logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanikający prąd w starej instalacji aluminiowo-miedzianej - co sprawdzić?

diranor 18 Sty 2015 20:27 1416 7
  • #1 14344737
    diranor
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam problem w domowej instalacji. Jest to stara instalacja zrobiona trochę na aluminium trochę na miedzi. Od pewnego czasu pojawia się nst. problem światło w domu zaczyna migać lub innym razem świecić słabiej po czym zanika i czasem nie ma prądu przez chwile lub kilka godzin. Wzywałem do tego elektryków ale jak na złość prąd się pojawił.Pochodzili, posprawdzali, poprawili coś na słupie po czym uznali że ma być już dobrze lecz wieczorem problem powrócił. Zacząłem sam sprawdzać gniazdka puszki (lecz nie wszystkie ponieważ w niektórych pomieszczeniach są niestety zakryte płytą gipsową). Mierzyłem napięcie miernikiem przed bezpiecznikami i jest tam napięcie 230V jeśli bezpiecznik jest wyłączony- po włączeniu bezpiecznika napięcie spada do 0V. Odłączyłem wszystkie przewody za bezpiecznikami i podłączyłem zamiast nich żarówkę i dzieje się to samo- napięcie spada do zera. Nie chce znowu wzywać elektryków z rejonu ponieważ słyszałem że za usterki w domu płaci się u nich dosyć sporo. Przewód łączący sztyce z licznikiem jest stary i jest to 2x1mm w miedzi. A może to wina licznika?
  • #2 14344770
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    diranor napisał:
    Przewód łączący sztycę z licznikiem jest stary i jest to 2x1mm2 w miedzi

A co to? Odżałuj parę groszy, wezwij elektryka, zrobi porządek.
  • #3 14344789
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Jedyny miernik do tego to miernik pętli zwarcia. Musi przyjść elektryk i zmierzyć pętle zwarcia wtedy można coś wywnioskować na temat połączeń w puszkach. Woltomierzem nic nie zdziałasz.
    2X1mm no chyba czas na męską decyzję o remoncie instalacji. Przecież to prawie grzałka.
  • #4 14344814
    jakubwaba
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Prawdopodobnie upala się gdzieś (lub już upalił) przewód neutralny (zerowy). Zamiast wzywać "elektryków z rejonu" niech wezwie kolega zwyczajnego elektryka który sprawdzi instalację, znajdzie i naprawi usterkę (może to być upalony przewód w puszce lub rozdzielnicy. Pomiar napięcia woltomierzem wiele tu nie wskaże.
  • #5 14344828
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6678
    diranor napisał:
    Przewód łączący sztyce z licznikiem jest stary i jest to 2x1mm w miedzi. A może to wina licznika?

Nie żartuj, masz 2x1mm² w WLZ i dziwisz się że napięcie zanika ?
    I jeszcze pogotowie do tego wzywasz ?
  • #6 14345080
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    Nigdy nie spotkałem przewodów o przekroju 1 mm² podłączonych do zacisków licznika. Gdzie tak robili ?
  • #7 14345171
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6678
    elpapiotr napisał:
    Nigdy nie spotkałem przewodów o przekroju 1 mm² podłączonych do zacisków licznika. Gdzie tak robili ?

W Zamościu?
    Albo autor nie potrafi określić przekroju...
  • #8 14345193
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    diranor napisał:
    Nie chce znowu wzywać elektryków z rejonu

I słusznie, ale to nie znaczy, że elektryk jest zbędny. Ale to ma być elektryk - specjalista od instalacji, a nie z rejonu. Nic innego nie jesteśmy w stanie doradzić.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z domową instalacją elektryczną, która jest mieszanką przewodów aluminiowych i miedzianych. Zauważa migotanie światła oraz okresowe zanikanie prądu. Po interwencji elektryków problem nie został rozwiązany, a pomiary napięcia wskazują na spadek do 0V po włączeniu bezpiecznika. Uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane uszkodzeniem przewodu neutralnego lub niewłaściwym przekrojem przewodów (2x1mm²). Zalecają wezwanie specjalisty, który przeprowadzi dokładne pomiary i naprawi usterkę, zamiast korzystać z lokalnych elektryków, którzy mogą nie być wystarczająco kompetentni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA