logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dodatkowego sterownika on/off do kotła Valliant VC 256/5-7 Eco Tech Exclusiwe

mariuszek8205 07 Mar 2021 22:54 444 8
  • #1 19303727
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich moje pytanie dotyczy sterowania kotłem gazowym marki valliant VC 256/5-7 Eco Tech exclusiwe mianowicie mam podpięty sterownik vallianta vr 700 w gniazdo e-BUS na parterze który steruje całym ogrzewaniem domu dwa rozdzielacze podłogówki Góra, dół i trzeci obieg grzejniki wspolny dla obu kondygnacji .Moje pytanie brzmi czy mogę podpiąć do mojego pieca dodatkowy sterownik innej firmy tzw.(on off) pod zworkę w piecu i czy piec nie przestanie reagować na oryginalny sterownik i się nie qlaczy w momencie kiedy ten dodatkowy sterownik będzie w pozycji off (symulujac brak zworki )
  • #2 19303873
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Jak podłączysz dodatkowy regulator (ON/ OFF) pod zworkę to w momencie gdy ten regulator będzie w trybie OFF kocioł nie uruchomi się pomimo zapotrzebowania na ogrzewanie.
  • #3 19304162
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    A co chcesz uzyskać tym innym termostatem? Gdzie on ma być zamontowany? Czym ma sterować?
    Skoro masz kilka obiegów grzewczych to czy masz moduł dodatkowy automatyki VR70 lub VR71?
  • #4 19305780
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Dzięki (szamotel) za odpowiedz tak właśnie myslalem ,a pytałem bo doradzał mi jakiś hydraulik ze można tak zrobić mając dwa obiegi grzewcze

Dodano po 9 [minuty]:

(ls_77) mam trzy obiegi grzewcze dwa podłogówki parter i piętro i jeden grzejniki pod ktory jest tylko na dzień dzisiejszy podpięta drabinka w łazience, sterownik jeden w salonie vr 700 plus moduł internetowy . Parter grzeje w porządku tylko piętro w sypialni nad garażem jest nie dogrzane i chciałbym tańszym kosztem niż moduł rozszerzeniowy zrobic sterowanie pomieszczeniem sypialni
  • #5 19306771
    ls_77
    Poziom 38  
    Zrób zdjęcia kotłowni - jak idą rury od kotła do poszczególnych obiegów grzewczych: grzejniki, o.p. dół i o.p. góra.

Masz zamontowany kocioł z najwyższej półki z oferty Vaillanta z super możliwościami i parametrami. Aż żal nie wykorzystać jego potencjału - ale tylko i wyłącznie przy pełnej automatyce Vaillanta, czyli tak jak producent zaleca do takiego układu grzewczego: VRC700 jako reg.pogodowy + VR71 moduł do obsługi trzech obiegów grzewczych + VR91 zdalne sterowanie do kolejnego obiegu grzewczego.

Nie bardzo wiem jak chcesz wykorzystać styk on/off (załącz/wyłącz cały kocioł) żeby dogrzał "niedogrzaną" sypialnię. Skoro obecne ustawienie i wyregulowanie układu na to nie pomaga - to tym bardziej zamontowanie tam sterownika.
    Musisz "zmusić" układ hydrauliczny do dostarczenia większej ilości ciepła do tej sypialni. W o.p. możesz wpływać na temperaturę zasilania i na przepływy w pętlach. W pierwszej kolejności musisz wyregulować hydraulicznie układ. Musisz przydławić pętle o.p. tam gdzie jest zapewniona odpowiednia temperatura i odkręcić pętle tam gdzie słabiej grzeje.
    Jeśli masz dwie osobne pompy na górę i dół to możesz też nimi sterować (ich przepływami), ale bez zdjęć całej instalacji to się tak nie da podpowiedzieć.
  • #6 19308020
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Kupiłem dziś termometry i założyłem na każdą pętle zasilająca i w ten sposób będę próbował wyregulować temperaturę zasilania na zaworach termostatycznych już wiem ze przy zasilaniu 33 stopnie na piecu na sprzęgle mam podobna temperaturę to dolny rozdzielacz podłogówki szło 28 stopni na górny rozdzielacz szło 24stopnie a na grzejniki choć jest tylko jeden szla najmniejsza temperatura 22 stopnie mimo ze na pętli grzejników nie ma zaworu termostatycznego wiec teoretycznie powinna iść największa temperatura

Dodano po 43 [minuty]:

Podłączenie dodatkowego sterownika on/off do kotła Valliant VC 256/5-7 Eco Tech Exclusiwe

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

• #7 19309170
    ls_77
    Poziom 38  
    O rany! Ale ktoś przekombinował kombinację. Jest parę rzeczy do których można się przyczepić. Szkoda że instalator nie wykonał instalacji według zaleceń producenta i zamiast zaworów 3-drogowych mieszających z siłownikiem dał termostatyczne. Co z tego że kocioł pracuje według regulacji pogodowej jak zawory termostatyczne próbują utrzymać stałą temperaturę? Oczywiście poniżej nastawy będzie się zmieniała wartość, ale powyżej nastawy już nie.
    Zastanawiam się czy nie było by lepiej wywalić te termostatyczne zawory mieszające (bo stawiają dość duży opór) i zostawić tylko pompy i regulację pogodową na kotle - ale wtedy trzeba by było dokładnie ustawić przepływy na pompach i na wszystkich pętlach ogrzewania podłogowego.
  • #8 19309490
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Szanowny użytkowniku forum,

z Twojego opisu sytuacji wynika m.in. że w instalacji są niezrównoważone przepływy pomiędzy stronami sprzęgła. Z Twojego opisu wynika, że na obieg grzejnikowy (ze zdjęcia widać najdalej położonego od sprzęgła) dopływa woda o temperaturze niższej niż temp. zasilania sprzęgła. Oznacza to, że w wyniku większych przepływów po stronie odbiorczej sprzęgła (trzy pompy) niż po stronie kotłowej - w sprzęgle następuje pomieszanie wody płynącej z kotła z wodą powracającą z instalacji. Na jednym ze zdjęć przedstawiających zbliżenie pomp widać, że pompy zasilające obiegi podłogowe mają ustawione wysokie parametry pracy. W uproszczeniu - należy policzyć liczbę zasilanych pętli podłogówki na każdym obiegu i przemnożyć przez 2litry/min (średni przepływ w ogrzewaniu podłogowym w każdej pętli). Na tej podstawie policzyć przepływy w każdym obiegu i dobrać stosowną wydajność pompy (z jej wykresu wydajności/wysokość podnoszenia). W ogrzewaniu podłogowym można (w uproszczeniu) przyjąć wysokość podnoszenia ok. 0,5 m.

Po stronie kotłowej pompa zasilająca sprzęgło powinna być ustawiona na stały (najwyższy) parametr pracy (na ogół jest to wymóg producenta w instrukcji kotła w sytuacji podłączenia do sprzęgła).

NB. jaki instalator połączył stalowe ocynkowane rury z miedzią/mosiądzem.
  • #9 19310271
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Macie racje , rozjaśniło mi to dużo i wstępnie dochodzę do tego że jednak na obrotach pomp udaje się sterować już w jakimś stopniu temperatura na poszczególne obiegi .Oczywiście od razu jak tylko przeczytałem ze obroty pompy w kotle powinny być możliwie jak największe , ustawiłem na 100% wydajności. Na pętle podłogówki ustawiłem przepływy na około 1.5 l. Dodam że pętle po około 90m.
    Na regulatorze termostatycznym skręciłem temp. na parterze bo tutaj mam sterownik żeby wiekszą temp poszła na górę do sypialni nad garaż który ciężko było ogrzać do tej pory i jest lepiej .Po zwiększeniu obrotów na pompie od grzejników recznikowiec w łazience też zaczął lepiej grzać temperatura zbliżona do temp. Na sprzęgle Odnosnie ocynku to podobno tyle co go jest to nic złego się nie może stać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość podłączenia dodatkowego sterownika on/off do kotła gazowego Valliant VC 256/5-7 Eco Tech Exclusiwe, który już jest sterowany przez oryginalny regulator VR 700. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie dodatkowego regulatora pod zworkę spowoduje, że kocioł nie uruchomi się, gdy ten regulator będzie w trybie OFF. Użytkownik ma trzy obiegi grzewcze i stara się poprawić ogrzewanie sypialni, która jest niedogrzana. Wskazówki dotyczące regulacji hydraulicznej i ustawień pomp sugerują, że lepsze wyniki można osiągnąć poprzez odpowiednie dostosowanie przepływów i temperatury w obiegach grzewczych, zamiast instalacji dodatkowego sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA