logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp Compaq nx 7400 - nieudana aktualizacja z poziomu windowsa

Carlik 17 Sty 2015 16:32 945 8
REKLAMA
  • #1 14339904
    Carlik
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam potrzebuje osoby,która pomoże zrobić pendrive z crisisdisciem.nie chce oddawać tego laptopa do serwisu bo cenę jaką usłyszałem za naprawę przekracza wartość tego laptopa.Wziąłem ściągnełem bios z tej stronki,nie jestem pewien czy to akurat bios przeznaczony dla mojego modelu dlatego też prosiłbym o sprawdzenie czy będzie pasował

http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/det...oid=1847107&swItemId=ob_65473_1&swEnvOid=1093.

Teraz parę słów o przyczynie awarj.Otóż aktualizacja odbywała się przez windowsa,podejrzewam że wszystko byłoby ok. gdyby nie Panowie energetycy nie wyłączyli na chwilę prądu.Teraz laptop nie wstaje,wiatrak od chłodzenia procka,kręci się poza tym nic a ha i w sumie ciągle migająca lampka caps lock
  • REKLAMA
  • #2 14340047
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Raczej w tej sytuacji pozostaje programator.
    Potrafisz wymienić kość to Ci zaprogramuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14340285
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Bez stacji hot nie wymienisz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14340395
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Spróbuj włączyć laptopa z kombinacją klawiszy:
    logo windows + b
    lub logo windows + jedna ze strzałek (jeśli dobrze pamiętam to w prawo)
    Na dyskietce, cd lub pendrive musisz mieć recovery bios do tego modelu.
  • REKLAMA
  • #7 14341033
    Hucul
    Poziom 39  
    To jest plik do aktualizacji biosu spod windowsa, trzeba ściągnąć plik do recovery lub wyekstrahować plik bin. Gdzieś na stronach HP jest instrukcja jak to zrobić, nie pracuję już dla HP od paru lat i nie poratuję Cię gotowcem :| Jeśli dasz na pendrive nieprawidłowy plik nic złego się nie stanie. Przy prawidłowym pliku laptop przez około trzy minuty będzie działał z czarnym ekranem, potem zrestartuje się conajmniej raz i po tym powinien już działać normalnie.
  • #9 14341225
    Hucul
    Poziom 39  
    Niektóre programy do aktualizacji biosu pytają czy chcesz to zrobić spod windowsa, czy chcesz dyskietkę ratunkową, w innych trzeba zacząć aktualizację biosu i skopiować tymczasowy plik stworzony przez niego. Poszukaj sobie pod hasłem emergency bios recovery nx7400 w guglach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem HP Compaq nx7400, który przestał działać po nieudanej aktualizacji BIOS-u przez system Windows, spowodowanej przerwą w zasilaniu. Szuka pomocy w stworzeniu bootowalnego pendrive'a z plikiem recovery BIOS. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie kombinacji klawiszy do uruchomienia recovery oraz instrukcje dotyczące pobierania i przygotowywania odpowiedniego pliku BIOS. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby na pendrive'ie znajdował się właściwy plik, a także wskazują na potrzebę użycia programów do aktualizacji BIOS-u, które mogą pomóc w stworzeniu nośnika ratunkowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA