas temu kabel przestał działać. Okazało się że jedna żyła się przerwała - puściłem to na 2 parach i mam tylko 100mbit. Jako że mam dyski sieciowe na tym polaczeniu chciałbym by działało to jak najszybciej.
    Kabel który zakopałem na głębokości ponad metra jest z dość grubego drutu, nowy, z hurtowni ale gdy się go powygina to poszczególne żyły po prostu pękają - bardzo łatwo o to nawet przy zarabianiu końcówki.

W związku z tym zastanawiam się czy nie lepiej puścić to połączenie bezprzewodowo. Patrząc w internecie ceny sprzętów używanych taki zestaw ubiquiti nano M5 (a może coś innego) nie są to jakieś duże ceny.
    Moje pytanie brzmi czy takie urządzenia można skonfigurować tak by komputer podłączony w budynku nr 2 był w tej samej sieci i widział że jest podłączony bezpośrednio do routera w budynku nr 1?
    Na jaki transfer można liczyć gdy anteny widzą się wzajemnie?
  • REKLAMA
  • #2 20881323
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15546
    To aby na pewno miedź a nie miedziowane "amelinium"?
    Zakop światłowód.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20881342
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Jeśli nie możesz przekopać na coś normalnego(może być również UTP, ale sprawdzonej marki - w hurtowniach różne rzeczy sprzedają) a chcesz szybkości kabla to zapomnij o słowie tanio.
  • REKLAMA
  • #4 20881610
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Coremeil napisał:
    Na jaki transfer można liczyć gdy anteny widzą się wzajemnie?
    jakieś 1/2 - i to maksymalnie "w porywach i przy dobrych wiatrach" - tego co można wyciągnąć z porządnego kabla. Nie mówiąc o dłuższych czasach...

Do takich zastosowań jak opisał Kolega - najlepiej się nadają kable - UTP/STP kat 6 (lub 5e) powinny pociagnąć na spokojnie do 1 Gbit/s
    Światłowody więcej (np. wielomod) - ale ceny sprzętu aktywnego są znacznie wyższe. Sam kabel jest dość tani.

Pozdrawiam
REKLAMA