logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki regulator zamiast VRT 390 do pieca Valliant VU PL-200/2-5?

bekra 12 Sty 2015 21:35 3171 15
  • #1 14323694
    bekra
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zepsuł się regulator VRT 390 do pieca VU PL-200/2-5. Jaki inny regulator można tu zastosować: w piecu jest złącze 7-8-9, regulator powinien sterować czasem grzania c.o. i c.w.u.
    Czy ktoś ma pomysł?
    pozdrawiam
  • #3 15182536
    tombrzus
    Poziom 11  
    mirrzo napisał:
    Nada się każdy ON-OFF

Witaj mirrzo,

rozumiem, że mogę również sterować Vaillanta (AtmoMax) z VRT 390 i równolegle zdalnie z np. Q7TXRXgw EUROSTER jeśli sterowanie centralne nie zapewnia mi właściwego dogrzania oddalonego pokoju?

Czy znasz opis pinów 7, 8 i 9 połaczenia VRT z piecem?

pozdrawiam Kolegów,

Tomek
  • #5 15182897
    tombrzus
    Poziom 11  
    mirrzo napisał:
    Równolegle nie.

Przepraszam za nieprecyztjne pytanie. Nie chodziło mi o "równoległe połączenie kabelków" a o równoległe działanie na piec dwóch regulatorów dla zainicjowania funkcji grzania pomieszczeń pomimo braku takiego wymagania ze standardowego regulatora pokojowego VRT. Mam taka potrzebę bo po użyciu kominka w "pokoju referencyjnym" są nie dogrzane inne pokoje.
    Dziekuję za Twoją szybką reakcję.
    Czy możesz mi coś podpowiedzieć?

pozdrawiam,

Tomek
  • #6 15182928
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Nie zadziała. Może być nawet gorzej, bo sygnały muszą się nałożyć, żeby kocioł wystartował.
    Zatem zmień pokoje wiodące.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #7 15183621
    tombrzus
    Poziom 11  
    mirrzo napisał:
    Nie zadziała. Może być nawet gorzej, bo sygnały muszą się nałożyć, żeby kocioł wystartował.
    Zatem zmień pokoje wiodące.

Dziekuje za szybką reakcję. Niestety zmiana pokoju wiodącego wydaje mi się w tym przypadku nieracjonalna, jest nim pokój dzienny, w którym koncentruje się główne życie a sygnał dla dogrzewania instalacji chciałbym dawać z pokoju oddalonego, mało reprezentatywnego dla całego domu.
    Myślałem raczej o takim trybie pracy, w którym regulator dodatkowy okresowo mógłby blokować prace regulatora pokojowego i dogrzewać wtedy wodę w układzie CO. Niestety brak mi wiedzy na temat dodatkowych opcji sterowania pieca Vaillanta, tajemniczych zworek itp.

pozdrawiam,

Tomek
  • #8 15185910
    Euroster Serwis
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Regulator Q7TXRX lub każdy inny z wyjściem zwierno-rozwiernym bez problemu można podłączyć do tego pieca.
    Należy wykorzystać zaciski 3-4 demontując mostek (przewód łączący te dwa zaciski) i w to miejsce podłączając przewody z odbiornika. Nie ma też znaczenia który przewód do którego zacisku.
  • #9 15188829
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Kolega Euroster Serwis wspaniale wytłumaczył sposób podłączenia każdego termostatu do kotła Vaillant, ale w twoim przypadku to niestety się nie sprawdzi. Wręcz przeciwnie, może zakłócać normalną pracę ze sterownikiem oryginalnym Vaillanta, tak jak kolega mirrzo pisał.

Ewentualnie można jeszcze przestawić sterownik VRT 390 ze sposobu regulacji dwustawnej na ciągłą, a w na grzejnikach w przegrzanym pokoju ustawić głowice na żądaną temperaturę. One się wcześniej zamkną, a kocioł będzie dogrzewał jeszcze inne pomieszczenia.
  • #10 15189012
    Euroster Serwis
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    bekra napisał:
    Zepsuł się regulator VRT 390

Skoro się zepsuł - to nie działa - kolego ls_77
    Należy go naprawić lub podłączyć coś innego.
    Jeżeli coś innego to nie będzie żadnych zakłóceń Q.E.D
  • #11 15189449
    ls_77
    Poziom 38  
    Sorry - ale nie zauważyłem, że VRT 390 się zepsuł :cry:
  • #12 20322978
    TomiCrawford
    Poziom 5  
    mirrzo napisał:
    Nada się każdy ON-OFF

Czy możesz opisać wejścia/wyjścia nr 7, 8, 9 tego sterownika?
    Zakładam, że 2 z 3 to zasilanie i jedno wyjście sygnału ON/OFF lub cyfrowe

Dodano po 42 [minuty]:

Euroster Serwis napisał:
    Regulator Q7TXRX lub każdy inny z wyjściem zwierno-rozwiernym bez problemu można podłączyć do tego pieca.
    Należy wykorzystać zaciski 3-4 demontując mostek (przewód łączący te dwa zaciski) i w to miejsce podłączając przewody z odbiornika. Nie ma też znaczenia który przewód do którego zacisku.

Zmierzyłem napięcia na zaciskach VRT 390 i nie występuje tam napięcie zasilania 230V tylko bezpieczne 24/22V (na płycie pieca widnieje opis 21V) pomiędzy 7 a 9 - 22V i 8 a 9 24V. Niestety przy włączonym grzaniu jaki i wyłączonym napięcia się nie zmienią co może oznaczać, że wyjście sygnałowe jest wyjściem cyfrowym a nie NO/NC. Zastanawiam się w jaki sposób kolega chce podłączyć Regulator Q7TXRX?
  • #13 20323640
    ls_77
    Poziom 38  
    Do przeczytania #8

Euroster Serwis napisał:

Na styki 3-4 się podłącza termostat on/off a nie pod 7-8-9.
  • #14 20323663
    TomiCrawford
    Poziom 5  
    ls_77 napisał:
    Do przeczytania #8

Euroster Serwis napisał:

Na styki 3-4 się podłącza termostat on/off a nie pod 7-8-9.

A co ze stykami 7-8-9? Pozostają puste?
  • #15 20323989
    ls_77
    Poziom 38  
    Tak. Pozostają puste.
  • #16 20324674
    TomiCrawford
    Poziom 5  
    ls_77 napisał:
    Tak. Pozostają puste.

Czy takie rozwiązanie dotyczy również pieca VUW PL 240/2-5? Jest tam również zwarty styk 3-4.

Podsumowanie tematu

✨ Regulator VRT 390 do pieca Valliant VU PL-200/2-5 uległ awarii, co skłoniło użytkownika do poszukiwania alternatywnego rozwiązania. Uczestnicy dyskusji sugerują, że można zastosować dowolny regulator ON-OFF, w tym regulator Q7TXRX lub inny z wyjściem zwierno-rozwiernym. Wskazano, że do podłączenia regulatora należy wykorzystać zaciski 3-4, demontując mostek, a styki 7-8-9 pozostają puste. Użytkownicy podkreślają, że równoległe działanie dwóch regulatorów może zakłócać pracę pieca. Dodatkowo, zasugerowano przestawienie VRT 390 na tryb ciągły oraz regulację głowic na grzejnikach w przegrzanym pomieszczeniu, aby poprawić efektywność grzania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA